Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 07:44

Πάτρα - Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα: "Σπάζουν" σε 8 ή 9 εργολαβίες

Γράφτηκε από την
Πάτρα - Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα: "Σπάζουν" σε 8 ή 9 εργολαβίες

Ο  αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεσμεύθηκε πως το έργο Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του  ΕΣΠΑ και ότι εντός των δύο-τριών επόμενων μηνών, θα υπάρξουν οκτώ ή εννέα διαγωνισμοί, οι οποίοι θα γίνονται ανά 15 ημέρες ο καθένας.

Αυτό τονίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη συνάντηση που έγινε χθες στο υπουργείο Υποδομών παρουσία του νέου γραμματέα Γιώργου Δέδε για την κατασκευή του δρόμου Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας εξέφρασε την πεποίθηση τόσο του ίδιου όσο και ολόκληρης της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση κατασκευής ενός τόσο σημαντικού έργου, δημόσιου χαρακτήρα σε όλα τα τμήματά του, δηλαδή Πατρών - Πύργου, Πύργου - Καλό Νερό και Καλό Νερό - Τσακώνα, ενώ εξέφρασε και τους κινδύνους που κρύβονται, κυρίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, από ένα ενδεχόμενο αλλαγής της χάραξης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σπίρτζης δεσμεύθηκε πως το έργο θα υλοποιηθεί. Επιπλέον, ο κ. Σπίρτζης όσον αφορά τη νότια χάραξη, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή το έργο ‘τρέχει’ με την υπάρχουσα χάραξη, ενώ παράλληλα, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου θα αξιολογήσουν χρονικά και οικονομικά αν μπορεί να γίνει, συμπληρώνοντας επί λέξει «αν είναι μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση και ο χρόνος μακρύς, τότε δε θα γίνει καμία αλλαγή της χάραξης».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής διοδίων με αναλογικό σύστημα, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Περιφέρειας και άλλων εκπροσώπων, οι οποίοι δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με την τοποθέτηση σταθμών διοδίων στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο.

Το υπουργείο προετοιμάζεται και για τα άλλα δύο τμήματα Πύργος - Καλό Νερό και Καλό Νερό - Τσακώνα και σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις.

«Θα παρακολουθούμε στενά την πορεία υλοποίησης των νέων δεσμεύσεων της κυβέρνησης και του υπουργού και δε θα ησυχάσουμε, ούτε θα σταματήσουμε να πιέζουμε και να απαιτούμε να γίνει ο αυτοκινητόδρομος πραγματικότητα στο σύνολό του, μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο της Ολυμπίας Οδού» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να σταματήσουμε να έχουμε συσσώρευση των έργων σε λίγους τόνισε ο κ. Σπίρτζης, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό το λόγο προωθούνται οι τμηματικές διαγνωστικές διαδικασίες, ο τελικός αριθμός των οποίων αποτελεί αντικείμενο της σχετικής μελέτης και προετοιμασίας των υπηρεσιών του υπουργείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ σημείωσε ότι οι νέες δημοπρασίες, σε κάθε περίπτωση θα εξελιχθούν παράλληλα, για το σύνολο του έργου και κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και συμμετοχής στους διαγωνισμούς όσο το δυνατόν περισσότερων και όχι μόνον λίγων εργοληπτικών εταιρειών. Επίσης θα διασφαλιστεί η πιο αποτελεσματική οικονομικά, κατασκευαστικά και χρονικά, λύση υλοποίησης του έργου. Με την επιλογή της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας υπογραμμίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, σε σχέση με τον χρόνο ολοκλήρωσης του προηγούμενου διαγωνισμού, μιας και ακόμη να γινόταν ο διαγωνισμός στις 31 Μαρτίου 2015, οι οικονομικές προσφορές του διαγωνισμού θα ανοίγονταν μετά την οριστική ένταξη του έργου στο ΣΕΣ τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2015.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε προς τους εκπροσώπους της Δυτικής Ελλάδας ότι ο σχετικός διαγωνισμός, ο οποίος έπειτα από συνεχείς αναβολές διάρκειας άνω του ενός έτους, που είχε αναγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τις 31 Μαρτίου 2015 ακυρώθηκε από το υπουργείο, ακριβώς για να γίνει δυνατή η υλοποίηση του έργου.

Η ακύρωση του προβληματικού διαγωνισμού ήταν αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να γίνει νέα δημοπράτηση του έργου, με έλεγχο πεπραγμένων και προκήρυξη νέας διαγωνιστικής διαδικασίας το αμέσως προσεχές διάστημα, σε υγιείς βάσεις τόνισε ο κ. Σπίρτζης εξηγώντας ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού ήταν προβληματική και διάτρητη. Οδηγούσε, όπως ανέφερε, με απόλυτη βεβαιότητα σε δικαστικές διαμάχες, διεκδικήσεις εις βάρος του δημοσίου, χρονικές υπερβάσεις και κατασκευαστικές εμπλοκές έως και την τελική ματαίωση του έργου.

Ειδικότερα με τον προηγούμενο διαγωνισμό δεν ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου διότι το έργο είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς όμως να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι. Παράλληλα, δεν είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 (ΣΕΣ), πράγμα που θα κάνει το επόμενο διάστημα η νέα κυβέρνηση, διασφαλίζοντας την υλοποίησή του.

Υπήρχε θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού λόγω της μη εφαρμογής του «νόμου Χατζηδάκη» για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, καθώς δεν έχει εκδοθεί το δευτερογενές δίκαιο που προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να παραλύσει το σύστημα δημοπρασιών σε όλο το δημόσιο τομέα. Αυτό δεν επέτρεπε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού εντός των ημερομηνιών που είχαν τεθεί.

Υπήρχε και σε εξέλιξη νομική εμπλοκή λόγω προσφυγής κατασκευαστικής εταιρείας (ΜΕΤΚΑ) κατά του κύρους του διαγωνισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ τόνισε ακόμη ότι παράλληλα με την προώθηση του έργου γίνεται έλεγχος πεπραγμένων, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τις μελέτες και τον τρόπο δημοπράτησης του έργου.

Στη σύσκεψη εκτός του κ. Κατσιφάρα συμμετείχαν οι βουλευτές Αχαΐας και επικεφαλής παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανδρέας Κατσανιώτης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, οι βουλευτές Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, Νίκος Νικολόπουλος, Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, Κώστας Τζαβάρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Κεφαλλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, οι αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μάκης Παρασκευόπουλος, Γιάννης Ζαφειρόπουλος και Γιώργος Κανέλλης, οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Πύργου Γαβριήλ Λιατσής, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλοπουλος, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ο πρώην δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατοίκων για τη Νότια Χάραξη, ο αντιδήμαρχος Πατρέων Παύλος Στάμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Πατούχας, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, οι πρόεδροι των ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, Ηλείας Βασίλης Κανελλόπουλος, του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

 


NEWSLETTER