Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 11:29

Συκική κατά ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις στα σύκα 

Συκική κατά ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις στα σύκα 

Καθυστέρηση στην ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, ως προς το ζήτημα των ζημιών στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας από τον καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού, διαπιστώνει ο πρόεδρός της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Οργανισμού Θεοφάνη Κουρεμπέ.

Στην επιστολή, ο Π. Παπαγεωργίου καλεί τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επικαλεστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να κινήσει τη διαδικασία για αποζημιώσεις των παραγωγών από τον Οργανισμό, προκειμένου να αποφευχθεί η χρονοβόρα διεκδίκηση αποζημιώσεων των συκοπαραγωγών μέσω ΠΣΕΑ.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Συκικής σημειώνει στην επιστολή του τα εξής:

“Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της επισκέψεώς μας στα γραφεία σας την 6η/9/2017, όπου σας ενημερώσαμε διεξοδικά για την ζημιά της φετινής συκοπαραγωγής εξ αιτίας των καυσώνων που επικράτησαν στις συκοπαραγωγικές περιοχές μας, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, περιμέναμε να επιληφθείτε του θέματος, όπως μας είχατε αναφέρει, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών του Οργανισμού σας και δεν έχουμε καμία ενημέρωση ως ΣΥΚΙΚΗ.

Σας αναφέρουμε για μια ακόμη φορά ότι η ζημιά οφείλεται στους καταγεγραμμένους καύσωνες και μόνο.

Με υπαιτιότητα των υπευθύνων του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τριπόλεως, δεν επετράπη στους συκοπαραγωγούς να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς εμπρόθεσμα, και δεδομένου ότι έληξε το γνωστό δεκαπενθήμερο του κανονισμού ΕΛΓΑ για την υποβολή δήλωσης, σας ζητούμε και γραπτώς επικαλούμενοι την παράγραφο 1 του

κεφαλαίου δ του άρθρου 6 του εν λόγω κανονισμού, να καλυφθούν οι ζημιές της συκοπαραγωγής βάσει σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ.

Δεδομένου ότι γίνεται μια προσπάθεια ένταξης των συγκεκριμένων ζημιών στη χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, με τελευταίο το σημερινό δημοσίευμα, από το οποίο φαίνεται το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μεσσήνης, σε προχθεσινή του συνεδρίαση να προτείνει

διεκδίκηση αποζημιώσεων των συκοπαραγωγων λόγω ξηρασίας, ζητούμε την άμεση συνδρομή σας, για την ενεργοποίηση του παραπάνω άρθρου, διότι τείνει να ολοκληρωθεί η συγκομιδή της συκοκαλλιέργειας και θα απολεσθεί και αυτή η τελευταία ευκαιρία αποζημίωσης των συκοπαραγωγών, βάσει των πραγματικών, καταγεγραμμένων, αναμφισβήτητων αιτιών που είναι οι καύσωνες …του καλοκαιριού και μόνο”.