Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 13:50

Κλείνει νωρίτερα η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Γράφτηκε από τον
Κλείνει νωρίτερα η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Εξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα θα κλείσει η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Μεγαλόπολη 3» ισχύος 250 MW, καθώς έχει δουλέψει από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα μόνο 6 ημέρες.

Επρόκειτο να αποσυρθεί στις αρχές του 2022 αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕH ετοιμάζεται για το κλείσιμό της έως τα μέσα του 2021.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΔEH από τον περασμένο Μάιο έχει βάλει σε πλήρη παραγωγική ισχύ και τα 811 MW της μονάδας φυσικού αερίου «Μεγαλόπολη 5», μετά την άρση του πλαφόν των 500 MW που αποφάσισε ο ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η λιγνιτική μονάδα «Μεγαλόπολη 4» ισχύος 260 MW θα σταματήσει να λειτουργεί το 2023.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr για την απολιγνιτοποίηση:
"Πηγές θέλουν τη «Μεγαλόπολη 3» να έχει δουλέψει από τον Απρίλιο και μετά μόλις 6 μέρες. Κάτι που πρακτικά αποδεικνύει πως δεν υπάρχει η ανάγκη της περαιτέρω λειτουργίας της, με δεδομένο και το υψηλό κόστος. Σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά ο υπουργός ΠΕΝ, το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής ενέργειας είναι στο 0,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν η Οριακή Τιμή Συστήματος (προημερήσια αγορά ή χονδρεμπορική τιμή) είναι στο 0,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Με αυτά τα δεδομένα, στην οδό Χαλκοκονδύλη εξετάζουν ανά περίπτωση το ενδεχόμενο πρόωρου λουκέτου -νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα- κι άλλων μονάδων. Το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος είναι ασύμφορο για τη ΔΕH, όπως σημειώνουν πηγές, κι αν δεν υπάρχει παρέμβαση από τον ΑΔΜΗΕ σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, τότε δεν αποκλείεται να κατέβουν οι διακόπτες κι άλλων λιγνιτικών εργοστασίων πριν την ώρα τους…
Παρελθόν αποτελεί επίσης και ο ΑΗΣ Αμυνταίου (μονάδες 1 και 2), ο οποίος σταμάτησε να λειτουργεί από το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα, το 2021 θα αποσυρθούν οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς, ενώ το 2022 θα σβήσουν τα φουγάρα των μονάδων 1-4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου συνολικής ισχύος 1.100 MW. Τότε θα μπει σε λειτουργία η «Πτολεμαΐδα 5» ισχύος 610 MW, ενώ το 2023 δεν θα λειτουργήσουν οι «Μεγαλόπολη 4» ισχύος 260 MW, «Μελίτη 1» 290 MW και «Αγιος Δημήτριος 5» ισχύος 340 MW".
Θ.Λ.


NEWSLETTER