Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 07:45

Μικρομάγαζα αντί για μεγάλα που κλείνουν

Γράφτηκε από την
Μικρομάγαζα αντί για μεγάλα που κλείνουν

Σημαντικό πλήγμα στην επιχειρηματικότητα της Μεσσηνίας έχει καταφέρει η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, καθώς κλείνουν αρκετές παραγωγικές επιχειρήσεις που απασχολούσαν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις με στόχο να δώσουν ένα μεροκάματο στον ιδιοκτήτη τους. 

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς τα ηνία της επιχειρηματικότητας στο νομό κρατούν οι ταβέρνες, τα ψητοπωλεία, τα fast food μαζί με τις καφετέριες και τα ψιλικατζίδικα. Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν σχεδόν το 50% από το σύνολο των 424 επιχειρήσεων που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής μέσα στο 2014. Κι ενώ διεκδικούν σημαντικό μερίδιο και μεταξύ των 530 επιχειρήσεων που έκλεισαν μέσα στο ίδιο διάστημα, την πρωτιά στη διακοπή εργασιών διατηρούν οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την οικοδομή. Ανάμεσα όμως στις επιχειρήσεις που έκλεισαν περιλαμβάνονται βιοτεχνίες, εργαστήρια, αντιπροσωπείες κ.λπ. που απασχολούσαν προσωπικό. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη, οι καφετέριες, τα ψιλικατζίδικα και τα καταστήματα εστίασης κατέχουν την μεγαλύτερη μερίδα  μεταξύ των επιχειρήσεων που άνοιξαν μέχρι τώρα μέσα το 2014. Οπως επισημαίνει, πρόκειται κυρίως για μικρές επιχειρήσεις που ανοίγουν με στόχο κάποιος άνεργος κυρίως να δραστηριοποιηθεί για να βγάλει ένα μεροκάματο. Και τονίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για παραγωγικές επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν αρκετό προσωπικό για να δώσουν "ανάσα" στην ανεργία. 

Οσον αφορά στις επιχειρήσεις που κλείνουν, διαπιστώνει πως κατά κύριο λόγο πρόκειται για παραγωγικές κατά το παρελθόν που απασχολούσαν σημαντικό αριθμό προσωπικού, όμως λόγω της γενικότερης κατάστασης αναγκάστηκαν να διακόψουν τις εργασίες τους. 

Οπως επισημαίνει ο κ. Μανιάτης, το πρόβλημα είναι ότι "χρειαζόμαστε παραγωγικές επιχειρήσεις κι εξωστρέφεια για να φέρουμε χρήμα και όχι να ανακυκλώνουμε τα χρήματα τα δικά μας. Αυτές βέβαια οι επιχειρήσεις είναι τυποποιητικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς και γενικότερα όσες έχουν να κάνουν με τον εξωτερικό τουρισμό, καθώς έχουν άμεσα οικονομικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία και κατ' επέκταση στην εθνική οικονομία".

Πιο αναλυτικά όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία, μέχρι τώρα το 2014 άνοιξαν 22 τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή της Μάνης και της Πυλίας, 42 μεταποίησης, κατά κύριο λόγο στην Καλαμάτα, 100 εμπορικές, 252 παροχής υπηρεσιών στον επαγγελματικό τομέα, με την εστίαση να κατέχει τον κύριο ρόλο ειδικά στην πόλη της Καλαμάτας και 8 μεταφορικές (ταξί - φορτηγά).

Από τις 530 που διέκοψαν τις εργασίες τους οι 15 ήταν τουριστικές, επίσης στην Πυλία και τη Μάνη, οι 106 μεταποιητικές. Ακόμα, οι 147 είναι εμπορικές με τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή (εμπορία, κατασκευή) να έχουν τη μεγαλύτερη μερίδα. Επίσης, 256 ανήκουν στον επαγγελματικό τομέα με τις επιχειρήσεις εστίασης και τις καφετέριες να αποτελούν το 50% αλλά κι 6 μεταφορικές. 

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στις επιχειρήσεις που έκλεισαν και σχετίζονται με τον κλάδο της οικοδομής, έχουν να κάνουν κυρίως με εμπορία οικοδομικών υλικών, αλουμινοκατασκευές, δημόσια έργα καθώς επίσης υδραυλικούς και  ηλεκτρολόγους. Στο σύνολό τους αποτελούν περίπου το 1/4 του συνόλου των επιχειρήσεων που έκλεισαν κι εντάσσονται στον επαγγελματικό τομέα.

 


NEWSLETTER