Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 08:47

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ: 410 εκ. ευρώ για έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ: 410 εκ. ευρώ για έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση  80 δισ. ευρώ θα διαχειριστεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια  δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Αναπτυξιακού  Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ που ξεκίνησε χθες το πρωί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.  Μιλώντας για το ΠΕΠ Πελοποννησου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα αγγίξει τα 410 εκατομμύρια ευρώ έναντι 285 της παρούσας προγραμματικής φάσης.

ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Για το νέο ΕΣΠΑ και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ο πρωθυπουργός είπε:  «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών μας αλλά τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Connecting Europe», μιλάμε για ένα συνολικό «ταμιευτήριο» το οποίο αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. Ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων η οποία ουσιαστικά δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα»

8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ειδική επισήμανση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στους πόρους που θα διοχετευθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικό. Σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις. Θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μας δώσει πρόσθετους πόρους για σημαντικές επενδύσεις σε εργαλεία ψηφιοποίησης της παραγωγής, τόνωσης των εξαγωγών, για παραγωγή περισσότερης πράσινης ενέργειας,  σε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους ενέργειας.  Αλλά και για την ενδοεταιρική κατάρτιση εργαζομένων. Στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κατευθυνθούν συνολικά παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια. Από το ΕΣΠΑ, από το “Ελλάδα 2.0” αλλά και από τα αγροτικά ταμεία», υπογράμμισε."

1/3 ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ  ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

«Όπως είχα δεσμευθεί στους Περιφερειάρχες και προεκλογικά, το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον για έργα στις Περιφέρειες. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Είναι σωστή πολιτική επιλογή, καθώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ,  παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Οι δράσεις της περιόδου 2021-2027 έχουν ήδη δρομολογηθεί, με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια από τα οποία, πρώτο στην Ευρώπη- πήρε ήδη το «πράσινο φως» -το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και ακολουθούν πολύ σύντομα οι υπόλοιπες εγκρίσεις ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027» τόνισε  ο πρωθυπουργός.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπήν τα πρώτα ελληνικά προγράμματα: "Σήμερα είχαμε σχεδιάσει εδώ να ανακοινώσουμε την πρώτη έγκριση του προγράμματος επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, του γνωστού ΕΠΑνΕΚ όπως το λέμε. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις, κ. Πρωθυπουργέ, τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν όλα μας τα προγράμματα παίρνουν έγκριση ακριβώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για το ΣΔΑΜ θα μιλήσει ιδιαίτερα ο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος δούλεψε και ο ίδιος πάρα πολύ γι΄ αυτό.

Αλλά μπορούμε να πούμε με το Γιάννη Τσακίρη, το Γιώργο Ζερβό και τη Νίκη Δανδόλου ότι όλα μας τα προγράμματα, όχι μόνο το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και το πρόγραμμα του περιβάλλοντος έχει ήδη εγκριθεί, το πρόγραμμα μεταφορών είναι θέμα ολίγων ωρών να ανακοινωθεί η έγκρισή του, το κοινωνικό ταμείο είναι θέμα ολίγων ημερών να ανακοινωθεί η έγκρισή του. Το σύνολο της νέας προγραμματικής περιόδου θα εγκριθεί για την Ελλάδα 1η χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΟΡΤΥΝΙΑ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε την έγκριση του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη νέα ενεργειακή εποχή: " Πριν από μια ώρα ανακοινώθηκε η έγκριση του πρώτου ευρωπαϊκού προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο είναι το εθνικό μας πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Με την ανακοίνωση αυτή εγκρίθηκαν και τα εδαφικά σχέδια. Τα σχέδια, δηλαδή, που θα δώσουν επιπρόσθετη στήριξη στις περιοχές αυτές που προανέφερα. Δηλαδή, Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη, πέριξ δήμοι (σ.σ. Οιχαλία και Γορτυνία) , Βόρειο- Νότιο Αιγαίο αλλά και Κρήτη. Με την πρόσθετη αυτή στήριξη θα προχωρήσουμε σε κοινοποίηση, έτσι ώστε αυτό το επιπρόσθετο 10% να μπει στο χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων και με την πιστοποίηση αυτού του γεγονότος θα εκκινήσει και ο νέος αναπτυξιακός νόμος."

ΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο υφυπουργός αρμόδιος για Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης παρουσίασε τα τομεακά προγράμματα και τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ. "Στο πλαίσιο αυτό, να αναφέρω ενδεικτικά ότι το 30% των πόρων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής κατευθύνονται στην ενσωμάτωση δράσεων για το κλίμα, ενώ από το ΕΚΤ+ δεσμεύονται τουλάχιστον το 28% των πόρων σε δράσεις κοινωνικής ένταξης, το 8% στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και το 14% στην απασχόληση των νέων τα κατώτατα ποσοστά των οποίων ξεπερνάμε στοχεύοντας στην βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων ενωσιακών πόρων." είπε ο κ. Τσακίρης. Για δυο νέα προγράμματα ο κ. Τσακίρης είπε "Διακριτό Πρόγραμμα με νέα Διαχειριστική αρχή όμως έχει και η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και ΕΤΠΑ και ΕΚΤ. Διακριτό Πρόγραμμα για πρώτη φορά έχουμε και για την Πολιτική Προστασία με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού συστήματος πολιτικής προστασίας, το οποίο αφορά σε όλο το φάσμα του κύκλου διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών, που μας έχουν απασχολήσει και έχουν πλήξει τόσο έντονα τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας."

ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας μίλησε για τη έξυπνη εξειδίκευση: Στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 η νέα εθνική στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης αποτελεί μία ολοκληρωμένη ατζέντα οικονομικού μετασχηματισμού, που εξυπηρετεί το στόχο πολιτικής των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων. Μία εξυπνότερη Ευρώπη, μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού. Τι περιλαμβάνεται όμως σε αυτό; Είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας και αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών, η εκμετάλλευση των οφελών της ψηφιοποίησης για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την Πολιτεία

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου είπε «για την κυβέρνησή μας, η ενδυνάμωση της κοινωνικής και δίκαιης προστασίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από το γεγονός ότι 5,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ αφορούν σε κοινωνικές επενδύσεις». Η υφυπουργός τόνισε επίσης ότι, από τα 5,3 δισ. ευρώ, «δεσμεύουμε το 1,3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση όλων των ευάλωτων συμπολιτών μας, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, τα άτομα σε επισφαλείς συνθήκες, τα άτομα με αναπηρία. Δεσμευόμαστε για όλη την Ελλάδα, από τα αστικά κέντρα μέχρι την Περιφέρεια».

Παράλληλα, η κ.Μιχαηλίδου σημείωσε ότι οι δράσεις αφορούν στους άξονες της παιδικής προστασίας, της ενίσχυσης των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών, των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είπε μεταξύ άλλων στο σύντομο μήνυμα του : Καταρχάς είναι η ανάπτυξη. Και ανάπτυξη δεν υπάρχει εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Είναι προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού που αποκατάστησε τη εμπιστοσύνη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώνονται σε όλη την κλίμακα που μπορεί να δει κανείς των επενδύσεων και των ξένων επενδυτών"

Μέσω διαδικτυακής σύνδεσης μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα, της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος τόνισε ότι «το ΕΣΠΑ ακουμπά κάθε τομέα πολιτικής, κάθε τομέα της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας». Σημείωσε πως κορωνίδα των προγραμμάτων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί σε αυτές φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως ταυτόχρονα είναι «πολλά άλλα πράγματα», καθώς μεταξύ άλλων αφορά τις πράσινες επενδύσεις, την ηλεκτροκίνηση, τις υποδομές, τις πολιτικές για την απασχόληση, τη νεολαία, την κατάρτιση, τη δημόσια υγεία και την ψυχική υγεία.


NEWSLETTER