Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017 09:46

Η “Ypsilon” φέρνει κι άλλες βίλες στη Μεσσηνία (βίντεο-φωτογραφίες) 

Γράφτηκε από την

Νέα πνοή στον σχεδιασμό κτηρίων, με προσαρμογή στο τοπίο και εξοικονόμηση ενέργειας, φέρνει στη Μεσσηνία η “Villa Ypsilon” που κατασκευάστηκε στην περιοχή της Φοινικούντας από την εταιρεία LASSA. 

Η βίλα αυτή ώθησε πολλούς ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό να αναζητήσουν γη στη Μεσσηνία για να αποκτήσουν μια παρόμοια μόνιμη ή εξοχική κατοικία. Παράλληλα η “Ypsilon” συνεχίζει να εντυπωσιάζει τον κόσμο της αρχιτεκτονικής χάρη στον σχεδιασμό της, τη λειτουργικότητα και το κόστος κατασκευής - το οποίο δεν ξεπέρασε τον προϋπολογισμό μιας αντίστοιχης συμβατικής κατοικίας.

Περπατώντας στη φυτεμένη οροφή της, πάνω από τον μακρόστενο διάδρομο, κατανοήσαμε την απλότητα στο σχεδιασμό και στην αξιοποίηση του τοπίου, όπως μας τα περιέγραψε ο αρχιτέκτονας Θεόδωρος Σαραντόγλου-Λάλης, ο οποίος σχεδίασε την εξοχική κατοικία στο συγκεκριμένο οικόπεδο με τη σύζυγο και συνέταιρό του Dora Sweijd.

Η συμβολή του Καλαματιανού μηχανικού Βασίλη Κοσμόπουλου ήταν καθοριστική στην υλοποίηση του έργου, με δεδομένο πως οι αρχιτέκτονες δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με έδρα το Βέλγιο και διδάσκουν σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία.

Ο σχεδιασμός του κτηρίου βασίζεται στα  «κάδρα» της φύσης και του τοπίου, με τη Σχίζα στο νότο σε πρώτο πλάνο, το ηλιοβασίλεμα δυτικά και το χωριό Λαχανάδα ανατολικά.

Για τη δημιουργία του θόλου μελετήθηκαν αρκετά οικοδομήματα, μεταξύ των οποίων και ο τάφος του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες - και οι αρχιτέκτονες αντιλήφθηκαν την ανάγκη να παρέμβουν με απλές ξύλινες κατασκευές, για να αποφευχθεί ο αντίλαλος στο εσωτερικό του κτηρίου.

Η πισίνα σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τη γεωμετρία του κτίσματος, ενώ τα φυτά που επελέγησαν είναι μεσογειακά, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, τα οποία δημιουργούν όμορφους όγκους. 

Η κάθε γωνιά του σπιτιού είναι μελετημένη προσεκτικά, με απλή λογική εξοικονόμησης ενέργειας, αισθητικής και λειτουργικότητας, με πολλή δημιουργικότητα και φυσικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η “Villa Ypsilon” φαίνεται να είναι η αρχή μιας πορείας υλοποίησης έργων σε όλη την Ελλάδα και τη Μεσσηνία από την εν λόγω εταιρεία, καθώς υπάρχουν κι άλλες προτάσεις για σχεδιασμό εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων σε τουριστικές κυρίως περιοχές.