Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 08:48

ΕΦΚΑ: Έντονες διαμαρτυρίες ελευθέρων επαγγελματιών που εμφανίζονται ανασφάλιστοι!

 

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς μεγάλος αριθμός τους εμφανίζεται ως ανασφάλιστος στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ παρά το γεγονός ότι έχουν εξοφλημένες τις υποχρεώσεις τους.

ΕΣΑΜΕΑ

Την αντίδρασή της για “το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ελεύθεροι επαγγελματίες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, αναφορικά με την ασφάλισή τους στον e-ΕΦΚΑ, λόγω της  καθυστέρησης από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ του ελέγχου των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών”, εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Η ΕΣΑμεΑ αναφέρει το επείγον αυτό ζήτημα στον διοικητή e-ΕΦΚΑ  Π. Δουφεξή, με επιστολή και ζητεί την άμεση επίλυσή του.

Σημειώνει ότι “ενώ οι εισφορές τους έχουν καταβληθεί, το σύστημα τους εμφανίζει ως ανασφάλιστους, με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κτλ.), δημιουργώντας πολύ σοβαρά προβλήματα. Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, έχουν μηνιαία μεγαλύτερες ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη, και η καθυστέρηση από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ μπορεί να επιφέρει άμεσα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους”.

 

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, που “για ακόμη μία χρονιά αρκετοί συνάδελφοι βρέθηκαν ανασφάλιστοι, ενώ είχαν φροντίσει να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τις οφειλές τους για το έτος 2023”.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως “παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι ηλεκτρονικές πληρωμές να μην διαβάζονται έγκαιρα από τον ΕΦΚΑ μη μισθωτών και έτσι η ασφαλιστική τους ικανότητα να χάνεται και δυστυχώς να αποκαθίσταται μόνο με επίσκεψη στο τοπικό υποκατάστημα. Θεωρούμε άδικο να χάνεται η ασφαλιστική ικανότητα από αδυναμία συγχρονισμού των ηλεκτρονικών συστημάτων και άδικο και απαράδεκτο η υγεία των μη μισθωτών να κινδυνεύει όσο διάστημα η στέρηση των ασφαλιστικών παροχών χρησιμοποιείται ως μέσο είσπραξης για την είσπραξη οφειλών.

Υ.Γ. Οι υπάλληλοι του τοπικού υποκαταστήματος όσο και να προσπαθούν να βοηθήσουν δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα προβλήματα του συστήματος”.