Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 09:28

Ζητούν οικονομική στήριξη από Κομισιόν για Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία

Γράφτηκε από την
Ζητούν οικονομική στήριξη από Κομισιόν για Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία

Τη στήριξη της Κομισιόν για τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία στη μεταλιγνιτική εποχή ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», στο Μέγαρο Μουσικής.

Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και στην επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Ελίζα Φερέιρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι περιμένει την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού:

«Ως ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτά τα ζητήματα των περιφερειακών ανισοτήτων θα πρέπει να αναδείξουμε τα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης σε μια Περιφέρεια της χώρας, στη Δυτική Μακεδονία, και σε έναν δήμο της χώρας, που είναι ο Δήμος της Μεγαλόπολης. Η κυβερνητική επιτροπή για τη δίκαιη μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή έχει σήμερα την πρώτη της συνεδρίαση. Περιμένω πολλά από αυτή την επιτροπή, αλλά περιμένω πολλά, όπως είπα και πριν, και από την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτές τις πολιτικές.

Οταν, κυρία επίτροπε, η Ελλάδα έρχεται και λέει ότι εμείς θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτοπαραγωγικές μας μονάδες μέχρι το 2023, με μια εξαίρεση, η οποία θα κλείσει το 2028, αυτό σημαίνει ότι μια ολόκληρη Περιφέρεια της χώρας, η οποία ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη λιγνιτοπαραγωγή και τις δραστηριότητες στα ορυχεία της περιοχής, πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, να αλλάξει προσανατολισμό.

Πρέπει να σκεφτούμε πολύ έξυπνα, ποιες νέες βιομηχανικές δράσεις μπορούμε να εγκαταστήσουμε στη Δυτική Μακεδονία, αλλά πώς μπορούμε ταυτόχρονα να μετατρέψουμε και αυτές τις Περιφέρειες σε νέα οχήματα αναπτυξιακά, δίνοντας άλλες διεξόδους στους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα ατενίζουν αυτή τη μετάβαση με έναν λογικό σκεπτικισμό.

Αν η Ευρώπη δεν σταθεί δίπλα μας, δεν σταθεί δίπλα στις χώρες που έρχονται πρώτες και με τόλμη να πουν "ναι, εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα", τότε πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των τοπικών κοινωνιών. Κατά συνέπεια, κύριε αντιπρόεδρε, κυρία επίτροπε, η Ελλάδα βγαίνει στην πρώτη γραμμή έμπρακτα, με έργα και όχι με λόγια - και απαιτούμε και ζητάμε την ανάλογη ευρωπαϊκή στήριξη για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση».


NEWSLETTER