Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 09:05

«Τονωτική ένεση» για την εστίαση οι γιορτές - Το βλέμμα σε Υπαπαντή και καρναβάλι

Γράφτηκε από τον

Ικανοποίηση επικράτησε τις μέρες των γιορτών στην εστίαση της Καλαμάτας, καθώς οι επισκέπτες της πόλης, σε συνδυασμό με τις ιδανικές καιρικές συνθήκες, έκαναν τα μαγαζιά να δουλέψουν με ρυθμούς προ πανδημίας.

Ιδίως οι παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα των Φώτων, τόσο το κέντρο όσο και η παραλιακή είχαν την τιμητική τους, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που απόλαυσαν τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό τους κάτω από την ηλιόλουστο ήλιο.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Μιλώντας στην “Ε” o πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας, σημείωσε πως ήταν μια “τονωτική ένεση”, όχι βέβαια αρκετή για να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της υπολειτουργίας των καταστημάτων. «Εστω και αν ήταν μικρά τα χρονικά διαστήματα, θα μπορούσε να υπάρξει κερδοφορία τα τριήμερα αυτά αν δεν υπήρχε η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και το κόστος της ενέργειας, τα οποία έχουν επιβαρύνει κατά πολύ τα μαγαζιά» ανέφερε. Για να υπογραμμίσει πως η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια δείχνει να είναι ένας τουριστικός προορισμός που δεν έχει μόνο το καλοκαίρι δυναμική αλλά και το χειμώνα, όχι με την έννοια των παραδοσιακών χειμερινών προορισμών που συνδυάζονται με τα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά με αυτή του τριημέρου ή του Σαββατοκύριακου, γεγονός που πρέπει να το εκμεταλλευτούν και η πόλη και τα καταστήματα εστίασης.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Για το αν ευνοήθηκε η εστίαση ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια των φετινών εορτών λόγω του “μίνι καλοκαιριού”, o ίδιος στάθηκε στο γεγονός πως η Καλαμάτα είναι μία από τις πόλεις που έχει ηλιοφάνεια 300 μέρες το χρόνο. «Στο πλαίσιο αυτό, είναι λογικό να απολαμβάνει τα οφέλη του καιρού, όπως έγινε τα Χριστούγεννα» υποστήριξε, εκτιμώντας πως η Καλαμάτα εκμεταλλεύεται το 30% των δυνατοτήτων της ως πόλη. «Οντας κοντινός προορισμός από την Αθήνα, πέρα από τη θερινή σεζόν, κατά τους χειμερινούς μήνες ακόμα και η μία διανυκτέρευση ξεκούρασης τα Σαββατοκύριακα για να ξεφύγει κανείς από την πίεση της καθημερινότητας κάνει την Καλαμάτα ιδανικό μέρος για μια τέτοια μίνι απόδραση. Θεωρώ πως η Καλαμάτα δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά της, κάτι που είναι υπόθεση όλων. Βέβαια, πρωταρχικά ξεκινά από το δήμο η κάθε πρωτοβουλία, ο οποίος πρέπει να βάλει τις κατευθυντήριες γραμμές και να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι» σχολίασε, λέγοντας πως από την πλευρά των καταστημάτων εστίασης πρέπει να μεταδίδεται το χαμόγελο και η θετική ενέργεια, στο πλαίσιο της φιλοξενίας που αναζητά ο επισκέπτης. «Ακόμα, πρέπει να έχουμε events και γεγονότα για να προκαλούμε τον κόσμο να έρχεται στην πόλη μας» υπογράμμισε. 

ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ 2019, ΑΛΛΑ…

Αναφορικά με το αν η σημαντική αυτή κίνηση μεταφράστηκε σε νούμερα ανάλογα με του 2019, ο Νίκος Μαλαπέτσας μας είπε πως τα νούμερα των γιορτών σε αρκετά καταστήματα πλησίασαν και κάποια ξεπέρασαν αυτά του ‘19. «Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα μπορεί να πλησίασαν το 2019, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το έτος αυτό. Ερχόμενοι στο σήμερα, είμαστε ήδη με αυξημένο κόστος λειτουργίας κοντά στο 25% με 30%. Ακόμα, οι τιμές του ‘19 με του ‘22 ήταν αλλαγμένες από τους επαγγελματίες λόγω αυξημένου κόστους, με αποτέλεσμα ένα μέρος του να μετακυλίσει σε αυτές. Αρα, προκύπτει μια αύξηση στις τιμές κοντά στο 12% με 15%, οπότε αυτόματα πιάνοντας τα ίδια αποτελέσματα με το 2019 η πτώση στον τζίρο το ‘22 έφτασε στο 15%» εξήγησε. Όσο για τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έδειξαν αύξηση 22% του τζίρου σε μεσσηνιακές επιχειρήσεις της εστίασης τον Οκτώβριο, είπε πως δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα, καθώς γίνεται σύγκριση με το 2021, όπου ίσχυαν περιορισμοί λόγω  Covid. 

ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΚ, με την Καλαμάτα να έχει αφήσει πίσω της πλέον την εορταστική περίοδο, σειρά έχει ο εορτασμός της Υπαπαντής. «Εδώ πρέπει να γίνει ένα γενικό κάλεσμα προς τη μεριά του προσκυνηματικού τουρισμού, ώστε να έρθει κόσμος στην περιοχή μας και να δουλέψουν και τα εμπορικά καταστήματα αλλά και αυτά της εστίασης» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως την σκυτάλη στη συνέχεια παίρνει το τριήμερο των Αποκριών, όπου η μεσσηνιακή πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει μια καλή εικόνα. «Φέτος δίνεται η ευκαιρία να γίνει εκ νέου μια σωστή διοργάνωση, προσελκύοντας και σε αυτή την περίπτωση κόσμο. Στο κλίμα αυτό τα καταστήματα εστίασης θα είναι για μια ακόμα φορά “οπλαρχηγοί”, ώστε το τριήμερο αυτό να κινηθεί στους ανάλογους ρυθμούς σε όλα τα σημεία της Καλαμάτας, όπου χτυπά η καρδιά της διασκέδασης» πληροφόρησε, εκτιμώντας πως και άλλοι κλάδοι, όπως τα ξενοδοχεία, μπορούν να επωφεληθούν μέσα από τριήμερα σαν αυτό του καρναβαλιού. 

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ένα πρόβλημα που παρατηρείται σε εμπορικές μέρες εκτός θερινής σεζόν στη Ναυαρίνου, είναι αυτό της εξυπηρέτησης σε ηλιόλουστες μέρες, μιας και τα καταστήματα εστίασης δεν φαίνεται να επαρκούν για τις ανάγκες επισκεπτών και ντόπιων. Το σκηνικό αυτό παρατηρήθηκε έντονα την Καθαρά Δευτέρα του 2022 αλλά και φέτος τα Θεοφάνια, καθώς τα ανοιχτά καταστήματα δεν έφταναν όπως αποδείχτηκε για όλους.

Σε ερώτηση της “Ε” για το πώς μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Μαλαπέτσας δήλωσε πως η Παραλία είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλη, υποστηρίζοντας αρχικά πως με μηδενικές εκδηλώσεις σε αυτή, τη στιγμή που γίνονται όλες στο κέντρο, είναι δύσκολο να μένουν όλα τα καταστήματα εστίασης ανοιχτά όλο το χρόνο. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως τα καταστήματα της Ναυαρίνου συνδέονται με ενοίκια Α’ ζώνης, σαν τα αντίστοιχα της κεντρικής πλατείας που έχουν κίνηση ανεξαρτήτως εποχής. «Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση από το δήμο και το Λιμενικό Ταμείο ώστε να προσελκύσει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές. Έτσι με τον κόσμο που έχουν στην παρούσα φάση αναγκαστικά κλείνουν, μιας και οι δύο - τρεις εμπορικές μέρες μέσα στην τρέχουσα σεζόν δεν μπορούν να σώσουν την παρτίδα» κατέληξε. 

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Τέλος, όπως έχει γίνει γνωστό ο ΣΚΕΑΚ θα κόψει την πίτα του την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, στο αίθριο. Σύμφωνα με το Νίκο Μαλαπέτσα, ο χώρος επελέγη για συμβολικούς λόγους, σε μια προσπάθεια του συλλόγου να διαφημίσει και να προβάλει τη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, στηρίζοντας τους ντόπιους παραγωγούς και κατ’ επέκταση τις πρώτες ύλες.