Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 09:00

Πρωτογενής τομέας σε Μεσσηνία και Πελοπόννησο: Δουλεύουν πολλοί με ελάχιστο αποτέλεσμα (πίνακες)

Πρωτογενής τομέας σε Μεσσηνία και Πελοπόννησο: Δουλεύουν πολλοί με ελάχιστο αποτέλεσμα (πίνακες)

 

Την αναποτελεσματική υπεραπασχόληση στον πρωτογενή τομέα της Μεσσηνίας αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής καθώς στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία δραστηριοποιείται το 62,5% των επιχειρήσεων, απασχολείται το 23,6% των εργαζόμενων, ενώ δημιουργείται μόλις το 7,6% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου δραστηριοποιείται το 59,4% των επιχειρήσεων (37,2% το πανελλήνιο ποσοστό), απασχολείται το 23,2% των εργαζόμενων (7,7% το πανελλήνιο ποσοστό) και δημιουργείται το 8,8% του κύκλου εργασιών (2,9% το πανελλήνιο ποσοστό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρωτογενή τομέα της Λακωνίας (που μαζί με τη Μεσσηνία είναι ενιαία στατιστική τριτοβάθμια ευρωπαϊκή περιφέρεια) δραστηριοποιείται το 69,8% των επιχειρήσεων, απασχολείται το 40% των εργαζόμενων και δημιουργείται το 16,2% του συνολικού κύκλου εργασιών στο νομό.

Παρά την υπερδραστηριότητα στον πρωτόγεννη τομέα, η μεταποίηση της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου συμβάλει στο συνολικό κύκλο εργασιών μεγαλύτερο ποσοστό από το μέσο πανελλήνιο ποσοστό, ενώ απασχολεί μικρότερο ποσοστό εργαζομένων από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Συγκεκριμένα στη μεταποίηση της Μεσσηνίας δραστηριοποιείται το 2,8% των επιχειρήσεων, απασχολείται το 6,8% των εργαζόμενων και δημιουργείται το 21,4% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου δραστηριοποιείται το 3,1% των επιχειρήσεων (4% το πανελλήνιο ποσοστό), απασχολείται το 7,8 % των εργαζόμενων (8,2% το πανελλήνιο ποσοστό) και δημιουργείται το 23,8% του κύκλου εργασιών (20,1% το πανελλήνιο ποσοστό). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κορινθία η μεταποίηση (προφανώς χάρη στη Motor Oil) δημιουργεί το 35,9% του συνολικού κύκλου εργασιών και απασχολεί το 11,2% των εργαζομένων.

Στην Μεσσηνία και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και συνολικά στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών δημιουργείται στους κλάδους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και της επισκευής οχημάτων (υπολογίζονται μαζί).  Στη Μεσσηνία στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και της επισκευής οχημάτων δραστηριοποιείται το 9,5% των επιχειρήσεων απασχολείται το 15,5% των εργαζόμενων και δημιουργείται το 49,5% του συνολικού κύκλου εργασιών.  Στον ίδιο κλάδο  της Περιφέρειας Πελοποννήσου δραστηριοποιείται το 10,5% των επιχειρήσεων (15,7% το πανελλήνιο ποσοστό), απασχολείται το 15,9% των εργαζόμενων (17,7% το πανελλήνιο ποσοστό) και δημιουργείται το 45,3% του κύκλου εργασιών (39,9% το πανελλήνιο ποσοστό).

Για τον κλάδο της καταλυμάτων και της εστίασης δεν είναι εφικτό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αναλύουμε είναι του 2021 όταν πολλές επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν εξαιτίας της Covid 19. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων της Μεσσηνίας δραστηριοποιείται το 6,2% των επιχειρήσεων, απασχολείται το 18,4% των εργαζόμενων ενώ δημιουργείται το 6,5% του συνολικού κύκλου εργασιών.  Στους ίδιους κλάδους της Περιφέρειας Πελοποννήσου δραστηριοποιείται το 6,1% των επιχειρήσεων (7,4% το πανελλήνιο ποσοστό), απασχολείται το 16,5% των εργαζόμενων (14,2% το πανελλήνιο ποσοστό) και δημιουργείται το 5,4% του κύκλου εργασιών (3,4% το πανελλήνιο ποσοστό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη στην Μεσσηνία σε δημόσια διοίκηση, άμυνα και κοινωνική ασφάλιση απασχολείται υποδιπλάσιο ποσοστό εργαζόμενων από το πανελλήνιο ποσοστό. Συγκεκριμένα στην Μεσσηνία σε δημόσια διοίκηση, άμυνα και κοινωνική ασφάλιση απασχολείται το 4% των εργαζόμενων, ενώ το αντίστοιχο πανελλαδικό ποσοστό είναι 9,2%.

Αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων, των απασχολούμενων και τον κύκλο εργασιών ανά οικονομικό κλάδο και περιφερειακή ενότητα της Πελοποννήσου παρουσιάζονται ΕΔΩ