Σάββατο, 07 Απριλίου 2018 09:53

Αγορά ακινήτων από ξένους στη Μεσσηνία με τη μερίδα του λέοντος στη Μάνη

Γράφτηκε από την

 

Εως και 20% περισσότερες είναι οι αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν φέτος από αλλοδαπούς στην περιοχή της Μάνης, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, σε σταθερά επίπεδα φαίνεται να κυμαίνεται το ενδιαφέρον ξένων για ακίνητα στην Καλαμάτα και γενικότερα στη Μεσσηνία.

Αρκετοί από τους υποψήφιους αγοραστές που απευθύνονται στην αγορά της Μεσσηνίας ενδιαφέρονται για την άδεια παραμονής που τους παρέχει πλέον η Ελλάδα, εφόσον κάνουν αγορές υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ετσι συνέβη πριν λίγους μήνες και με μια επένδυση που έκανε Κινέζα στην Καλαμάτα, και ήδη το ακίνητο διαμορφώνεται για να ενοικιαστούν τα διαμερίσματα. Μια επένδυση που έγινε χάρη στην αγάπη της Κινέζας για την ελιά και το ελαιόλαδο στην περιοχή μας, και αναμένεται όπως όλα δείχνουν να αποτελέσει πόλο έλξης και άλλων Κινέζων στον τόπο μας.

Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία είχε γίνει από το γραφείο του Γιάννη Γιαννουκάκη, ο οποίος είναι και μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθήνας. Το διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχει κάνει πολλές επαφές με αλλοδαπούς υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις - μεταξύ αυτών Τούρκοι, Ιρλανδοί, κ.ά. Διαπιστώνει όμως πως η μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει για το κέντρο της Αθήνας, καθώς στόχος των επενδυτών είναι η αγορά ακινήτου όσο γίνεται μικρότερου κόστους, με μεγάλες δυνατότητες οικονομικής απόδοσης.

Ο ίδιος είναι της άποψης πως θα έπρεπε να γίνεται οργανωμένη προβολή της Μεσσηνίας όσον αφορά το real estate. Οπως εκτιμά, οι επενδύσεις μόνο όφελος θα έχουν και για τον τόπο μας, δυνατό «χαρτί» του οποίου αποτελεί το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες Κινέζος υποψήφιος επενδυτής έχεο επίσης ενδιαφερθεί για αγορά ξενοδοχείου στην Καλαμάτα.

Στην περιοχή της Μάνης, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των αγοραπωλησιών της τάξης του 20% φέτος έναντι 10% που σημειώθηκε πέρυσι, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον Μανιάτη μεσίτη Βαγγέλη Μπακέα, μόλις  σε ποσοστό 5-8% φαίνεται οι αγοραστές να ενδιαφέρονται για άδεια παραμονής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι Βορειοευρωπαίοι. Σε ποσοστό 50% είναι Αγγλοι, 35% Γερμανοί και Αυστριακοί, 10%- 15% Σουηδοί και ένα ακόμα μικρό ποσοστό Καναδοί και Αμερικανοί. Από το σύνολο των πράξεων που γίνονται, φαίνεται πως, ίσως και κατά 70%, Αγγλοι που έζησαν για χρόνια στην περιοχή πουλάνε σπίτια σε άλλους Αγγλους. Αυτή την αγοραστική συνέχεια, που δίνει ζωντάνια στην περιοχή, ο ίδιος την αποδίδει κυρίως στο αεροδρόμιο Καλαμάτας - η αυξημένη κίνηση του οποίου, όπως τονίζει, «ξεκίνησε την ανάπτυξη».