Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 17:04

Δημόσια Διαβούλευση για τον Γαστρονομικό Τουρισμό

Γράφτηκε από την
Δημόσια Διαβούλευση για τον Γαστρονομικό Τουρισμό

Παρέμβαση του αρχιμάγειρα Χρήστου Π. Κουμάντου*

Τελικά τα πράγματα αλλάζουν…
Η γαστρονομία στην χώρα αναπτύσσεται με γοργά βήματα και το Υπουργείο Τουρισμού αναλαμβάνει δράση ως προς την εξωστρέφεια του γαστρονομικού μας προϊόντος.
Το κείμενο της επιτροπής που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση βάζει το λιθαράκι για την δημιουργία του γαστρονομικού χάρτη της χώρας και της ορθής διασύνδεσης με το τουριστικό μοντέλο που επιθυμούμε από δω και στο εξής να ακολουθήσουμε.
Σε αυτή την πορεία που ξεκινά, δεν περισσεύει κανείς και οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε τις απόψεις μας .
Θεωρώ τιμή που μπορώ να κάνω χρήση του δικαιώματος που μας δίνει η δημόσια διαβούλευση για να καταθέσω τις δικές μου βιωματικές σκέψεις απόψεις και προτάσεις για τον χώρο που υπηρετώ τις τελευταίες τρεις και πλέον δεκαετίες.
Θα μπορούσε να προβλεφθεί :
1. Η ίδρυση Εθνικής Σχολής Γαστρονομίας που θα συνδέει την γαστρονομία με την πρωτογενή παραγωγή και τον Ελληνικό πολιτισμό.
(Ανάλογη προσπάθεια έχει γίνει στην Ισπανία με το Ίδρυμα Alicia foundation που τελεί υπό την Αιγίδα της Βασίλισσας)
2. Δημιουργία θέσεων Αρχιμαγείρων στις μεγαλύτερες Πρεσβείες τη χώρας από το ΥΠΕΞ για την διπλωματική και παραγωγική προώθηση της γαστρονομίας μας σε συνδυασμό με τους Εμπορικούς ακολούθους για την εξαγωγή των αγροτικών μας προϊόντων.
3. Δημιουργία μητρώου Μαγείρων Γ, Β , Α και αρχιμαγείρων σε σύνδεση με το Υπουργείο Εργασίας για την μισθολογική ανέλιξη και την υποψηφιότητα για τις θέσεις των Γαστρονομικών Πρεσβευτών – Αρχιμαγείρων με διαφανή κριτήρια τύπου ΑΣΕΠ.
4. Από τον Απρίλιο του 2020 έχει ενσωματωθεί κοινοτική οδηγία που προβλέπει την κατασκευή των χώρων εστίασης , καθώς και την λειτουργία αυτών σύμφωνα με πρωτόκολλα που διασφαλίζουν την δημόσια Υγεία. Να συσταθεί σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας που εκτός από την παρακολούθηση από πλευράς Υγιεινής να μπορεί να επιβλέψει και για το αν τηρούνται οι κανονισμοί που θα διέπουν το νέο Σήμα Ελληνικής Κουζίνας.
5. Το ίδιο όργανο να αδειοδοτεί και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με μοναδικό κριτήριο αυτό της αυστηρής τήρησης όλων των Υγειονομικών πρωτοκόλλων.
6. Το Εθνικό Συμβούλιο Γαστρονομίας να είναι εκείνος ο φορέας που θα αδειοδοτήσει επιχειρήσεις που προβάλλουν την Εθνική μας Γαστρονομία , και που μέχρι σήμερα στερούνται νομοθετικού πλαισίου. (π.χ. master classes βιωματικού χαρακτήρα, εμπειρίες μαγειρικής , σεμινάρια μαγειρικής κ.λπ. .)
7. To Εθνικό Συμβούλιο Γαστρονομίας να είναι υπεύθυνο για την διδασκόμενη ΥΛΗ στα ΙΕΚ – ΚΕΚ & ΚΕΔΙΒΙΜ Μαγειρικής Τέχνης. Το ΕΣΓ θα πρέπει να ελέγχει όχι μόνο το τι ζητείται προς διδασκαλία , αλλά αν αυτό διδάχθηκε, από ποιους εκπαιδευτές (Πιστοποιημένους ) και κυρίως με ποια υλικά!!
Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε καθώς και την ευκαιρία για να αναπτύξω μερικές προτάσεις που αφορούν την επόμενη ημέρα της γαστρονομίας και του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα.

* Ο Χρήστος Π. Κουμάντος είναι τ. αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας


NEWSLETTER