Πέμπτη, 16 Μαϊος 2013 09:45

Ικανοποίηση Τσώνη για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας

Ικανοποίηση Τσώνη για την υπογραφή  συλλογικής σύμβασης εργασίας

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης.

Σημείωσε ότι «το επίδομα γάμου σώζεται για όλους. Πέρασε ως θεσμικός όρος και όχι ως μισθολογικός». Διευκρίνισε πως «το επίδομα γάμου μπορεί να καταργηθεί μόνο με νέο νόμο» κι ενημέρωσε ότι στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει προσαύξηση 10%. Δήλωσε ικανοποιημένος, γιατί «ο θεσμός της εθνικής συλλογικής σύμβασης παραμένει ζωντανός. Οι κατακτήσεις θεσμικού χαρακτήρα συνεχίζουν να υπάρχουν, να ισχύουν».
Ο κ. Τσώνης, αφού παρατήρησε ότι «δεν πανηγυρίζουμε», επεσήμανε πως «κανείς δεν μπορεί να δώσει κάτω τα 586 ευρώ στους εργαζόμενους και 510 ευρώ στους εργαζόμενους κάτω από 25 χρόνων». Είπε ότι η υπογραφή έγινε «σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον με αντίξοες συνθήκες και μνημονιακές παρεμβάσεις κι επιταγές» και πληροφόρησε πως η σύμβαση ισχύει για το 2013 και μπορεί να παραταθεί για ένα χρόνο.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου επέκρινε το ΣΕΒ που ήταν απών και δεν υπέγραψε τη σύμβαση, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να δίνει συμβουλές και παραινέσεις, όταν ήταν απών από την ανάπτυξη της χώρας και δε βοηθάει την πραγματική οικονομία».
Επέκρινε το νόμο 4093, λέγοντας ότι «αποτελεί καίριο πλήγμα στο θεσμό της συλλογικής σύμβασης εργασίας με μείωση 22% και 32% στους νέους. Θέσπισε κατώτατο μισθό 586 ευρώ και 510 ευρώ στους κάτω των 25 χρόνων. "Πάγωσε" τις 3ετίες, περιόρισε την έκταση των συλλογικών συμβάσεων, καθώς το οικονομικό μέρος της συλλογικής σύμβασης ισχύει μόνο για τους εργοδότες - μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων».
* Σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα, η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 3ωρη στάση εργασίας.
Γ.Σ.