Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016 17:50

Συνάντηση ΕΔΟΕΕ με Μάρκο Μπόλαρη: Σχέδιο στρατηγικής για το ελαιόλαδο 

Συνάντηση ΕΔΟΕΕ με Μάρκο Μπόλαρη: Σχέδιο στρατηγικής για το ελαιόλαδο 

Το πρόβλημα των εξαγωγών ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης την Τρίτη με την Eθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ).

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΔΟΕΕ  Γ. Γωνιωτάκης, ο ταμίας  Δ. Καραπάνος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ και μέλος του ΔΣ της ΕΔΟΕΕ Γρ. Αντωνιάδης, καθώς και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛΓ. Οικονόμου

Η ΕΔΟΕΕ κατέθεσε Σχέδιο Στρατηγικής για επώνυμες εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου. Τονίστηκε ότι ο ελληνικό ελαιόλαδο, αν και άριστης ποιότητας, έχει να αντιμετωπίσει τις εξής αδυναμίες: υψηλό κόστος παραγωγής, πλήρη εξάρτηση της διάθεσής του ως χύμα στην Ιταλία, εντεινόμενο ανταγωνισμό από ελαιοπαραγωγικές χώρες χαμηλού κόστους (Ισπανία, Τυνησία), συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού χύμα διακίνησης στο στάδιο του λιανικού εμπορίου και της μαζικής εστίασης. 

Ως βασικοί άξονες Εθνικής Στρατηγικής η ΕΔΟΕΕ έθεσε τους εξής:

• Μείωση του κόστους παραγωγής

• Αύξηση της παραγωγής με έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή δακοκτονίας

• Οργάνωση και λειτουργία της εσωτερικής αγοράς

• Προώθηση των εξαγωγών επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου 

• Ανάδειξη και βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης ως προς: τη βελτίωση της ποιότητας· την ενσωμάτωση καινοτομίας στην παραγωγή· τη διάθεση στην αγορά τυποποιημένου επώνυμου προϊόντος για την εξασφάλιση προστιθέμενης αξίας· την αύξηση των εξαγωγών προς όφελος της εθνικής οικονομίας· τη βελτίωση του εισοδήματος του Ελληνα παραγωγού. 

Αναφέρθηκε στον έγκαιρο προγραμματισμό της εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, αφού η σχετική ΥΑ υπογράφει στις  15-2--2016, γεγονός κρίσιμο για την ποιότητα παραγωγής ελαιόλαδου.

Επισημάνθηκε ακόμη η αναγκαιότητα ύπαρξης διαπιστευμένων εργαστηρίων ελέγχου ποιότητας ελαιόλαδου, καθώς και ίδρυσης τμήματος γευσιγνωσίας ελαιόλαδου.

Για την στρατηγική των επώνυμων εξαγωγών τέθηκε ο στόχος της αύξησης της ποσότητας, από 30.000 τόνους σε 50.000 τόνους σε ορίζοντα πενταετίας. Ως προς την επίτευξη αυτού, συζητήθηκαν οι προτάσεις της ΕΔΟΕΕ για εφαρμογή μιας στρατηγικής επιθετικού μάρκετινγκ σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού, με: συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αξιοποίηση του τουρισμού, διάθεση από την εστίαση τυποποιημένου ελαιολάδου καλής ποιότητας, κίνητρα για φορολογικές απαλλαγές / ελαφρύνσεις για δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων (clusters), θέσπιση ανταποδοτικής εισφοράς για το ελαιόλαδο από όλους τους εμπλεκόμενους κατά το παράδειγμα της Ισπανίας.

Επίσης, συζητήθηκε το πρόβλημα εξαγωγών ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας.