Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 18:39

Καλαμάτα: Αυξημένο το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό βιτρίνας - “Ζεσταίνεται” η αγορά ενόψει Χριστουγέννων

Γράφτηκε από τον

 

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί ο διαγωνισμός χριστουγεννιάτικης βιτρίνας για τα καταστήματα της Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι επαγγελματίες των εμπορικών καταστημάτων της Καλαμάτας καλούνται να στολίσουν τη δική τους χριστουγεννιάτικη βιτρίνα αυτοσχεδιάζοντας και δημιουργώντας γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη με το δικό τους προσωπικό γούστο. Θα βραβευτούν οι 10 καλύτερα στολισμένες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων.

Οπως είπε στην “Ε” o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» Γιώργος Εγγλέζος, περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν την εβδομάδα αυτή, ενώ τα περισσότερα καταστήματα έχουν ήδη στολισμένες τις βιτρίνες, προσθέτοντας ενδεχομένως κάποιες πινελιές. «Χρόνο με το χρόνο οι συμμετοχές αυξάνονται, δείγμα πως πέρυσι το ενδιαφέρον ήταν ικανοποιητικό, ενώ και φέτος δεχτήκαμε νωρίτερα ερωτήσεις για το πότε θα αρχίσει ο διαγωνισμός» ανέφερε.

Και τόνισε πως οι τρεις καλύτερες βιτρίνες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο και οι υπόλοιπες ένα αναμνηστικό συμμετοχής. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι κατά σειρά δόθηκαν 250, 150 και 100 ευρώ αντίστοιχα στους τρεις πρώτους συμμετέχοντες. «Δίνουμε ένα κίνητρο στους συναδέλφους και για να ομορφύνουν τις προσόψεις των καταστημάτων τους και κατ’ επέκταση να γίνει ακόμα πιο λαμπερό το κέντρο μέσα από έναν άτυπο ανταγωνισμό, βελτιώνοντας την ψυχολογία του κόσμου τις μέρες αυτές» συμπλήρωσε. Ανέφερε επίσης πως παραδοσιακά στην εορταστική περίοδο η αγορά της πόλης προσδοκά σε αύξηση της αγοραστικής κίνησης, ώστε να ζεσταθεί το οικονομικό κλίμα των επιχειρήσεων, καθώς ο Δεκέμβριος συνηγορεί σε αυτό το ρεύμα.

ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Δεδομένου πως τα δύο περασμένα χρόνια συνοδεύτηκαν με περιορισμούς στην είσοδο πολλών πελατών λόγω της πανδημίας, ο κ. Εγγλέζος παρατήρησε πως πρόκειται για την πρώτη εορταστική περίοδο μετά την Covid εποχή που η αγορά είναι ανοιχτή για όλους. «Δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό, αλλά σίγουρα τα περιοριστικά μέτρα ήταν μια τροχοπέδη στην αγορά, οπότε ελπίζουμε η ελευθερία του κόσμου να συνδυαστεί και με τα ανάλογα ψώνια» πρόσθεσε.

H ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΗΣ BLACK FRIDAY

Σε επίπεδα πάνω από τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου κινήθηκε η επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα την εβδομάδα 21-27 Νοεμβρίου με προσφορές Black Friday, με τις πρώτες συντηρητικές εκτιμήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο να κάνουν λόγο για τζίρο υψηλότερο κατά 10%-12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, σύμφωνα με μεγάλες αλυσίδες προϊόντων τεχνολογίας και οικιακών συσκευών, η αύξηση ήταν πάνω από 20%. Στο πλαίσιο αυτό o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας εξήγησε πως λόγω του ότι καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις οι μέρες εκείνες είχαν θετικό πρόσημο για τις επιχειρήσεις της πόλης, χωρίς ωστόσο αγορές με ουσιαστική κερδοφορία.

«Από την άλλη είχαμε τις μεγάλες αλυσίδες οι οποίες διαφήμισαν τις προσφορές τους σχεδόν ένα μήνα πριν, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κινηθεί κυρίως εκεί για να τις αναζητήσει, έχοντας τα πολυκαταστήματα αυτά την οικονομική δυνατότητα μέσα από τις διαφημιστικές τους καμπάνιες να προσελκύουν περισσότερους καταναλωτές. Παρόλα αυτά και τα δικά μας καταστήματα της λιανικής δήλωσαν στην πλειοψηφία τους ευχαριστημένα στην Black Friday» υπογράμμισε.

Σχετικά με την Κυριακή της ίδιας εβδομάδας, όπου το άνοιγμα ήταν προαιρετικό και ο Εμπορικός Σύλλογος είχε προτείνει τα μαγαζιά να μείνουν κλειστά, ενημέρωσε πως η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική. «Ηταν μια Κυριακή που εντασσόταν στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οπότε η λογική έλεγε πως εφόσον καταργήθηκαν, έπρεπε να καταργηθεί και η συγκεκριμένη Κυριακή. Ηταν μια ξαφνική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία δεν συζητήθηκε, οπότε θεωρούμε πως πρέπει να παραμείνουμε στις συμφωνηθείσες Κυριακές που έχουμε μέσα στο χρόνο» επισήμανε, κάνοντας λόγο για αποφάσεις του συλλόγου προς το συμφέρον και το καλό των συναδέλφων.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

«Οι ημέρες των εορτών είναι ημέρες αισιοδοξίας. Η αγορά της Καλαμάτας είναι πανέτοιμη, λαμπερή και πλήρης από αγαθά, οπότε ο κόσμος έχει την ευκαιρία να ξεφύγει για λίγο από τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν, κάνοντας τη βόλτα του και ψωνίζοντας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Κάτοικοι και της Μεσσηνίας αλλά και επισκέπτες από τους όμορους νομούς και όχι μόνο έχουν μια καλή ευκαιρία να έρθουν στην πόλη μας ώστε να χαρούν τις μέρες αυτές και να διασκεδάσουν καταναλώνοντας στα καταστήματα» σημείωσε, λέγοντας πως ευχή όλων των επαγγελματιών είναι το νέο έτος να αφαιρέσει έστω και κάποιες από τις δυσκολίες που περιβάλλουν τα νοικοκυριά τον τελευταίο καιρό.
«Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου που η αγορά θα είναι ανοιχτή έχουμε συμφωνήσει με το Δήμο Καλαμάτας ώστε η Φιλαρμονική να κάνει ένα πέρασμα από το κέντρο, με σκοπό να ζεστάνει ακόμα περισσότερο το όμορφο κλίμα της μέρας» κατέληξε.

[Στη φωτογραφία: Το κατάστημα «Decorativo» κέρδισε πέρυσι το 1ο βραβείο για την ομορφότερη χριστουγεννιάτικη βιτρίνα]