Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 09:03

«Πρεμιέρα» εκπτώσεων με προσδοκίες - Προαιρετικό άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή

«Πρεμιέρα» εκπτώσεων με προσδοκίες - Προαιρετικό άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή

Ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας.

Ύστερα από την εορταστική περίοδο η οποία δεν τόνωσε ιδιαίτερα τα ταμεία στο λιανεμπόριο, οι επαγγελματίες προσδοκούν το αγοραστικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2023 να έχουν πραγματικό νόημα, δεδομένου πως καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες και ο κόσμος ενδέχεται να τις αναζητήσει με μεγαλύτερη ζέση, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτές κινούνται στην πλειοψηφία των καταστημάτων κοντά στο 50%. Τα καταστήματα επιτρέπεται να μείνουν προαιρετικά ανοιχτά κατά την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου (15 Ιανουαρίου), με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας 11:00 έως 16:00, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Εγγλέζο ο οποίος μίλησε στην “Ε”, η κατανάλωση κατά την περίοδο των εορτών δεν ήταν αυτή που περίμενε ο εμπορικός κόσμος, παρουσιάζοντας ντόπιοι και επισκέπτες μια εγκράτεια στις αγορές τους. «Μπορεί η Καλαμάτα να είχε πολύ κόσμο, ιδίως τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο οι προσδοκίες για μεγάλους τζίρους στα καταστήματα δεν εκπληρώθηκαν, καθώς παρατηρήθηκε πως αγοράστηκαν τα απολύτως απαραίτητα» σημείωσε, εκτιμώντας πως φέτος δόθηκε μεγαλύτερη βάση στη διατροφή και το εορταστικό τραπέζι και στα δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2019 Η ΚΙΝΗΣΗ  

Αναφορικά με το αν η κίνηση μπόρεσε να πλησιάσει ή να ξεπεράσει σε αριθμούς το τελευταίο έτος πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου υποστήριξε πως το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν απομακρύνθηκε από το περσινό, παρότι φέτος δεν υπήρχαν υγειονομικοί περιορισμοί. «Για να έχουμε μάλιστα πλήρη άποψη της αγοράς και να μην κινούμαστε απαραίτητα στα ποσοστά που δίνει η ΕΣΕΕ ή ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς τα μεγέθη είναι διαφορετικά, σκοπεύουμε ως Σύλλογος να βγάλουμε ένα ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή προς τους συναδέλφους, για να έχουμε μια πιο άμεση άποψη για το πως πήγαν στις γιορτές» πληροφόρησε. 

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο, από τη στιγμή που καταργήθηκαν επίσημα οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει, καθώς τα τελευταία χρόνια ίσχυαν όλο το χρόνο προσφορές, ενώ πλέον έχουν αποκτήσει νόημα, κάτι που κάνει τους επαγγελματίες να ελπίζουν σε αυξημένη αγοραστική κίνηση. «Βέβαια, βαδίζοντας στα μέσα του Χειμώνα, ο καιρός δεν βοηθά τον κόσμο να τείνει προς τις αγορές, μπαίνοντας σε σκέψεις για το αν πρέπει να αγοράσει τα ανάλογα ρούχα και παπούτσια φερειπείν της εποχής. Σε κάθε περίπτωση, με την πόλη μας να διαθέτει μια από τις καλύτερες αγορές της Πελοποννήσου, ευελπιστούμε πως ο κόσμος αυτό που μπορεί να διαθέσει θα το “χαλάσει” ψωνίζοντας στον τόπο του, εκμεταλλευόμενος τις μειωμένες και συμφέρουσες τιμές» υπογράμμισε, σχολιάζοντας αναφορικά με τα ποσοστά των εκπτώσεων πως θα κινηθούν σε λογικά επίπεδα, ξεκινώντας από 20% έως 30%, φτάνοντας και σε μεγαλύτερους αριθμούς. «Οι όποιες απορροφήσεις των αυξήσεων από τις επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα λόγω του πληθωρισμού, τη στιγμή που τα έξοδα τρέχουν, παίζουν το ρόλο τους για το πως κινείται το κάθε μαγαζί στις εκπτώσεις που ανακοινώνει, εκτός και αν πρόκειται με μεμονωμένα εμπορεύματα που θέλει κάποιος συνάδελφος να προωθήσει» διευκρίνισε. 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΤΙΜΗΣ

Με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας επισημαίνει στους καταναλωτές μερικά από τα δικαιώματά τους, κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων:

-Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα, μειωμένη τιμή των προϊόντων.

-Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής, υποδεικνύεται η προγενέστερη χαμηλότερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για τριάντα ημέρες πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Οταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα ημερών.

-Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας, μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και, στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του ποσοστού («από …% έως …%»). Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

-Τα καταστήματα stock ή outlet υποχρεούνται να αναγράφουν στις πινακίδες την παλαιά τιμή πώλησης διαγραμμένη και τη νέα, μειωμένη τιμή πώλησης με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών. Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και με έντονη γραφή τη νέα, μειωμένη τιμή διάθεσης.

-Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται εις βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ. Αν στον έμπορο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το ανώτατο ύψος του προστίμου προσαυξάνεται στο 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του. 

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με το διαγωνισμό βιτρίνας, στον οποίο δόθηκε τις περασμένες μέρες παράταση ώστε να προκύψουν και άλλες συμμετοχές, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα “ατού” της πόλης, καθώς η εικόνα των μαγαζιών ήταν εξαιρετική, προκύπτοντας κάθε χρόνο εντυπωσιακές βιτρίνες. «Πέρα από τα βραβεία, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών ώστε να γίνει στη συνέχεια η απονομή από το Δήμαρχο Καλαμάτας, σκοπός της δράσης αυτής είναι η ανάδειξη των μαγαζιών, μέσω μιας έμμεσης διαφήμισης στα social media, λόγω των κοινοποιήσεων που γίνονται» κατέληξε.