Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 17:01

Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Αβάσταχτα για τα ξενοδοχεία τα πνευματικά δικαιώματα 

Γράφτηκε από την
Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Αβάσταχτα για τα ξενοδοχεία τα πνευματικά δικαιώματα 

Συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ζητάει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου για τα πνευματικά δικαιώματα.

Καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή με το αίτημα συνάντησης που εστάλη στον υπουργό, «τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπέρμετρα υψηλή τιμολογιακή πολιτική, των εταιρειών των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, την οποία έχουν ανακοινώσει και έχει γίνει αποδεκτή από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ)». Οι εταιρείες δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων «έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τη χρήση της τηλεόρασης, εφόσον δεν χορηγούν την νόμιμη άδεια στους χρήστες. Εάν ο χρήστης δεν συμμορφωθεί, μπορούν να κινήσουν ακόμη και  αυτόφωρη διαδικασία κατά του ξενοδόχου. Στις αγωγές τους μπορούν να ζητούν, σύμφωνα με τον νόμο 2121/1993, ακόμα και το διπλάσιο του ανώτερου τιμολογίου τους». Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή «ενόψει όλου αυτού του αρνητικού κλίματος, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος είχε προχωρήσει σε μελέτη σχετικά με το τι ισχύει στις άλλες ανταγωνίστριες Ευρωπαϊκές χώρες,  η οποία αδιαμφισβήτητα έθετε τον πήχη των απαιτήσεων πολύ χαμηλότερα από εκεί που βρίσκεται σήμερα».

Εν κατακλείδι ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου επισημαίνει στον υπουργό ότι «σήμερα όσο ποτέ, εν μέσω όλων αυτών των δυσμενών συνθηκών της ελληνικής αγοράς και επιχειρηματικότητας, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη το υπουργείο σας να νομοθετήσει, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των ανεπίτρεπτα υψηλών (συσσωρευτικά) απαιτήσεων των εταιρειών δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων κατά των ξενοδόχων».


NEWSLETTER