Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016 13:10

Ο αλιευτικός τουρισμός στη Μεσσηνία περιμένει καλή… ψαριά (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ο αλιευτικός τουρισμός (fishing tourism) άπλωσε τα δίχτυα του και περιμένει καλή… ψαριά, προσφέροντας στον τουρισμό μια εναλλακτική επιλογή, σε καιρούς που χρειάζεται ενίσχυση το πενιχρό εισόδημα των ψαράδων, που παλεύουν για το μεροκάματο.

Οταν οι δυσκολίες γεννούν ιδέες κι ευκαιρίες, αυτό μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τη μάχη της επιβίωσης ενός κλάδου. Στην αλιεία, οι δρόμοι ανοίγονται ως την ώρα από το εγχείρημα του αλιευτικού τουρισμού. Μια δράση που έχει στόχο την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού μέσω της δραστηριότητας των αλιέων που θα τολμήσουν και θα ακολουθήσουν τη ρότα που χαράσσει το πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. 

Μεταξύ εκείνων που πάλεψαν για να υπάρξει το νομοθετικό αυτό πλαίσιο είναι και ο εμπνευστής της πλατφόρμας «fishingtrips» Γιώργος Λουρδής, από το Παράλιο Αστρος, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία επικοινωνεί τις δυνατότητες που υπάρχουν κι ενημερώνει ψαράδες ανά την Ελλάδα. 

Πρόσφατα βρέθηκε στην Καλαμάτα και ενημέρωσε επαγγελματίες ψαράδες του τόπου μας, ενώ είχε προηγηθεί η συμμετοχή του σε μια σειρά εκθέσεων με τουριστικό ενδιαφέρον ανά την Ελλάδα.

Οι ψαράδες φαίνεται να υποδέχονται θετικά την ιδέα και να διερευνούν τις δυνατότητες. Οπως λένε, θεωρητικά τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ δύσκολα. Ωστόσο, το ψάχνουν κι ελπίζουν η θάλασσα να βγάλει καλή… ψαριά αυτή τη φορά, αφού γενικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μιας και οι περισσότεροι βγαίνουν στο λιμάνι με ελάχιστα ψάρια σε σακουλίτσες, έχοντας ξεχάσει τα τελάρα που έβγαζαν παλιά.

Ο κ. Λουρδής επιμένει πως αν η νέα προσπάθεια γίνει γνωστή στο εξωτερικό, τότε αρκετοί τουρίστες θα τολμήσουν να γνωρίσουν τους δικούς μας ψαράδες και τη μάχη που δίνουν στη θάλασσα καθημερινά, κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Για την ώρα οι ψαράδες ενημερώνονται, ρωτούν και δείχνουν θετική διάθεση να ρίξουν δίχτυα στον… τουρισμό, βάσει του πλαισίου που πρόσφατα θεσπίστηκε και μένει να αξιοποιηθεί, να συζητηθεί, ενδεχομένως και να βελτιωθεί, για να προσφέρει κάτι καλύτερο στους ανθρώπους που ζουν τη θάλασσα, περιμένοντας μια καλή ψαριά!

Κ.Δ.