Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 08:28

Πλατεία Καλαμάτας: Στήριξη και φέτος στα χριστουγεννιάτικα bazaar

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Τον δικό τους ευχάριστο και εορταστικό τόνο δίνουν και φέτος τα χριστουγεννιάτικα bazaar στο κέντρο της Καλαμάτας. Είτε πρόκειται για σχολεία και συλλόγους είτε για οργανισμούς, τα είδη που πωλούν έναντι χαμηλού κόστους προορίζονται για καλό σκοπό, γεγονός που φαίνεται να αντιλαμβάνονται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι ντόπιοι και επισκέπτες, χωρίς να επηρεάζονται όπως φαίνεται από την επικαιρότητα, αναλογιζόμενοι πως δεν πρέπει όλοι οι οργανισμοί να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. 

Από την περασμένη εβδομάδα και ιδιαίτερα αυτή, τα Κέντρα των Παιδικών Χωριών SOS, οι εθελοντές της “Φλόγας” και το “Χαμόγελο του Παιδιού” με την παρουσία τους στο Πνευματικό Κέντρο και στην κεντρική πλατεία, ήρθαν να υπενθυμίσουν για μια ακόμα φορά πως η αλληλεγγύη είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μπει κάποιος πραγματικά και ουσιαστικά στο πνεύμα των ημερών. Επιπλέον, όπως τονίστηκε από ανθρώπους των οργανισμών που μίλησαν στην “Ε”, μπορεί τα bazaar να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, ωστόσο όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και διαδικτυακά μέσα από τις επίσημες σελίδες τους και τα e-shops, βοηθώντας τα παιδιά με τον τρόπο τους.

Εκ μέρους των Παιδικών Χωριών SOS μίλησε αρχικά το μέλος της ομάδας στήριξης Δήμητρα Ψαρούλη, λέγοντας πως η κίνηση στο παζάρι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του οργανισμού στο Πνευματικό Κέντρο μέχρι και χθες που ολοκληρώθηκε, άφησε ικανοποιημένους όσους το διοργάνωσαν και βοήθησαν να υλοποιηθεί. «Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους εθελοντές μας που βοήθησαν με τη συμμετοχή τους αλλά και στους φίλους μας που ήρθαν να μας στηρίξουν. Η συμμετοχή αυτή σημαίνει αναγνώριση του έργου των Παιδικών Χωριών SOS και της δουλειάς τους στην Καλαμάτα, μιας και δεν πρόκειται για μια κλειστή δομή αλλά για δύο κέντρα στήριξης, που στηρίζουν το παιδί και την οικογένεια σε κρίση, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει, να σταθεί στα πόδια της και να μείνουν τα παιδιά κοντά της. Και από το υστέρημά του λοιπόν υπάρχει κόσμος που και φέτος μας στήριξε με κάποια αγορά του, παίρνοντας παράλληλα ένα δώρο, γνωρίζοντας πως το προμηθεύτηκε με διπλό σκοπό» υπογράμμισε.

Η συντονίστρια της Τοπικής Ομάδας Αργυρώ Χρηστάκη ενημέρωσε πως οι κατασκευές που περισσεύουν μετά από κάθε παζάρι είτε στέλνονται σε κάποιο αντίστοιχο άλλης περιοχής, είτε αποθηκεύονται για το επόμενο που θα γίνει στην Καλαμάτα. «Ιδιαίτερα φέτος είδαμε και νέο κόσμο να ψωνίζει από το παζάρι μας, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα» είπε. Σχετικά με την επικαιρότητα, σημείωσε πως η ενημέρωση είναι το ισχυρότερο όπλο, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τους σκοπούς του εκάστοτε οργανισμού. «Για το λόγο αυτό θα γίνει σχετική ημερίδα τον Ιανουάριο στην Καλαμάτα, για την οποία περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν γνωστές σύντομα» κατέληξε.

Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες “Φλόγα” θα βρίσκεται και σήμερα στην πλατεία Καλαμάτας, στα σπιτάκια από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Η εθελόντρια Αγγελική Χρεβατοπούλου δήλωσε πως ο κόσμος είναι διαχρονικά ευαίσθητος απέναντι στους φιλανθρωπικούς σκοπούς, ευρύτερα στο κέντρο της πόλης, χωρίς να παραλείπεται το γεγονός πως φέτος υπάρχει μια δυσκολία στα οικονομικά των πολιτών. «Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο σκοπός είναι σημαντικός, όσοι επισκέπτονται το μπαζάρ μας αγοράζουν κάτι συμβολικό, επιλέγοντας ενδεχομένως τις πιο οικονομικές προτάσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, την τιμητική τους έχουν και φέτος τετράδια, ημερολόγια και άλλα είδη δώρων» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως και η παραμικρή συνεισφορά είναι ένα βοήθημα για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο. «Για την παρουσίασή μας στην Καλαμάτα έχουμε εκπροσώπους, οι οποίοι δυστυχώς είναι γονείς που τα παιδιά τους έχουν νοσήσει από καρκίνο και έχουν φιλοξενηθεί στη “Φλόγα”, οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης απέναντι στο σύλλογο» σχολίασε, προσθέτοντας πως στην καθιερωμένη βόλτα που γίνεται λίγο πολύ από όλους στην κεντρική πλατεία, μια μικρή αγορά μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη κίνηση για τα παιδιά.

Τέλος, το χριστουγεννιάτικο bazaar από το “Χαμόγελο του Παιδιού” ξεκίνησε χθες στα σπιτάκια της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, απέναντι από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, με ωράριο 10 π.μ.-2 μ.μ. και 5-9 μ.μ. Η εθελόντρια Παναγιώτα Χρυσανθακοπούλου απηύθυνε κάλεσμα προς τον κόσμο να κάνει μια βόλτα από την πλατεία και να στηρίξει το “Χαμόγελο”, τονίζοντας πως οι Καλαματιανοί έχουν αποδείξει στο παρελθόν τη στήριξή τους. «Στο παζάρι μας διαθέτουμε είδη του “Χαμόγελου”, καθώς επίσης και δημιουργίες από το εθελοντικό εργαστήρι Πύργου, όλα φτιαγμένα με δημιουργικότητα και μεράκι» ανέφερε. Πρόσθεσε πως παρά την πίεση που βιώνουν οι περισσότεροι λόγω της οικονομικής κατάστασης κάθε προσφορά είναι μοναδική και πολύ σημαντική, βοηθώντας ο καθένας όπως μπορεί. «Η πραγματικότητα είναι πως λαμβάνουμε μεγάλη αγάπη από τον κόσμο. Το έργο μας το γνωρίζουν όλοι και έτσι έχουμε χτίσει την εμπιστοσύνη μαζί του» παρατήρησε.