Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 16:35

Το ελληνικό πρόγραμμα Aristoil στην κορυφή της Ευρώπης

Γράφτηκε από την
Το ελληνικό πρόγραμμα Aristoil στην κορυφή της Ευρώπης

Το ελληνικό πρόγραμμα Aristoil για το ελαιόλαδο στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέχτηκε ως το καλύτερο ευρωμεσογειακό πρόγραμμα ανάμεσα σε εκατό αντίστοιχα προγράμματα.

Συγκεκριμένα, στις 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός Interreg project Slam για την ανάδειξη των κορυφαίων διαπεριφερειακών προγραμμάτων με τη μεγαλύτερη επίδραση στην ευρωπαϊκή κοινωνία για το 2019. Από την Ελλάδα συμμετείχε το πρόγραμμα Aristoil το οποίο επιλέχθηκε ως το καλύτερο ευρωμεσογειακό πρόγραμμα ανάμεσα σε εκατό αντίστοιχα προγράμματα. Ο τελικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα κορυφαία 8 προγράμματα από όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης που είχαν επιλεγεί ανάμεσα σε εκατοντάδες αντίστοιχα προγράμματα. Η ομάδα του Aristoil παρουσίασε την καινοτομία της παραγωγής υψηλού φαινολικού ελαιολάδου και την τεράστια σημασία που αυτό μπορεί να έχει για την ανάπτυξη της Μεσογείου και για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Η εξαιρετική ζωντανή παρουσίαση και η πολύ μεγάλη σημασία του θέματος κέρδισαν την υποστήριξη του κοινού και έφεραν το πρόγραμμα στην κορυφή της Ευρώπης μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το πρόγραμμα εκπονείται υπό την ευθύνη του ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» με επικεφαλής τον δρα Νίκο Κρημνιανιώτη και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ τον επιστημονικό συντονισμό έχει ο Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, υπό την ευθύνη του αν. καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη και της δρος Ελένης Μέλλιου. Το έργο εκπονείται από το 2016 και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2020 σε συνεργασία με 10 φορείς από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Κύπρος).

Στόχος του Aristoil είναι η ενίσχυση της οικονομικής αξίας του ελαιολάδου μέσω της ανάδειξης και πιστοποίησης του υγειοπροστατευτικού του χαρακτήρα και αφορά άμεσα περισσότερους από 3.000 ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πολύ μεγάλο όγκο εργασίας και μεγάλη διάχυση στην κοινωνία με αναλύσεις σε πάνω από 5.000 δείγματα ελαιολάδου και δεκάδες παρουσιάσεις ενημέρωσης, εκθέσεις, συνέδρια και προβολή σε έντυπα και τηλεοπτικά μέσα.


NEWSLETTER