Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 09:27

400 δικαιούχους σε 5.000 αιτήσεις υπολογίζουν οι μηχανικοί στη Μεσσηνία: Φαρσοκωμωδία με το “Εξοικονομώ”

Γράφτηκε από την

 

Μόνο αν αλλάξει το κριτήριο της χρονικής σειράς προτεραιότητας θα πάψουν τα προβλήματα με το "Εξοικονομώ κατ’ οίκον" κι επιτέλους θα λειτουργήσει η πλατφόρμα, επιμένουν οι μηχανικοί, φοβούμενοι και νέο... κρασάρισμα του συστήματος του προγράμματος και μετά τη νέα παράταση που έχει δοθεί.

Και αυτό γιατί ενώ αναμένεται να κατατεθούν γύρω στις 5.000 αιτήσεις στη Μεσσηνία, από αυτές δεν πρόκειται να εγκριθεί μεγάλος αριθμός, ίσως μόνο κάποιες λίγες εκατοντάδες, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, γεν. γραμματέας του ΤΕΕ Μεσσηνίας και μέλος της αντιπροσωπείας ΤΕΕ Πελοποννήσου Βασίλειος Π. Κουτραφούρης. Παρατηρεί μάλιστα πως σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός δεν πρόκειται να ξεπεράσει το πολύ τους 400 δικαιούχους, από τα δεδομένα που υπάρχουν βάσει του προϋπολογισμού. Οπως συμπληρώνει, ήταν αναμενόμενο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε προχθές, την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοί του σε όλη τη χώρα περίμεναν πάνω από τους υπολογιστές τους να στείλουν τις αιτήσεις πολιτών για την έγκαιρη υποβολή της αίτησής τους... κυνηγώντας την τύχη και τον χρόνο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

"Θεωρούμε μεροληπτικό και λανθασμένο τον τρόπο αξιολόγησης" υπογραμμίζει τονίζοντας πως ο τεχνικός κόσμος επιθυμεί επιστημονικά κριτήρια ενεργειακής αναβάθμισης και ενδεχομένως εισοδηματικά. Το κριτήριο της χρονικής σειράς προτεραιότητας δημιουργεί μόνο "αλαλούμ" και σε τεχνικά ζητήματα, εξηγεί και αναφέρεται στις ήδη 3 διαδοχικές παρατάσεις που έχουν δοθεί, εκφράζοντας την ελπίδα στις 26 Μαρτίου να τεθεί επιτέλους η πλατφόρμα σε λειτουργία.

Παρατηρεί δε πως: "Μία ιδανική ευκαιρία για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας έστω και σε επίπεδο επεμβάσεων αποτέλεσε η εξαγγελία του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ". Προφανώς ο τεχνικός κόσμος έχει χαιρετίσει την πρωτοβουλία αυτή που στοχεύει στην παροχή κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα παρατηρήσαμε μία γενικευμένη προχειρότητα στην εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, καθώς ενώ είχαν προηγηθεί εγκαίρως πολλές προειδοποιήσεις και προτάσεις πλείστων επιστημονικών φορέων του τεχνικού κόσμου (ΤΕΕ, Σύλλογοι Μηχανικών), το υπουργείο επέλεξε να τις αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη χαλαρότητα. Ως αποτέλεσμα είχαμε το «φιάσκο» της τελευταίας εβδομάδας καθώς και έναν απίστευτο εμπαιγμό στις πλάτες των πολιτών και των μηχανικών. Αυτή τη στιγμή το βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας παραμένει αυτό της χρονικής προτεραιότητας. Εξακολουθούμε να θεωρούμε πως οι αλλεπάλληλες παρατάσεις πιθανότατα δε θα λύσουν εξορθολογικά το πρόβλημα, καθώς χρειάζεται μια γενικότερη αναθεώρηση των κριτηρίων και της φιλοσοφίας επιλεξιμότητας των τελικών δικαιούχων βασισμένη σε περισσότερο αντικειμενικά, επιστημονικά και ίσως και εισοδηματικά κριτήρια.

Ευελπιστούμε έστω και την ύστατη στιγμή να εισακουστούν οι προτάσεις των φορέων του τεχνικού κόσμου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος".

Κ.Δ.