Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 20:48

Με έφοδο σε 250 λογαριασμούς Μεγάλες καταθέσεις αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

Γράφτηκε από τον
Με έφοδο σε 250 λογαριασμούς  Μεγάλες καταθέσεις  αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

 

 

Ρεπορτάζ

Γιάννης Σινάπης

 

 

Λογαριασμούς 250 ατόμων που είναι πολύ υψηλοί και δε δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, έχει ανοίξει η περιφερειακή υπηρεσία του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο. Αυτό σημείωσε στην "Ε" ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Νίκος Κολετζάκης και αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα, παρατήρησε ότι «δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει 15.000 - 20.000 ευρώ κέρδη το χρόνο και να έχει 3,5 εκ. ευρώ στο λογαριασμό του». Παρατήρησε ότι στα άτομα αυτά καταλογίζονται οι παραβάσεις και οι περισσότεροι συμβιβάζονται και πάνε και πληρώνουν το πρόστιμο και το φόρο που αναλογεί στο νέο πραγματικό εισόδημα.

«Αφορούν όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου (οι έλεγχοι και οι διαπιστώσεις των παραβάσεων από τα μεγάλα ποσά στους λογαριασμούς)», μας ενημέρωσε ο κ. Κολετζάκης και σημείωσε: «Μας έρχονται σιγά - σιγά τα χαρτιά από τις τράπεζες και τους καλούμε να μας δικαιολογήσουν πού τα βρήκαν, ποιος τους τα έβαλε, για ποιο λόγο. Εχουν ανοιχθεί λογαριασμοί 250 ατόμων και αφορούν γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, δημοσίους υπαλλήλους (πολεοδομίες, δασικοί), ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, βενζινάδες, όλη την γκάμα».

Εξήγησε πως «υπάρχει μια καταγγελία και από κει και πέρα την επεξεργαζόμαστε. Επεξεργαζόμαστε τις δηλώσεις τους και βλέπουμε αν συνάδουν τα δεδομένα των δηλώσεων με τα δεδομένα των καταγγελιών». Επεσήμανε πως «βλέπεις κάποιον να κάνει δήλωση 20.000 - 30.000 ευρώ το χρόνο από μισθωτές υπηρεσίες ή 10.000 - 15.000 ευρώ κέρδη ελεύθερος επαγγελματίας και έχει εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό». Και αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα, παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να δηλώνει 15.000 - 20.000 ευρώ κέρδη το χρόνο και να έχει 3,5 εκ. ευρώ στο λογαριασμό του. Δε συνάδει».

Για τη διαδικασία που ακολουθείται στη συνέχεια, ο κ. Κολετζάκης πληροφόρησε ότι «του καταλογίζουμε τις παραβάσεις, όπως ήδη έχουμε κάνει. Και στην Καλαμάτα έχει γίνει. Και πάνε και συμβιβάζονται και δηλώνουν. Αν για παράδειγμα, είναι ελεύθερος επαγγελματίας ότι δεν έκοψε αποδείξεις. Αρα το εισόδημά του είναι τόσο. Και πληρώνει το πρόστιμο και το φόρο με τη διαφορά που θα προκύψει στο εισόδημα. Διότι αν σε 1 εκ. ευρώ δεν εξέδωσες αποδείξεις σημαίνει ότι 1 εκ. έχεις επιπλέον εισόδημα. Και θα βγει και η διαφορά του φόρου εκτός από τις παραβάσεις του κώδικα».

Ξεκαθάρισε ότι «εφόσον συμβιβαστεί κάποιος και πάει και πληρώσει, δε διώκεται ποινικά».

Ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέφερε ότι «η προσπάθεια είναι καθημερινή, συνεχής και ανελλιπής, παρότι έχουμε ένα σωρό προβλήματα. Με το φιλότιμο που υπάρχει στους υπαλλήλους, κάνουμε τον αγώνα μας και έχουμε την ηθική ικανοποίηση ότι κάτι κάνουμε».

Στην παρατήρησή μας ότι πρόκειται για επιτυχία, επεσήμανε:

«Επιτυχία θεωρώ να βγαίνουμε έξω και να μη βρίσκουμε τίποτα. Επιτυχία θα έχουμε, εφόσον δε διαπιστώνουμε παραβάσεις, που σημαίνει ότι και μεις κάνουμε καλά τη δουλειά μας».

 


NEWSLETTER