Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 09:11

Φόροι-ΕΦΚΑ γεννούν νέα παραοικονομία: Σενάρια για τεκμαρτή φορολογία αγροτών

Γράφτηκε από την
Φόροι-ΕΦΚΑ γεννούν νέα παραοικονομία: Σενάρια για τεκμαρτή φορολογία αγροτών

Η υπερβολική φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, σε συνδυασμό με την απαίτηση για εισφορές ΕΦΚΑ, έχει οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις αλλά και σε μια νέα παραοικονομία με τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων χωρίς παραστατικά.

Αποτέλεσμα; Τα έσοδα στα ταμεία του κράτους, αντί να αυξάνονται, μειώνονται δραματικά - και οι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν μια λύση για τη σύλληψη φορολογητέας ύλης από τα αγροτικά εισοδήματα. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα επανέλθει σύντομα ο τεκμαρτός προσδιορισμός του φορολογητέου γεωργικού εισοδήματος.

Συμφωνά με όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα της εφημερίδας «Agrenda», εντείνονται οι διεργασίες για την επανεξέταση του καθεστώτος φορολογίας των αγροτών, με την επάνοδο στο καθεστώς του τεκμαρτού υπολογισμού  να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Αναγκαία θεωρείται επίσης η δραστική μείωση του φορολογικού συντελεστή για όσους συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «μαύρη αγορά» και να εισπράξει τελικά κάτι και το ∆ημόσιο.

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα το χειρίζονται τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας), έχοντας αντιληφθεί ότι η καταβαράθρωση των κρατικών εσόδων πρέπει με κάθε τρόπο να ανακοπεί τώρα. Εν τω μεταξύ ορατός είναι ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε οριστική έξοδο από το επάγγελμα η μεγάλη μάζα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και να αποδυναμωθούν έτι περαιτέρω οι οργανωτικές ομάδες τους (συνεταιρισμοί κ.λπ.).

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση εργασίας των αρμόδιων υπουργών Βαγγέλη Αποστόλου, Κατερίνας Παπανάτσιου και Εφης Αχτσιόγλου, ούτως ώστε οι προωθούμενες αλλαγές, που σε κάθε περίπτωση θα τρέξουν μετά τον Αύγουστο, να συνδυάσουν ένα «κοκτέιλ» ελαφρύνσεων το οποίο θα περιλαμβάνει τους συντελεστές φόρου αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ).

Την ατζέντα των συζητήσεων επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας Νίκος ∆ασκαλάκης, που την ημέρα της επίμαχης σύσκεψης βρέθηκε στη Βάθη, για έτερη συνάντηση με συνεταιριστές.

Οπως τόνισε «μπαίνει για πρώτη φορά στα σοβαρά, ως θέμα προς συζήτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το φορολογικό και το ασφαλιστικό ζήτημα - και το αποτέλεσμα, από όσα ακούστηκαν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε αυτή τη φάση θετικό». Κι αυτό γιατί, όπως λέει,

«συζητήθηκε ότι είναι διαπιστωμένη πλέον η δραματική μείωση των φορολογικών εσόδων στον αγροτικό τομέα, μετά τις αυξήσεις που προηγήθηκαν, αφού πλέον οι παραγωγοί αναζητούν -και όπως φαίνεται βρίσκουν- τρόπους να φοροδιαφεύγουν, μέσα και από την αδήλωτη διακίνηση προϊόντων».

Μια βασική πρόταση που τέθηκε από πλευράς των παραγωγών ήταν η φορολογία να γίνεται με τεκμαρτό και αντικειμενικό τρόπο ανά προϊόν, και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αυτή η αλλαγή ρίχνει περίπου στο 50% το φορολογικό κόστος.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν προετοιμάσει και αρκετές άλλες προτάσεις τις οποίες το υπουργείο φέρεται έτοιμο να συζητήσει, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, ώστε να συζητηθούν τα θέματα αυτά συνδυαστικά και με τα ασφαλιστικά για να προκύψει μια ολοκληρωμένη λύση.

 

Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Σε δύο κατευθύνσεις εστιάζονται οι προωθούμενες αλλαγές, σύμφωνα με την «Agrenda». Ειδικότερα προβλέπεται:

α) ∆ραστική μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε συλλογικές προσπάθειες (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κ.ά.)

β) Επανεξέταση της λύσης του τεκμαρτού εισοδήματος, ως βάση υπολογισμού του φόρου για τους αγρότες μεσαίας εισοδηματικής τάξης, οι οποίοι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα θέματα αυτά απασχολούν εδώ και καιρό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσαν εκ νέου αντικείμενο συζήτησης στις επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αντιπροσωπείες

των αγροτών, με αφορμή και τις εν εξελίξει κινητοποιήσεις. Λέγεται μάλιστα ότι η κατεύθυνση που έχει δοθεί προς τους εργαζόμενους είναι η από κοινού ανάθεση μελέτης η οποία να αναδεικνύει τα προβλήματα, σε σχέση τόσο με την παραοικονομία που αναπτύσσεται λόγω υπερφορολογίας, όσο και και με την υστέρηση που παρατηρείται στα φορολογικά έσοδα.


NEWSLETTER