Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 21:17

"Τυροκομική Μεσσήνης - Αφοί Γ. Πετρόπουλοι Α.Β.Ε.Ε.Τ."

"Τυροκομική Μεσσήνης - Αφοί Γ. Πετρόπουλοι Α.Β.Ε.Ε.Τ."

Η παράδοση ξεκίνησε από την “Παλιά βρύση”


Φέτα, σφέλα, γραβιέρα, μυζήθρα και παραδοσιακό γιαούρτι φτιαγμένα με το μεράκι και την εμπειρία τριών γενιών πάνω από 60 χρόνια. Η “Τυροκομική Μεσσήνης - Αφοί Γ. Πετρόπουλοι Α.Β.Ε.Ε.Τ.” έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού στη Νότια Πελοπόννησο με τα προϊόντα της που παράγονται στο σύγχρονο τυροκομείο λίγο έξω από τη Μεσσήνη. Η οικογένεια του Θανάση Πετρόπουλου με μεγάλη αγάπη για την τυροκομική προσπαθεί εδώ και χρόνια για το καλύτερο αποτέλεσμα και οι προσπάθειες έχουν ανταμειφθεί και με αρκετές σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς.
Η ιστορία ξεκινάει το 1949 όταν ο Γιώργος και η Γεωργία Πετροπούλου ξεκινούν να τυροκομούν για να καλύψουν τις ανάγκες του παραδοσιακού τους παντοπωλείου στον προσφυγικό συνοικισμό της Μεσσήνης (“Παλιά βρύση”). Το χωριάτικο τυρί που προσέφεραν ήταν βασισμένο στην εμπειρία της Γεωργίας Πετροπούλου που γνώριζε καλά την τέχνη της τυροκομικής. Με τα χρόνια το τυρί άρεσε στον κόσμο και η ζήτηση αυξανόταν ακόμα και για χονδρική, με αποτέλεσμα το μικρό ως τότε τυροκομείο να μεταφερθεί στη θέση “Παναγίτσα”, λίγα μέτρα πιο δίπλα από τη σημερινή σύγχρονη μονάδα. Αιτία φυσικά η κάλυψη των αυξημένων παραγωγικών αναγκών. Ενα χρόνο αργότερα μάλιστα η δεύτερη γενιά αρχίζει να μπαίνει στην παραγωγή, με τον γιο Θανάση Πετρόπουλο να ξεκινάει να ασχολείται ερασιτεχνικά και το 1970 μετά την απόλυσή του από το στρατό να μπαίνει για τα καλά στην επιχείρηση, με σκοπό να την οργανώσει καλύτερα και να την εξοπλίσει με σύγχρονα για την εποχή μέσα. Το 1975 στην παραγωγή μπαίνει και ο αδερφός του Πέτρος. Η ενασχόληση της δεύτερης γενιάς άνοιξε μάλιστα το δρόμο για την επέκταση της παραγωγής από το χωριάτικο ως τότε τυρί (έναν τύπο σφέλας) στη φέτα, τη σφέλα, τη γραβιέρα, τη μυζήθρα και σταδιακά και στο παραδοσιακό γιαούρτι. Από τις αρχές του 2010 η “Τυροκομική Μεσσήνης” μεταφέρθηκε λίγα μέτρα πιο πέρα, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, όπου μέσα σε ένα περιβάλλον που πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές εξακολουθεί να παράγει τα εξαιρετικά τυριά της, ενώ πλέον έχει ξεκινήσει να παράγεται κεφαλοτύρι, ανθότυρο, καθώς και μία σειρά από παραδοσιακά γιαούρτια σε πήλινο και σε κεσεδάκι.
Στην επιχείρηση πλέον έχει ενταχθεί και η τρίτη γενιά της οικογένειας Πετρόπουλου. Τα παιδιά του Θανάση Πετρόπουλου, Γιώργος και Αμαλία, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τον πατέρα τους, με σκοπό όχι μόνο να διατηρήσουν την εξαιρετική ποιότητα αλλά και να την εξελίξουν. 
Τα τυροκομικά προϊόντα της εταιρείας παράγονται από γάλα που προμηθεύουν παραγωγοί της Μεσσηνίας (90% πρόβειο - 10% κατσικίσιο), οι οποίοι συνεργάζονται χρόνια με την εταιρεία και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα προϊόντα είναι διαθέσιμα σε όλη τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα της Αττικής. Κεντρικό σημείο διάθεσης είναι το σούπερ μάρκετ της εταιρείας στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Κατάστημα της εταιρείας με τα προϊόντα της λειτουργεί τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα, στο Ιλιον. Σήμερα η “Τυροκομική Μεσσήνης” απασχολεί συνολικά 30 άτομα, εκ των οποίων τα 10 στο τυροκομείο και τα 20 στο σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον Θανάση Πετρόπουλο στόχο της εταιρείας αποτελεί η επέκτασή της σε ολόκληρη την ελληνική αγορά, ενώ βλέψεις υπάρχουν και για εξαγωγές στο εξωτερικό. Ηδη μάλιστα η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με τις αγορές της Σκανδιναβίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, αλλά και της Κύπρου, με τα πρώτα δείγματα να είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.
Τα προϊόντα της εταιρείας έχουν διαχρονικά λάβει αρκετές διακρίσεις σε εκθέσεις και διαγωνισμούς. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε το 1 χάλκινο και τα 2 αργυρά βραβεία για τη γραβιέρα στο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού στην Αθήνα το 2007, το 2009 και το 2011 αντίστοιχα. Επίσης στον ίδιο διαγωνισμό το 2011 το χρυσό βραβείο απέσπασε η σφέλα της εταιρείας. Το Μάρτιο του 2011 η “Τυροκομική Μεσσήνης” απέσπασε το χάλκινο βραβείο για τη φέτα της στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Flavor & Taste" που διοργάνωσε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Παράλληλα η εταιρεία έχει λάβει πιστοποιήσεις (ΠΟΠ Σφέλα και ΠΟΠ Φέτα) από τον οργανισμό πιστοποίησης "Agrocert".
Ως άνθρωπος της αγοράς εδώ και δεκαετίες ο Θανάσης Πετρόπουλος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην οικονομική κρίση και στις νέες συνθήκες που αυτή έχει διαμορφώσει. “Η κρίση έχει φυσικά επηρεάσει και την αγορά των τροφίμων, ενδεικτικό του μεγέθους της” σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για άμεση ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των Ελλήνων, αλλά και για επιτακτική ανάγκη στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους. “Δεν είναι δυνατόν να καταναλώνουμε στην Ελλάδα φέτα Βουλγαρίας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό είναι εις βάρος μας και να κάνουμε στροφή στην ελληνική αγορά” καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος.


ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ – Αφοί Γ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Β.Ε.Ε.Τ.
Μουλαβασίλη 34, Μεσσήνη
Τηλ. παραγγελιών 27220 24087, φαξ: 27220 24043
Τυροκομείο τηλ. 27220 23139, e-mail:  afipet01@otenet.gr
AΘΗΝΑ
“Η σφέλα της γιαγιάς”
Ανδρέα Παπανδρέου 160, Ιλιον
Τηλ. 210 2633359, 6932-534719, 6936-335907