Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 09:19

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Η έλλειψη βιομηχανίας βουλιάζει το ΑΕΠ της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Η έλλειψη βιομηχανίας βουλιάζει το ΑΕΠ της Μεσσηνίας

Ανάλυση: Θανάσης Λαγός

Η Μεσσηνία έχει διογκωμένο δημόσιο (διοίκηση, άμυνα, εκπαίδευση, υγεία κ.λ.π.) και πρωτογενή τομέα σε σχέση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την Ελλάδα αντίστοιχα ενώ η οικονομία της Αρκαδίας και της Κορινθίας εδράζεται στο δευτερογενή τομέα με πρωταγωνιστές την ΔΕΗ και την MotorOil αντίστοιχα.

Στο συμπέρασμα αυτό η μελέτη των στοιχείων που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) του 2020. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η συνεισφορά του εμπορίου και του τουρισμού στη συνολική ΑΠΑ είναι μικρότερη από τον εθνικό μέσο όρο (23,1%) τόσο στη Μεσσηνία (18,1%) όσο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (17,4%)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι δημόσιες υπηρεσίες (διοίκηση, άμυνα, εκπαίδευση, υγεία κ.λ.π. ) συνεισφέρουν το 22,1% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) που παράγεται στην Μεσσηνία ενώ συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεισφέρουν το 17,5% της ΑΠα.

Ο δευτερογενής τομέας (βιομηχανία και κατασκευές) συνεισφέρει στην Μεσσηνίας μόλις το 16,6% της συνολικής ΑΠΑ ενώ στην υπόλοιπη Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεισφέρει το 29,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αρκαδία ο δευτερογενής τομέας συνεισφέρει το 47,2% της συνολικής ΑΠΑ και στην Κορινθία το 36,3%.

Ο πρωτογενής τομέας στη Μεσσηνία συνεισφέρει το 14,5% της ΑΠΑ ενώ στην Ελλάδα μόλις το 4,8%. Στην Λακωνία ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει το 18,9% της συνολικής ενώ στην Αρκαδία μόλις το 6,3% και στην Κορινθία 6,4%

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της ακίνητης περιουσίας στην ΑΠΑ της Μεσσηνίας αγγίζει το 19,6% ενώ πανελλαδικά είναι 16,2%

Αναλυτικά τα στοιχεία για την ΑΠΑ σε εκατομμύρια ευρώ στις ενότητες της Πελοποννήσου και στην Ελλάδα παρουσιάζονται στον πίνακα: 


NEWSLETTER