Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 09:44

Στον αέρα το γεωργικό εισόδημα της Μεσσηνίας: «Τρώνε» τους αγρότες δάκος και δασικά

Γράφτηκε από την
Στον αέρα το γεωργικό εισόδημα της Μεσσηνίας: «Τρώνε» τους αγρότες δάκος και δασικά

 

Τα «πειράματα» με τη δακοκτονία και οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν απειλούν να τινάξουν το αγροτικό εισόδημα στον αέρα, συμπαρασύροντας ολόκληρη την πληγωμένη από την ύφεση οικονομία της Μεσσηνίας.

Χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταβίβασε την αρμοδιότητα της δακοκτονίας στη υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να αναλάβουν ολόκληρη τη διαδικασία αποκλειστικά οι Περιφέρειες. Ομως οι Περιφέρειες δεν θέλουν να αναλάβουν την προμήθεια των φαρμάκων, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ειδικά φέτος δεν προλαβαίνουν να κάνουν τον σχετικό διαγωνισμό. Ετσι, μετά το περσινό φιάσκο με το δάκο και ενώ οι αγρότες έχουν πληρώσει για τη δακοκτονία, κινδυνεύουν να μείνουν πάλι απροστάτευτοι, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής - και συνακόλουθα για το εισόδημά τους. 

Επιπλέον, ο κίνδυνος για το αγροτικό εισόδημα εξαιτίας των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες παίρνει άλλες διαστάσεις, μετά το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος». Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «Στον αέρα βρίσκονται κοινοτικές επιδοτήσεις λόγω των δασικών χαρτών. Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούμενης γης και βοσκοτόπια χαρακτηρίζονται δασικά, με αποτέλεσμα αγρότες και κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις μελλοντικές επιδοτήσεις και να επιστρέψουν κονδύλια αναδρομικά». 


NEWSLETTER