Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 21:48

Η Πελοπόννησος θύμα της... ευημερίας της

Γράφτηκε από την
Η Πελοπόννησος θύμα της... ευημερίας της

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου οδεύει προς την… ευημερία, και ως εκ τούτου για την περίοδο 2014-2020 η Ευρωπαϊκή Ενωση θα περιορίσει σημαντικά τα κονδύλια για τα διαρθρωτικά ταμεία. Παράλογα τα συμπεράσματα, καθώς η περιοχή έχει βαλτώσει αλλά πέφτει θύμα των στατιστικών - σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Κ. Μουσουρούλης, υπεύθυνος του Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου άλλαξε κατηγορία με βάση τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και πέρασε από τις λεγόμενες "Περιφέρειες του στόχου 1" στις "Περιφέρειες σταδιακής μείωσης". Και αυτό γιατί η στατιστική δίνει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27 κρατών μελών και μικρότερο από το 90% των 15. Η μείωση των κονδυλίων για όλες τις Περιφέρειες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της στατιστικής για το 2008, το ΑΕΠ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιστοιχεί στο 4,4% του συνόλου της χώρας (περίπου όσο των Περιφερειών Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας), ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται σε 17.709 ευρώ και με βάση αυτό βρίσκεται στη μέση της κατάταξης των Περιφερειών.


NEWSLETTER