Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 09:17

Το δεύτερο τρίμηνο του 2025 η σύμβαση με τον ανάδοχο: Νέα καθυστέρηση για παραχώρηση Αεροδρομίου  

Το δεύτερο τρίμηνο του 2025 η σύμβαση με τον ανάδοχο: Νέα καθυστέρηση για παραχώρηση Αεροδρομίου   

 

Το Υπερταμείο αναθεώρησε ξανά χθες το χρονοδιάγραμμα ανάδειξης αναδόχου στο διαγωνισμό παραχώρησης του Αερολιμένα Καλαμάτας για το Νοέμβριο και πλέον όλα δείχνουν ότι και τη τουριστική σεζόν του 2025 οι επιβάτες θα ταλαιπωρηθούν στις ξεπερασμένες εγκαταστάσεις του υπάρχοντος αεροσταθμού.

Αρχικά το Υπερταμείο είχε εκτιμήσει ότι θα ανακηρυχθεί ανάδοχος το πρώτο τρίμηνο του 2024, τον Ιανουάριο αναθεώρησε με εκτίμηση για το  τέλος του φετινού καλοκαιριού και χθες επανεκτίμησε ότι θα ο ανάδοχος θα ανακηρυχθεί πριν το τέλος του έτους πιθανά το Νοέμβριο. Ακόμα όμως και αν επιβεβαιωθεί το δυο φορές αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του Υπερταμείου, η σύμβαση με τον ανάδοχο θα υπογραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 2025, όταν ήδη θα έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και άρα δεν θα μπορούν να γίνουν έργα αναβάθμισης ή τουλάχιστον βελτίωσης του αεροσταθμού. Το μόνο που ενδεχομένως μπορεί να γίνει στον αεροσταθμό το 2025 είναι αναβάθμιση κάποιων υποδομών (κλιματισμός, καθίσματα, ιμάντες  παραλαβής αποσκευών κ.λ.π.). Επίσης αν ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση της απαιτούμενης έκτασης και εφόσον το Υπερταμείο διαθέσει τους απαιτούμενους είναι εφικτή η επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών αφού δεν απαιτούνται μεγάλα τεχνικά έργα.

Χθες επίσης ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης  Δημητριάδης  είπε ότι το Υπερταμείο θα παραμείνει μέτοχος 10% στον Αερολιμένα Καλαμάτας. «Με το προηγούμενο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο ολοκληρώνεται φέτος με επιτυχία, εστιάσαμε στην παραγωγή μεγαλύτερης αξίας για τις επόμενες γενιές. Για αυτό, ακόμα και αν βρίσκουμε operators, όπως στο αεροδρόμιο Καλαμάτας όπου θα παραμείνουμε με ένα ποσοστό 10%, στόχος μας είναι να υπάρχει συνέχεια και να εξασφαλίσουμε ότι τα πράγματα προχωράνε σωστά και ότι υπάρχει μία αξία για την κοινωνία» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός παραχώρησης του Αερολιμένα Καλαμάτας  προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 και περίπου ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2023, γνωστοποιήθηκε στη διαδικασία συμμετέχουν τα εξής επιχειρηματικά σχήματα

1) Άκτωρ Παραχωρήσεις – Egis – Aeroports de la cote d’Azur (Egis 45%, Ακτωρ Παραχωρήσεις 45%, Aeroports de la cote d’Azur 10%),

2)  Fraport – Delta – Pileas (Fraport AG 51%, Delta Airport Investments 24,5%, Pileas 24,5%),

3) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 51%, GMR Airports Limited 49%) και

4) Δ. Μυτιληναίος – Corporation America Airports (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 70%, Corporation America Airports 30%).

Θ.Λ.