Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023 08:47

Η αποχώρηση της Cosmos και οι αλλαγές στο εμπόριο - Στροφή της οικογένειας Βλαχονικολού στον τουρισμό

Γράφτηκε από τον

Οταν μια μεγάλη και καταξιωμένη στην συνείδηση του αγοραστικού κοινού επιχείρηση αλλάζει ρότα, το γιατί είναι φυσικό ερώτημα.

Λίγοι φαντάζονται τις παγκόσμιες ανακατατάξεις στο εμπόριο και τις συνέπειες των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Τρανό παράδειγμα στην Καλαμάτα, όπου στον χώρο της ένδυσης και υπόδησης έκλεισε πριν λίγες μέρες η αλυσίδα πώλησης επώνυμων αθλητικών “Cοsmos Καλαμάτας”, όπως και το “We R” της οικογένειας Βλαχονικολού.

Τη σκυτάλη παίρνει επίσημα η αμιγώς ελληνική εταιρεία “Zakcret Sports”, εξέλιξη που φέρνει ανακατατάξεις στον κλάδο. Τους λόγους σχετικά με την εξέλιξη αυτή αλλά και τι περιλαμβάνουν τα επιχειρηματικά σχέδια της οικογένειας από εδώ και πέρα ανέλυσε στην “Ε” o Κώστας Βλαχονικολός .

Η «ΣΤΡΟΦΗ ΠΛΕΥΣΗΣ» ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Αναλυτικά για τους λόγους που έκαναν την οικογένεια Βλαχονικολού να αλλάξει επαγγελματική πορεία, o Κώστας Βλαχονικολός  υπογράμμισε αρχικά την αλλαγή τακτικής στις πωλήσεις με κύριο παράδειγμα αυτό της Nike, όπου στον προγραμματισμό της ενέταξε τις «πωλήσεις απευθείας στους καταναλωτές», περιορίζοντας ραγδαία τη χονδρική και τα κομμάτια της “πίτας” του τζίρου σε καταστήματα, όπως για παράδειγμα τα “Cοsmos Καλαμάτας”.

Ακόμα, σημείωσε πως αφού έκλεισε πρώτα τα δικά της καταστήματα στην Ελλάδα, τα ΑΦΜ που είχε συνεργασία στη χώρα η Nike ξεπερνούσαν τα 300, έχοντας πλέον ως στόχο να κρατήσει συνεργαζόμενα ΑΦΜ μόλις 5! «Στέλνοντας έτσι μια επιστολή στους πελάτες της, η εταιρεία ενημέρωσε πως θα σταματήσει την τιμολόγηση, μη έχοντας  άλλη επιλογή» συνέχισε, επισημαίνοντας πως η Nike αποτελούσε στα καταστήματα “Cοsmos Καλαμάτας” το 37% των πωλήσεων τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής σύμφωνα με τον Κώστα Βλαχονικολό ήταν και άλλες εταιρείες όπως η Adidas, να διαπιστώσουν πως αν ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό ήταν πιθανό να αυξήσουν την κερδοφορία τους, δίχως να πωλούν χονδρική στα καταστήματα, αλλά λιανική κατευθείαν στους καταναλωτές. Με την τακτική αυτή, όπως είπε, να μην αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον. «Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και με υποδεέστερες εταιρείες, μιας και παρότι ζητήσαμε να αυξήσουμε τις παραγγελίες μας σε αυτές λόγω της απουσίας των προαναφερόμενων εταιρειών η απάντηση ήταν αρνητική, μιας και εφόσον η Nike “έδειξε” τον δρόμο, όλες οραματίζονται τη συγκεκριμένη διαδικασία με πωλήσεις μέσω e-shop και όχι συνεργασίες με καταστήματα σαν τα δικά μας, πουλώντας από την παραγωγή άμεσα στους καταναλωτές» διευκρίνισε, σχετικά με το βασικό λόγο που η οικογένεια του αποχώρησε από το χώρο, υπενθυμίζοντας πως η πανδημία “έσπρωξε” περαιτέρω τις αποφάσεις αυτές των εταιρειών, μιας και ο κορονοϊός “εκπαίδευσε” τον κόσμο να αγοράζει από το σπίτι του μέσω διαδικτύου ότι χρειαζόταν. 

ΠΙΚΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ 

«Υπάρχει μια πικρία για την αποχώρηση μας από το χώρο, καθώς δεν ήταν ουσιαστικά δική μας απόφαση, αλλά των προμηθευτών μας, πόσο μάλλον αφήνοντας πίσω μας το 2022 που ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές από πλευράς τζίρου, δεδομένου πως τα αθλητικά είδη, παρά τις δοκιμασίες που πέρασαν, στάθηκαν με σεβαστές πωλήσεις, φορώντας τα πλέον άπαντες, σε κάθε περίσταση» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως τον ευχαριστεί το γεγονός πως η μετάβαση γίνεται σε ελληνικά χέρια και τα χρήματα θα ανακυκλωθούν στην εγχώρια αγορά. Ακόμα, δήλωσε ικανοποιημένος, καθώς η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών εμπεριέχει τη δέσμευση πως η “Zakcret Sports” θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της “Cοsmos” και θα διατηρηθούν τα δικαιώματα τους και οι υποχρεώσεις που είχε η πρώην επιχείρηση στη νέα. «Πλέον, θα ενισχύσουμε τα δύο brands της οικογένειας μας, την “Επαθλον” και το “Gift & Design”, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε αυτά» συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως ο τουρισμός πλέον στη Μεσσηνία είναι μονόδρομος για το επιχειρείν. 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 

Στο πλαίσιο αυτό, η οικογένεια Βλαχονικολού σχεδιάζει την ανάπτυξη ενοικιαζόμενων δωματίων, στο ακίνητο πάνω από το κατάστημα που έδρευε το “Cosmos”, στην Κεντρική Πλατεία. Σύμφωνα με τον Κώστα Βλαχονικολό, οι δυσκολίες την σήμερον ημέρα στο επιχειρείν είναι τρεις, με κύριο τους προμηθευτές που θέλουν να πάρουν τη λιανική στα χέρια τους, το κόστος μιας επιχείρησης μέσα από τη φορολογία, αλλά και τη μη εύρεση ανθρώπινου δυναμικού. «Δυστυχώς παρατηρούμε πως δεν υπάρχει όρεξη και διάθεση για εργασία, αλλά και ένας οραματισμός από τα νέα παιδιά για το μέλλον, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μετρά μόνο το σήμερα, κάτι που γίνεται αντιληπτό μέσα από τις αγγελίες πολλών επιχειρηματικών κλάδων» σχολίασε. «Θεωρούμε πως το καλοκαίρι του 2024 τα δωμάτια μας θα είναι σε λειτουργία. Πρόκειται για 14 σύγχρονα δωμάτια όλων των κατηγοριών που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, με όλες τις τεχνολογικές ανέσεις, καθώς ο επισκέπτης όταν θα εισέρχεται στο χώρο δεν θα έχει καμία επικοινωνία με ανθρώπινο δυναμικό, έχοντας λάβει νωρίτερα στο κινητό του τους απαραίτητους κωδικούς που θα χρειάζεται. Παράλληλα, μέσα σε κάθε δωμάτιο θα υπάρχει ψηφιακή οθόνη η οποία θα του παρέχει όλες τις πληροφορίες για το που μπορεί να πάει να διασκεδάσει, να γευματίσει, ή να δει αξιοθέατα, ενώ θα αναγράφονται και χρήσιμες πληροφορίες όπως για την υγεία ή για τα ΜΜΜ της πόλης, κτλ» . 

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 

Αναφορικά με τη στροφή ολοένα και περισσότερων επιχειρηματιών στον κλάδο της φιλοξενίας, ο Κώστας Βλαχονικολός παρατήρησε πως η Καλαμάτα και κατ’ επέκταση η Μεσσηνία αναπτύσσονται ραγδαία, και αν ο τόπος δεν προσφέρει κλίνες δεν θα μπορέσει να “κερδίσει” κάτι παραπάνω από τον τουρισμό, καθώς όπως είπε η διανυκτέρευση είναι αυτή που κρατά έναν επισκέπτη σε ένα μέρος, ώστε να το γνωρίσει καλύτερα και να ανακαλύψει τις δραστηριότητες του, ιδίως σε ένα μέρος όπως η μεσσηνιακή πρωτεύουσα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. «Μέσα από τέτοιου είδους επιχειρηματικές κινήσεις νομίζω πως το προφίλ της Καλαμάτας αλλάζει προς το καλύτερο. Όταν έχεις εισερχόμενο τουρισμό αρχίζεις να μπαίνεις σε άλλη νοοτροπία. Διορθώνεις λάθη, αναβαθμίζεσαι, εξελίσσεσαι, με αποτέλεσμα η πόλη σου να κατευθύνεται σε σωστή κατεύθυνση» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγω από την πλευρά του για αχαρτογράφητα νερά σχετικά με τον τουρισμό, αφήνοντας σε κάθε περίπτωση ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν και νέες επενδύσεις εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία. 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΒΛΑΧΟΝΙΚΟΛΟΥ 

Ηταν μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία ξεκίνησε από τον Δημήτρη και την Χρυσούλα Βλαχονικολού με έδρα την Αθήνα, με κατάστημα αθλητικών στο Παγκράτι. Το 1988 η επιχείρηση μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα με την επωνυμία “Προσφορά” και συγκεκριμένα στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, ενώ το 1991 φτιάχτηκε το “Sports Track” επί της Αριστομένους. Το 2002 κατασκευάστηκε στη Νέα Είσοδο το “Cosmos Outlet” και το “Sports Track” μετονομάστηκε σε “Cosmos” το 2004, τη στιγμή που λίγο πριν σταμάτησε η λειτουργία της “Προσφοράς”. Εν συνεχεία, το 2010 φτιάχτηκε το “We R” -ένα μοναδικό στο είδος του fashion store-  επί της Σιδηροδρομικού Σταθμού, ενώ το 2014 ξεκίνησε το κατάστημα “Cosmos” της Κεντρικής Πλατείας. Tο 2016 δημιουργήθηκε το e-shop athletix.gr, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε και το we-r.gr που αφορούσε πιο life style προϊόντα.