Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 07:54

Εκδήλωση τουριστικού χαρακτήρα με ποδηλάτες σε Καλαμάτα και Ταΰγετο (βίντεο)

Εκδήλωση τουριστικού χαρακτήρα με ποδηλάτες σε Καλαμάτα και Ταΰγετο (βίντεο)

Σημαντική εκδήλωση τουριστικού χαρακτήρα με ποδηλάτες, το Jeroboam Kalamata Gravel Challenge, πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα και στον Ταΰγετο.

Στις 9 το πρωί από την κεντρική πλατεία της πόλης, θα ξεκινήσουν οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με 2 διαδρομές Gravel (150 και 75 χλμ.) στους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια του Ταΰγετου, ενός βουνού που προσφέρει έντονες υψομετρικές διαφορές, αλλά και τεχνικά σημεία που δοκιμάζουν τις αντοχές.
Το Jeroboam Gravel Challenge απευθύνεται στους λάτρεις του ποδηλάτου. Στους φίλους της περιπέτειας και της ανακάλυψης. Δεν είναι αγωνιστικό, έχει όμως έντονα αθλητικό χαρακτήρα και αφορά όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τη διαδρομή κι όχι τον χρόνο τερματισμού.
Στην κεντρική πλατεία, στο χώρο της αφετηρίας θα φιλοξενηθούν συνολικά από 5 έως 10 τέντες 3x3, ανάμεσα στις οποίες η γραμματεία, τέντα με πληροφορίες για το Δήμο της Καλαμάτας, τέντες ποδηλατικών εταιρειών και άλλων πιθανών υποστηρικτών, με διαφόρους τύπους ποδηλάτων, ακόμα και ξύλινα.
Εμπνευστής της διοργάνωσης είναι η ιταλική εταιρεία 3T, ενώ η εκδήλωση, που αποτελεί συνδιοργάνωση του οργανισμού Πόλεις για ποδήλατο με το Δήμο Καλαμάτας, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.


Χθες σε συνέντευξη Τύπου, η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη έκανε λόγο για event που έχει σχέση με τον προγραμματισμό για στήριξη και προώθηση της Καλαμάτας ως τουριστικού προορισμού. Ανέφερε ότι η ένταξη ορεινών διαδρόμων του Ταϋγέτου θα δώσουν επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και εκτίμησε πως η εκδήλωση θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, όταν βελτιωθούν οι υγειονομικές συνθήκες.
Ο εκπρόσωπος των οργανωτών Σπύρος Παπαγεωργίου παρατήρησε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι οι συμμετέχοντες να ανακαλύψουν άγνωστους προορισμούς, να γνωρίσουν την κουλτούρα και τη γαστρονομία της περιοχής, καθώς και να κάνουν μια δύσκολη διαδρομή. Επεσήμανε πως η επιλογή της Καλαμάτας ήταν φυσική και εύκολη, γιατί συνδυάζει θάλασσα και βουνό με ενδιαφέρουσα ποδηλατική διαδρομή, ενώ οι συμμετέχοντες θα νιώσουν ότι βρίσκονται σε μια ποδηλατούπολη.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Περικλής Ηλίας που θα πάρει μέρος στη διαδρομή των 150 χιλιομέτρων εξέφρασε τη χαρά του να ποδηλατεί σε τέτοιες πόλεις και με άλλους αθλητές που μοιράζονται το πάθος τους για το ποδήλατο. Παρατήρησε ότι τα 150 χιλιόμετρα απαιτούν πολύ καλή φυσική κατάσταση και 7-8 ποδηλατήσεις στις πλαγιές του Ταϋγέτου.
Ο δάσκαλος του ποδηλάτου Μάικ Βίτμερ ενημέρωσε για τις διαδρομές των 75 και των 150 χιλιομέτρων. Αυτή των 75 περιλαμβάνει το χωματόδρομο προς Δενδρά, Ριζανά, Αλτομυρά και μέσω Κιτριών επιστροφή στην Καλαμάτα και τερματισμό στο ξενοδοχείο “Ελίτ”, με εκτίμηση για τις 12.30 (ο πρώτος) και τις 2 το μεσημέρι (ο τελευταίος).
Η διαδρομή των 150 χλμ. περιλαμβάνει τη διαδρομή Δενδρά, Τουριστικό, Νέδουσα, Δυρράχι, Ακοβος, Τουρκολέκα, Σκάλα, Αρις, Δυτική Παραλία, στον Κορδία όπου θα γίνει ο επίσημος τερματισμός και ο ανεπίσημος μέσω του ποδηλατόδρομου του Νέδοντα στην κεντρική πλατεία, με εκτίμηση για τις 4 το απόγευμα (ο πρώτος) και το αργότερο στις 11 το βράδυ (ο τελευταίος).
Τo Jeroboam είναι το μπουκάλι κρασιού των 3 λίτρων (300cc) - το αντίστοιχο 4 κανονικών μπουκαλιών κρασιού, παραδοσιακό της περιοχής Franciacorta, στη Λομβαρδία της Ιταλίας, απ’ όπου ξεκίνησε το πρώτο Jeroboam, με διαδρομές 300, 150, 75 και 37,5 χιλιομέτρων, σε χωματόδρομους και ανεξερεύνητα μονοπάτια, με ποδήλατα Gravel.
Στην Ιταλία, το Jeroboam Gravel Challenge διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2017, και στη συνέχεια σε 7 χώρες συνολικά το 2020 - Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Κόστα Ρίκα, Ιαπωνία και -για πρώτη φορά- Ελλάδα.
Γ.Σ.