Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 09:21

Τα νέα οικονομικά δεδομένα της Μεσσηνίας: Ελαιόλαδο και Airbnb το βασικό εισόδημα

 

Στον αστερισμό του τενεκέ και της Airbnb κινείται η μεσσηνιακή οικονομία καθώς το 17κιλο δοχείο με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στην «φιλική τιμή» των 200 ευρώ και χρηματοδοτεί  μεταξύ άλλων την ανακατασκευή κατοικιών με στόχο την ενοικίαση τους μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η υψηλή τιμή του ελαιόλαδου προκαλώντας χαρά στους ελαιοπαραγωγούς και αναταράξεις  στην αγορά εργασίας καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι σκέφτονται να γίνουν … αγρότες και μικροξενοδόχοι.

«Με τιμή κοντά στα 10 ευρώ, όποιος παράγει  1,5 ή 2 τόνους ελαιόλαδο δεν θα πάει να εργαστεί σερβιτόρος ή μάγειρας όπως έκανε μέχρι σήμερα» μας είπε έμπειρος επιχειρηματίας από τουριστική περιοχή της Μεσσηνίας που είναι έτοιμος να αναζητήσει αλλοδαπούς εργαζόμενους για τη φετινή σεζόν. Η απόσυρση Μεσσήνιων από την αγορά εργασίας, λόγω της υψηλής τιμής του ελαιόλαδου, αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα σε κλάδους αιχμής όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές. Ταυτόχρονα ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων από την πώληση του ελαιόλαδου κατευθύνεται σε ανακατασκευές κατοικιών με στόχο τη ενοικίασή τους μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Ειδικά οι  νέοι από τα χωριά και της κωμοπόλεις της Μεσσηνίας διαπιστώνουν ότι αποδίδει μεγαλύτερο εισόδημα από την εργασία, ο συνδυασμός της ελαιοκαλλιέργειας με τη βραχυχρόνια μίσθωση μιας κατοικίας σε  τουριστική περιοχή. Δεν είναι μάλιστα εκείνοι που σκέφτονται να νοικιάζουν το καλοκαίρι την οικογενειακή τους κατοικία και να μετακομίζουν στο χωριό.

Βεβαίως τα κύματα της υπεραισιοδοξίας ενδέχεται να ανακοπούν από μια βίαιη διόρθωση της τιμής του ελαιόλαδου. Οι προσδοκίες όμως για μακροχρόνια σταθεροποίηση της τιμή κοντά στα 5 ευρώ διατηρούν ζωντανό το όνειρο ενός ικανοποιητικού  εισοδήματος έξω από την αγορά εργασίας που παρέχει μόνο το βασικό μισθό και ανασφάλεια για το μέλλον.

Θ.Λ.