Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019 16:03

Συνέλευση του «Αγροξενία» στη Λίμνη Κερκίνη

Γράφτηκε από την
Συνέλευση του «Αγροξενία» στη Λίμνη Κερκίνη

 

Με πρωτοβουλία αγροτουριστικών επιχειρήσεων από μέλη του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος (Σ.Ε.ΑΓ.Ε.) και του Δικτύου Συνεργασίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων (ΔΙ.Σ.Π.Α.) ιδρύθηκε η «Αγροξενία», μη κερδοσκοπικός φορέας για την προώθηση των αγροτουριστικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία κ.ά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα money-tourism.gr που δημοσιεύει την είδηση: “Τα τελευταία χρόνια ο αγροτουρισμός εμφανίζει μεγάλη ανάπτυξη σε διεθνές, ευρωπαϊκό αλλά και ελλαδικό επίπεδο, με εξαίρεση την περίοδο της κρίσης, κυρίως για τρεις λόγους:

α. Λόγω της ανάγκης να γνωρίσει ο επισκέπτης τον αγροτικό χώρο, τα πολιτιστικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

β. Να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση, καθώς και με τις δραστηριότητες στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει, να ψυχαγωγηθεί και να νιώσει τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης, της πληροφόρησης και της ανακάλυψης.

γ. Να κινητοποιήσει τις παραγωγικές πολιτισμικές και αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου, συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, κυρίως των μικρών και απομακρυσμένων χωριών.

Η «Αγροξενία» με έδρα τον Βάμο Χανίων που συστήθηκε στις 18/6/2019, έχει θέσει ως βασικό στόχο:

Την ενίσχυση και ανάπτυξη δικτύου προώθησης και προβολής των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων με τη δημιουργία ιστοσελίδας και εφαρμογών πολυμέσων, καταχωρίσεις σε κοινωνικά δίκτυα (social media), καταχωρίσεις στο Διαδίκτυο, με διασφάλιση προτεραιότητας εμφάνισης σε εγχώριες και διεθνείς μηχανές αναζήτησης.

Τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης, τόσο των δεξιοτήτων του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου, όσο και των ενδιαφερομένων να εισέλθουν επαγγελματικά στον κλάδο και να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις.

Τη συμμετοχή σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, φιλοξενία Ελλήνων και αλλοδαπών δημοσιογράφων.

Η «Αγροξενία» θα πραγματοποιήσει την πρώτη της γενική συνέλευση στις 11-13 Νοεμβρίου στη Λίμνη Κερκίνη για

α) την ανάδειξη του πρώτου Δ.Σ.,

β) τον σχεδιασμό και ανάπτυξη επικοινωνιακής στρατηγικής και προβολής των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων και

γ) την προετοιμασία του 1ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 στον Βάμο του Νομού Χανίων, με εκπροσώπους από τις βασικότερες χώρες της Ευρώπης στο χώρο του αγροτουρισμού, σε συνεργασία με τη EUROGITES.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν στη Λίμνη Κερκίνη «γυρίσματα» από πενταμελές τηλεοπτικό συνεργείο με σκοπό τη δημιουργία πιλότου, ενός πρώτου επεισοδίου εκπομπής αγροτουρισμού που θα συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και την καινοτομία. Η πρόταση που θα κατατεθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα στην ΕΡΤ περιλαμβάνει 14 επεισόδια, επιδιώκοντας να αποτελέσει το επίκεντρο γύρω από το οποίο θα συσπειρωθούν όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η δυναμική της Ελλάδας στην ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου και ειδικότερα του αγροτουρισμού και των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων είναι τεράστια, αντιστρόφως ανάλογη με την ανάδειξή του. Είναι καιρός πια εκτός από το να διαθέτουμε ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν, να το διαδώσουμε δυναμικά, με συνέπεια και συνέχεια. Παράλληλα θα διοργανωθεί ολιγομελής δημοσιογραφική αποστολή από καταξιωμένα ΜΜΕ, προκειμένου να διαδώσουν το αγροτουριστικό προϊόν, τους αξιόλογους οικισμούς, τα αξιοθέατα, τα φυσικά θέλγητρα και τα επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα που υπάρχουν στη Λίμνη Κερκίνη”.


NEWSLETTER