Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 09:01

Καμία παρέμβαση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες: Βομβαρδισμένο παραμένει το δίκτυο του ΓΟΕΒ

Καμία παρέμβαση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες: Βομβαρδισμένο παραμένει το δίκτυο του ΓΟΕΒ

Οσο η κυβέρνηση καθυστερεί τις διαδικασίες για την εξεύρεση πόρων, την χρηματοδότηση και την αποκατάσταση των ζημιών από την πλημμύρα, τόσο κινδυνεύει όλο και περισσότερο η τοπική οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως παραμένει  βομβαρδισμένο τοπίο το δίκτυο του ΓΟΕΒ, σχεδόν τρεις μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου, η οποία προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Στον αναδασμό, οι αγρότες έχουν θορυβηθεί από τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς τις διαδικασίες και τη λήψη αποφάσεων για την αποκατάσταση του δικτύου, ώστε αυτό να είναι έγκαιρα έτοιμο, την αρδευτική περίοδο. Αποφάσεις οι οποίες προφανώς πρέπει να ληφθούν κεντρικά, καθώς τα αρμόδια υπουργεία έχουν στα χέρια τους την καταγραφή των ζημιών, και θα πρέπει να αναζητήσουν πόρους από κάθε διαθέσιμη πηγή. Ακόμα όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική κινητοποίηση.

Την ίδια ώρα ο ΓΟΕΒ, ο οποίος προφανώς δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει λόγω ανωτέρας βίας, περιμένει ανταπόκριση από την Περιφέρεια, η οποία με τη σειρά της αναμένει την Πολιτεία. Οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα, ώστε αν απαιτηθεί, να κινηθεί η διαδικασία έστω σε επίπεδο Περιφέρειας για την αναζήτηση πόρων, να υπάρχει χρόνος. Πριν όμως είναι αργά, καθώς η αρδευτική περίοδος ξεκινά τον Μάρτιο.

Οι λόγοι της καθυστέρησης παραμένουν άγνωστοι αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρίχνουν ευθύνες στον… ανασχηματισμό.

Την ίδια ώρα παραγωγοί και ΓΟΕΒ κάθονται… σ’ αναμμένα κάρβουνα. Οι μεν, φοβούνται πως δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν την ερχόμενη σεζόν, για την οποία η προετοιμασία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, καθώς δεν θα έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους και ο δε, ο οργανισμός δηλαδή, αν κι έχει δείξει διάθεση άσκησης πίεσης προς τους αρμοδίους, κινδυνεύει να βρεθεί κυριολεκτικά ξεκρέμαστος.

Πρέπει να σημειωθεί πως σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή των πλημμυρών, όπου ο ΓΟΕΒ δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει, η διαδικασία κινείται μέσω της Περιφέρειας σε κεντρικό επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό έγινε πλήρης καταγραφή των ζημιών, σε όλο το δίκτυο, από τα αντλιοστάσια και τις τάφρους (αρδευτικά και αποστραγγιστικά) μέχρι το τελικό δίκτυο, τα κανάλια που φτάνουν στα χωράφια.

Αφορά την έκταση που ξεκινά από το φράγμα του ποταμού Παμίσου στον Αρι, εκτείνεται νότια μέχρι την παραλία, με όριο στα δυτικά την 7η επαρχιακή οδό και το δρόμο της Μεσσήνης προς την Μπούκα, ενώ δυτικά εκτείνεται μέχρι την κοίτη του ποταμού Αρι.

Οι ζημιές που προκάλεσαν τα ορμητικά νερά που πέρασαν μέσα από τα χωράφια, έσπασαν τα τσιμεντένια κανάλια ή τα αποκόλλησαν και τα μετέφεραν ακόμα και δεκάδες μέτρα μακριά, μέσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πολλά παραμένουν στο ίδιο σημείο, καθώς οι παραγωγοί αδυνατούν να τα μεταφέρουν, άλλα έχουν συγκεντρωθεί στις άκρες των χωραφιών, ενώ είναι πολλά ακόμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Η ζημιά ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ίσως λίγα εκατομμύρια, και η αποκατάσταση θα πρέπει να γίνει άμεσα αν θέλουμε όλος αυτός ο κάμπος να παράγει την επόμενη σεζόν τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Η καταγραφή έγινε, μένει να εξασφαλιστούν οι πόροι…