Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 15:24

H σημασία της συντήρησης του αυτοκινήτου

H σημασία της συντήρησης του αυτοκινήτου

 

Το αυτοκίνητο στις ημέρες μας έχει γίνει ο καθημερινός μας σύντροφος.

Φυσικά, όσο πιο καλά λειτουργεί, τόσο πιο άνετη γίνεται η χρήση του. Τι γίνεται όμως όταν το όχημα δεν λειτουργεί σωστά; Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου θα μας επιτρέψει να το απολαμβάνουμε χωρίς προβλήματα σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα όμως με την άνεσή μας, η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου,  προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα με μεγάλη βαρύτητα. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Αρχικά, βελτιώνει την ασφάλειά μας. Το να είμαστε ήρεμοι κατά την οδήγηση αποτελεί το Α και το Ω της σωστής οδικής συμπεριφοράς. Όταν φοβόμαστε ότι το όχημα ενδέχεται να βγάλει ζημιά ή έχει ήδη κάποιο θέμα, οδηγούμε αγχωτικά και απρόσεκτα με κινδύνους τόσο για τη δική μας ακεραιότητα, όσο και των υπολοίπων.

Ακόμη, η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και την ίδια μας την τσέπη. Όταν το όχημα λειτουργεί σωστά έχει μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, τα τμήματα που βγάζουν ζημιές αν αλλαχτούν άμεσα δεν θα επηρεάσουν τα κοντινά του τμήματα κ.λπ., οπότε μειώνονται τα κόστη της χρήσης του.

Φυσικά, με τη σωστή συντήρηση θα παρατείνουμε και τη διάρκεια ζωής του. Όπως εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι δύσκολη η αντικατάσταση του οχήματος με κάποιο καινούριο, οπότε όλοι θέλουμε το αυτοκίνητό μας να αντέξει για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Μην ξεχνάμε φυσικά ότι η τακτική και προσεκτική συντήρηση μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα αρχείο συντήρησης και να γνωρίσουμε τι είναι αλλαγμένο και τι όχι. Ένα από τα πολλά καλά του αρχείου συντήρησης, πέραν του να ξέρουμε πότε πρέπει να πάμε για το επόμενο σέρβις, είναι ότι διατηρεί και την αξία μεταπώλησης του οχήματος σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θα βρισκόταν λόγω ηλικίας.

Τέλος, αν και θα έπρεπε να αναφερθεί στην αρχή, είναι η μείωση των επιπτώσεων της χρήσης του οχήματος στο περιβάλλον. Όταν το όχημα δεν είναι σωστά συντηρημένο, εκπέμπει πολλά επιβλαβή καυσαέρια, συμβάλλοντας στη ρύπανση του ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντός μας.

Για να επωφεληθούμε από όλα τα πιο πάνω, θα πρέπει να βρούμε κάποιον επαγγελματία που θα αναλάβει τη συντήρηση του οχήματός μας, μιας και οι γνώσεις του θα μας γλιτώσουν από πολλά άγχη.

Το συνηθισμένο σέρβις του αυτοκινήτου περιλαμβάνει, συνήθως, τον έλεγχο και την πλήρωση των υγρών των φρένων, την αλλαγή του φίλτρου αέρα και τον έλεγχο των μπουζί και της πίεσης των ελαστικών και φυσικά, την αλλαγή λαδιών και φίλτρου λαδιού.

 Φωτογραφία του λαδιού του αυτοκινήτου από το antallaktikaonline.gr 

Η αλλαγή λαδιών, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέρος της συντήρησης, αφού η τριβή μεταξύ των τμημάτων του κινητήρα προκαλεί φθορά και σημαντικές ζημιές. Το λάδι λιπαίνει τα τμήματα του κινητήρα, τα ψύχει και τα καθαρίζει από τους ρύπους. Δεν πρέπει λοιπόν ποτέ να αναβάλλεται.