Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 08:27

Χριστουγεννιάτικα Σπιτάκια Καλαμάτας: Η «ιεροτελεστία» της πλατείας «κέρδισε» και φέτος τον κόσμο

Χριστουγεννιάτικα Σπιτάκια Καλαμάτας: Η «ιεροτελεστία» της πλατείας «κέρδισε» και φέτος τον κόσμο

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Την τιμητική τους είχαν και τις φετινές γιορτές τα ξύλινα σπιτάκια, τα οποία στήθηκαν από τα μέσα Δεκεμβρίου στο πάνω μέρος της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, κινούμενα στο εορταστικό κλίμα των ημερών. Μπορεί το ξεκίνημα της παρουσίας τους στην «καρδιά» της πόλης να ήταν «παγωμένο», δίχως την αναμενόμενη κίνηση, ωστόσο η εβδομάδα των Χριστουγέννων όπως και αυτή της Πρωτοχρονιάς άλλαξαν άρδην το σκηνικό, μιας και ντόπιοι και αλλά και τουρίστες τα επισκέφτηκαν για μια ακόμα χρονιά, αγοράζοντας κάτι για τους ίδιους όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ενοικιαστές τους μιλώντας στην «Ε», αναφέρθηκαν στην κίνηση και πώς ευνοήθηκε από τις καλοκαιρινές συνθήκες, υπενθυμίζοντας πως οι περαστικοί μπορούν να δουν και να διαλέξουν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία κοσμημάτων, ειδών χειροτεχνίας και όχι μόνο έως και την ερχόμενη Πέμπτη.

Μαρία και Κωνσταντίνα Μαλαπάνη 

«Αναφορικά με την κίνηση είμαστε αρκετά ικανοποιημένες, καθώς ο κόσμος συνδύασε τη βόλτα του με τα ανάλογα ψώνια, από τις μέρες των Χριστουγέννων και έπειτα, μολονότι τις δύο πρώτες εβδομάδες η κατανάλωση ήταν πιο παγωμένη. Στο γεγονός αυτό βοήθησαν οι πληρωμές προς το τέλος του μήνα, δίνοντας την επιλογή στον κόσμο να αγοράσει τα δώρα του, τα οποία προμηθεύτηκε σε πολλές περιπτώσεις για επισκέψεις σε σπίτια, ύστερα από τα δύο χρόνια της πανδημίας. Το γεγονός αυτό βοήθησε ώστε φέτος να πουλήσουμε μεταξύ άλλων αρκετά γούρια, ιδίως πριν τα ρεβεγιόν, αλλά και κοσμήματα, καθώς οι γυναίκες πραγματοποιούν και πάλι τις εξόδους τους, όπως παλιά. Στη σημαντική αυτή κίνηση, η οποία γιγαντώθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πέρα από το αγοραστικό κοινό της Καλαμάτας που μας στηρίζει παραδοσιακά, είδαμε και πολλούς επισκέπτες από άλλα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι επέλεξαν την πόλη μας για ένα διήμερο ή τριήμερο, όχι μόνο για την ομορφιά της περιοχής αλλά και λόγω καιρού, μιας και οι μέρες αυτές θύμιζαν περισσότερο Πάσχα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε, πως η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στο κέντρο φανέρωσε την επιθυμία του κόσμου να επιστρέψει σε προ-covid ρυθμούς, αφήνοντας πίσω τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας».

 

Ιωάννα Μαρκοπούλου

«Η αλήθεια είναι πως ξεκινήσαμε εν μέσω παγωμένης οικονομικής κίνησης, με αποτέλεσμα η δουλειά μας να μείνει πίσω, όμως από τις παραμονές των Χριστουγέννων μέχρι και την Πρωτοχρονιά τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Αρκετός κόσμος έτσι επέλεξε τα σπιτάκια μας για να κάνει τα δώρα του, δίνοντας τα σε αγαπημένα πρόσωπα, επιλέγοντας γούρια κ.α.. Ο κόσμος έχει αποδείξει πως παρά τις όποιες δυσκολίες μας στηρίζει και αγαπά τα σπιτάκια, κάτι που μας ευχαριστεί. Βέβαια, η κατανάλωση δεν ήταν η ίδια με την αντίστοιχη πέρυσι, απόρροια των αυξημένων αναγκών στα νοικοκυριά και των υποχρεώσεων. Σε κάθε περίπτωση, πέρα των ντόπιων, σε συζητήσεις που κάναμε με τον κόσμο διαπιστώσαμε πως έφτασαν τις μέρες αυτές στην πόλη μας πολλοί επισκέπτες, προερχόμενοι από άλλες πόλεις, όπως απ’ την Αθήνα. Σχετικά με τη ζήτηση, πέρα από τα γούρια, τα κοσμήματα αγοράστηκαν και φέτος αρκετά, δείγμα πως τα σπιτάκια είναι συνυφασμένα με αυτά.

 

Ντίνος Ζορέγκος

«Οι τελευταίες μέρες μας άφησαν ικανοποιημένους, μιας και η παρουσία του κόσμου μεταφράστηκε σε αγοραστική δύναμη, ενώ συγκριτικά με πέρυσι θα χαρακτήριζα τη φετινή περίοδο ελαφρώς καλύτερη. Με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να αποτελούν αφορμή γα δώρα προς ένδειξη αγάπης, είτε Καλαματιανοί είτε τουρίστες, όλοι λίγοι πολύ αγόρασαν από κάτι συμβολικό, στηρίζοντας μας. Θεωρώ πως αν δεν υπήρχε στην επικαιρότητα ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις, η φετινή εορταστική περίοδος από πλευράς κατανάλωσης θα έφτανε και ίσως θα ξεπερνούσε το 2019, κάτι που δεν συνέβη φέτος λόγω της ακρίβειας στην αγορά».

 

Νίνα Ιόλη Παπανικολάου

«Η καλή κίνηση των τελευταίων ημερών ήταν αναμενόμενη, διαφέροντας από τις πρώτες, κατά την παρουσία μας στην πλατεία όπου ο κόσμος έδειξε ζορισμένος. Ερχόμενοι ωστόσο στις μέρες των Χριστουγέννων η διάθεση έδειξε να αλλάζει, με αποτέλεσμα οι βόλτες στο κέντρο να συνδυαστούν και με αγορές από τους ντόπιους, έχοντας στήριξη και από ανθρώπους με καταγωγή από Καλαμάτα που ήρθαν από Αθήνα τις μέρες αυτές για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Δεν έλειψαν δε και κάτοικοι χωριών πέριξ της πόλης, οι οποίοι επισκέφτηκαν το κέντρο για να χαρούν το όμορφο εορταστικό κλίμα, επιλέγοντας τα δώρα τους, όπως γούρια και κοσμήματα. Σχετικά με τη διάρκεια της παρουσίας μας και πόσο αυτή επηρεάστηκε από το αρνητικό κλίμα στην αγορά, είναι ενδεικτικό πως τα παλιότερα χρόνια ο κόσμος έκανε νωρίτερα τα ψώνια του ώστε να μην τρέχει την  τελευταία στιγμή, κάτι που φέτος εξ ανάγκης δεν μπόρεσε να ισχύσει, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν καρτερικά δώρα, συντάξεις και τα σχετικά, έχοντας κάνει νωρίτερα απλά τη βόλτα τους για να δουν τι μπορεί να τους ενδιαφέρει. Στα θετικά των ημερών ακόμα, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τον καιρό, οι συνθήκες του οποίου ήταν ό,τι καλύτερο για εμάς, όντας κάτι το πρωτοφανές στην Καλαμάτα για την εποχή».