Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 05:01

Οριστικό λουκέτο σε ΔΟΥ Κυπαρισσίας και Πύλου

Γράφτηκε από τον

Οριστικό είναι το λουκέτο για τη ΔΟΥ Κυπαρισσίας μετά και την χθεσινή αρνητική απάντηση που πήραν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη φορείς της περιοχής και βουλευτές του νομού. Ο υφυπουργός ήταν απολύτως αρνητικός στα επιχειρήματα που του παρέθεσαν, αφού τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέκκλιση πέρα από τον αριθμό των 120 ΔΟΥ που θα μείνουν σε όλη τη χώρα. Η θέση αυτή του υφυπουργού δε αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας και για τη ΔΟΥ της Πύλου. Οι ΔΟΥ Πύλου και Κυπαρισσίας κλείνουν οριστικά και οι φορολογούμενοι θα εξυπηρετούνται από την Εφορία της Καλαμάτας.


Η συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, στην οποία συμμετείχε και ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Φώτης Κουγκούσης, έγινε χθες το μεσημέρι και σε αυτή συμμετείχαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσίγγανος και Στάθης Ανδρινόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ και προϊστάμενος της ΔΟΥ Κυπαρισσίας Γιάννης Κατσαργύρης, η δημοτική σύμβουλος και υπάλληλος της ΔΟΥ Μαρία Πανουσιοπούλου, ο πρόεδρος  και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Αβδάλας αντίστοιχα, το μέλος Σπύρος Χηνόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο πρόεδρος της ΤΟ ΝΔ Κυπαρισσίας Γιώργος Φωτεινός.
Ολοι αυτοί συνάντησαν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου πλήρη ανελαστικότητα. Ηταν ανένδοτη -όπως μας είπαν χαρακτηριστικά- στην επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε. Εκ μέρους του υπουργείου τονίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή και ότι θα προχωρήσει η δημιουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων που για την περιοχή θα είναι τρία: σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους. Ακόμη τονίστηκε πως το γεγονός ότι ο αριθμός των 120 ΔΟΥ που έμειναν τελικά στη χώρα είναι επιτυχία, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 90 - ενώ επισημάνθηκε ότι κατέληξαν σε αυτές τις 120 με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν.
Από τους εκπροσώπους της περιοχής τονίστηκε πως στο Δήμο Τριφυλίας από τις 3 ΔΟΥ που υπήρχαν δεν μένει πλέον καμία και  ότι δεν υπάρχει άλλος δήμος σε όλη τη χώρα που να του κλείνουν 3 Εφορίες. Επίσης σχετικά με τα αριθμητικά δεδομένα οι εκπρόσωποι της περιοχής ανέφεραν ότι λένε άλλα πράγματα από αυτά στα οποία έχει καταλήξει το υπουργείο, αφού για παράδειγμα στην Ηλεία -όπου σε σύνολο νομού και ο αριθμός των εσόδων και ο αριθμός των συναλλασσόμενων είναι μικρότερος από ό,τι στη Μεσσηνία- μένουν 2 ΔΟΥ, ενώ στη Μεσσηνία μόνο μία. Ακόμη επισημάνθηκε η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει την περιοχή της Πυλίας και της Τριφυλίας από τη ΔΟΥ της Καλαμάτας, αφού θα πρέπει οι πολίτες να διανύουν 50 χιλιόμετρα. Επίσης ειπώθηκε ότι η περιοχή της Τριφυλίας έχει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης και αναπτύσσεται οπότε δεν μπορεί να μένει χωρίς Εφορία.
Η στάση του υφυπουργού και του συμβούλου του κ. Στουρνάρα ήταν αδιάλλακτη και έτσι η συνάντηση έκλεισε χωρίς να υπάρχει κάποια θετική απάντηση.
Από εδώ και πέρα όπως μας είπε ο κ. Κόλλιας ο Δήμος Τριφυλίας θα στηρίξει τις διαδικασίες για τη λειτουργία των 3 ΚΕΦ στην περιοχή ώστε να λειτουργήσουν άμεσα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, φανερά απογοητευμένος από την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας, μας είπε πως "ο αγώνας μας ήταν δυναμικός, παρουσιάσαμε τόσα επιχειρήματα και τόσα στοιχεία, όλα εμπεριστατωμένα, αλλά δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί ήταν προαποφασισμένοι για την απάντηση που θα μας έδιναν. Μπορεί να μας δέχθηκαν, αλλά από την αρχή ήταν αποφασισμένοι να μας απαντήσουν "όχι" και ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα πέρα από τις 120 ΔΟΥ που έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα. Για την περιοχή της Τριφυλίας θα λειτουργήσουν 3 ΚΕΦ σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους. Μας είπαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν από αύριο κιόλας, αλλά δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς εξοπλισμό και χωρίς προσωπικό. Εμείς δεν έχουμε άλλους λόγους να κρατάμε τη ΔΟΥ Κυπαρισσίας κλειδωμένη. Ο χρόνος όμως θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ανένδοτοι".
Να σημειώσουμε ότι και χθες το πρωί, για 3η ημέρα, υπήρξε κινητοποίηση έξω από την ΔΟΥ Κυπαρισσίας, από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της Εφορίας και εξακολουθούσαν να την κρατούν κλειδωμένη.
Επίσης να αναφέρουμε ότι χθες το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΔΟΥ Κυπαρισσίας κλήθηκε και παρουσιάστηκε στη ΔΟΥ Καλαμάτας, προκειμένου να αναλάβει εκεί εργασία.

Κ.Μπ.