Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 08:40

Φωνές από την Τριφυλία: Απειλή για τον τουρισμό τα παράνομα δωμάτια

Γράφτηκε από τον
Φωνές από την Τριφυλία: Απειλή για τον τουρισμό τα παράνομα δωμάτια

Τα ζητήματα που απασχολούν τον τουριστικό κλάδο συζήτησαν οι ξενοδόχοι της Τριφυλίας στην Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο "Kyparissia Beach" στην Κυπαρισσία, παρουσία και του διευθυντή του ΕΟΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νικόλαου Σαρούκου.

Ως βασικό ζήτημα αναδείχθηκε η λειτουργία παράνομων ενοικιαζόμενων δωματίων, που τα περισσότερα βρίσκονται στο νότιο κομμάτι της Τριφυλίας. "Καρκίνωμα" χαρακτηρίστηκε από τους επαγγελματίες του κλάδου, για την αντιμετώπιση του οποίου, όπως αναφέρθηκε, χρειάζεται η συνεργασία και να σπάσει η σιωπή που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρούκος πρότεινε στους ξενοδόχους να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους, για να λειτουργούν ως μια δύναμη που θα ενισχύει το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Οπως είπε, "αυτό που επιδιώκουμε είναι να περάσουμε την κατάρα της εποχικότητας, να δημιουργηθεί ένα προϊόν που θα φτάνει ακόμη και τους 12 μήνες, σε μια περιοχή που έχει ήπιο χειμώνα, πολλά υποσχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμη και υποδομές όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο -παρότι είναι σε εγκατάλειψη. Για να γίνουν όλα αυτά προϋποθέτουν γνώση, εκπαίδευση, επίθεση σε ένα νέο εμπορικό προϊόν σε ένα νέο κοινό, αναπτύσσοντας εξωστρέφεια". Μιλώντας για τα παράνομα καταλύματα τα χαρακτήρισε ως "καρκίνωμα' που τροφοδοτείται από την ίδια την τοπική κοινωνία, καθώς υπάρχει σιωπή. Ανέφερε πως σαν υπηρεσία κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να τα εντοπίσουν, ακόμη και μέσω Διαδικτύου, ενώ εξέφρασε το παράπονό του ότι δεν έχουν την συμπόρευση του κλάδου, αφού υπάρχει μια εκούσια σιωπή. Υπογράμμισε όμως ότι για να φτάσουν στο παράνομο δωμάτιο αφού το εντοπίσουν και να του χτυπήσουν την πόρτα, χρειάζεται εισαγγελική συμβολή. Σκοπός τους, όπως είπε, είναι να υπερασπίζονται όλοι την περιουσία τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Κώστας Αγγελόπουλος υπογράμμισε μιλώντας για τα ζητήματα της συνέλευσης: «Από τα θέματα που μας απασχολούν αρχικά είναι το ζήτημα κατάταξης αστεριών, κλειδιών. Σκεφτόμαστε όλοι μαζί να απευθυνθούμε σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία, ώστε μέχρι το 2017 να έχουμε κατηγοριοποιηθεί. Επίσης θα εκδώσουμε ένα τουριστικό χάρτη που θα έχει τα αξιοθέατα της Μεσσηνίας και τα καταλύματα των μελών μας. Επίσης μας έχει ζητήσει ο Δήμος Τριφυλίας να δώσουμε στοιχεία με φωτογραφίες και mail για την έκδοση τουριστικού οδηγού. Τον ευχαριστούμε που ζητά την συνδρομή και τις σκέψεις μας ώστε μαζί να συνδιαμορφώσουμε τον οδηγό. Ο δήμος επίσης μας ζητά δωμάτια με χαμηλό κόστος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να φιλοξενηθούν σύλλογοι από άλλα μέρη της Ελλάδας για να γίνουν διάφορες δράσεις. Επειτα ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα σημαντικό ζήτημα, γιατί εδώ έχουμε παράλογα πράγματα, καθώς ενώ οι ανώνυμες εταιρείες ή ομόρρυθμες εταιρείες πληρώνουν με μειωμένο κόστος, οι ατομικές επιχειρήσεις πληρώνουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ. Εχουμε κάνει διαμαρτυρίες ώστε να ισχύσει το μειωμένο κόστος.

Από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω το διευθυντή του ΕΟΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κ. Σαρούκο που συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση για να κουβεντιάσουμε τα θέματα του τουρισμού και το μεγάλο "καρκίνωμα", που είναι τα παράνομα ενοικιαζόμενα δωμάτια».

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER