Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 09:04

Υποτονική κίνηση στην αγορά παρά τις εκπτώσεις - Τι λένε στην «Ε» επαγγελματίες της Καλαμάτας

Υποτονική κίνηση στην αγορά παρά τις εκπτώσεις - Τι λένε στην «Ε» επαγγελματίες της Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Υποτονικά κλείνει ο κύκλος των χειμερινών εκπτώσεων στην αγορά της Καλαμάτας. Σύμφωνα με τα όσα είπαν επαγγελματίες στην “Ε”, το αγοραστικό ενδιαφέρον του κόσμου από το ξεκίνημα της περιόδου μέχρι και τώρα δεν είναι αυτό που προσδοκούσαν, απόρροια όπως είπαν του παγωμένου οικονομικού κλίματος αλλά και του… ζεστού χειμώνα από πλευράς θερμοκρασιών, ο οποίος δεν ώθησε το καταναλωτικό κοινό να αγοράσει τα ανάλογα είδη. Η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον περιορισμό του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος για την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών. Μπορεί έτσι οι έμποροι να ξεκίνησαν την εκπτωτική περίοδο με μεγάλες προσφορές στα προϊόντα τους της τάξεως του 50%, ωστόσο ο  κόσμος πραγματοποίησε μικρότερης αξίας αγορές καθώς τα βασικά είδη όπως τα τρόφιμα «τραβούν» το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος. Η χειμερινή εκπτωτική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 29 Φεβρουαρίου, με τις τελευταίες μέρες τις όπως είπαν επιχειρηματίες, να αποτελούν ευκαιρίες για “σπασμένα” κομμάτια, τα οποία μπορεί να βρει κανείς σε συμφέρουσες τιμές. Παράλληλα, οι ίδιοι σχολίασαν το άνοιγμα των καταστημάτων ανήμερα της Υπαπαντής και την κίνηση τις μέρες εκείνες οι οποίες δεν έδωσαν ανάσα στα ταμεία τους, παρά την έντονη επισκεψιμότητα.

 

Σοφία Καριπίδου (SK Fashion)

«Η κίνηση κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου είναι μέτρια και τους δύο μήνες. Στο ξεκίνημα της είχαμε προσδοκίες που θα μας έδινε μια ώθηση, ωστόσο αυτές δεν εκπληρώθηκαν, θυμίζοντας η εξέλιξη αυτή την αντίστοιχη κίνηση του 2023. Το οικονομικό κλίμα αλλά και ο ανοιξιάτικος για την εποχή καιρός συνδέονται κατά κάποιο τρόπο, δημιουργώντας ένα μείγμα που μόνο θετικό πρόσημο δεν έχει. Αναφορικά με το τριήμερο της Υπαπαντής δεν θεωρώ πως η κίνηση φέτος έδωσε ώθηση στον κλάδο μας, καθώς ο κόσμος προτίμησε από τα όσα είδαμε περισσότερο μετά το προσκύνημα να απολαύσει τον καφέ ή το φαγητό του σε κάποιο κατάστημα εστίασης. Πλέον, το καταναλωτικό κοινό μπορεί να βρει ευκαιρίες σε χειμερινά είδη τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει ενδεχομένως από την επόμενη σεζόν, καθώς πια βαδίζουμε προς τα ανοιξιάτικα ρούχα, αν όχι άμεσα στα καλοκαιρινά, κρίνοντας από τις θερμοκρασίες. Οι μεσαίες εποχές φαίνονται χρόνο με το χρόνο να εξαφανίζονται οπότε και το λιανεμπόριο κινείται ανάλογα».

 

Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος (30φυλλόπουλος)

«Για τα δεδομένα της εποχής και τους δύσκολους χειμώνες που περνάμε είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι. Είμαστε προετοιμασμένοι πλέον πως οι χειμερινές σεζόν δεν θα είναι τόσο δυνατές όπως παλιότερα οπότε κινούμαστε με τα δεδομένα της εποχής. Η ακρίβεια παίζει σημαντικό ρόλο καθώς ο καταναλωτής τα βγάζει δύσκολα πέρα, παρότι στα δικά μας είδη οι τιμές παραμένουν σταθερές. Σχετικά με το δίμηνο των εκπτώσεων, πάντα το ξεκίνημα είναι καλύτερο σε σχέση με τη συνέχεια, ενώ σε σχέση με πέρυσι θα έλεγα πως η κίνηση κινείται στα ίδια επίπεδα, δεχόμενη μια ενίσχυση από τις μέρες του εορτασμού της Υπαπαντής, ιδίως από κόσμο της Περιφέρειας που προσκυνούν, συνδυάζοντας ενδεχομένως την επίσκεψη τους στην πόλη με κάποιες αγορές. Πλέον, σε κάποια σπασμένα νούμερα που έχουμε οι εκπτώσεις είναι μεγαλύτερες, οπότε ο κόσμος μπορεί να κάνει τη βόλτα του στο κέντρο ώστε να επωφεληθεί αυτών».

 

Αντα Μπιζίμη (Αχνάρι)

«Από το ξεκίνημα της εκπτωτικής περιόδου μέχρι τώρα η κίνηση είναι μέτρια, με τον καιρό που δεν θυμίζει σε τίποτα χειμώνα να συνηγορεί στο γεγονός αυτό. Εποχικά είδη έτσι όπως τα μποτάκια δεν είχαν ιδιαίτερη ζήτηση, σε αντίθεση με τα πιο λεπτά ρούχα που πουλήθηκαν περισσότερο. Σε ότι έχει να κάνει με την επισκεψιμότητα στην πόλη λόγω της Υπαπαντής και το άνοιγμα τη μέρα της γιορτής δεν δείχνει να βοηθάει στη κίνηση, με το άνοιγμα των καταστημάτων κατά την κρίση του καθενός τη μέρα εκείνη να δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση στην αγορά. Θέλοντας έτσι να βοηθήσουμε την όλη κατάσταση πραγματοποιούμε αυτό το διάστημα ένα bazaar, με κομμάτια που διατίθενται σε συμφέρουσες τιμές, μεταξύ αυτών είδη που αφορούν την προηγούμενη σεζόν».

 

Ηλίας Διαμάντης (Piccolino)

«Η αγορά είναι λίγο υποτονική, δίχως ιδιαίτερη κίνηση. Απ’ την άλλη, η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική για τις εποχές που διανύουμε, ιδίως για καταστήματα του λιανεμπορίου. Συγκριτικά με το 2023, θα χαρακτήριζα την φετινή κίνηση στα ίδια επίπεδα, αν όχι λίγο χειρότερη, λόγω και του καιρού που δεν θυμίζει σε τίποτα χειμώνα, με αποτέλεσμα και ο Γενάρης αλλά και ο Φεβρουάριος να κινηθούν στα ίδια επίπεδα. Από πλευράς του εορτασμού της Υπαπαντής, δεν θα έλεγα πως είχαμε πολύ δουλειά ανήμερα, όσο τις επόμενες μέρες όπου συνέχιζε να έρχεται κόσμος για να προσκυνήσει. Βαδίζοντας προς το τέλος της εκπτωτικής περιόδου, ο κόσμος μπορεί να βρει ευκαιρίες λόγω σπασμένων κομματιών, κάτι που ισχύει κάθε φορά που έχουμε εκπτώσεις».