Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 08:50

Η Γιάλοβα στις προτάσεις του Guardian για διακοπές πέρα από τα συνηθισμένα

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» έχει τιμήσει πολλές φορές τη χώρα μας με εκτενή αφιερώματα που παρουσιάζουν προορισμούς για αξέχαστες διακοπές στην Ελλάδα κάθε εποχή του χρόνου.

Αυτή τη φορά σε πρόσφατο άρθρο του ο «Guardian» προτείνει στους αναγνώστες του πανέμορφα ελληνικά νησιά, τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά όσο η Σαντορίνη και η Μύκονος, αλλά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας που προσφέρονται για ήρεμες διακοπές πέρα από τα συνηθισμένα. Ανάμεσα σε αυτά φιγουράρει η Γιάλοβα, με τον προορισμό της Μεσσηνίας να είναι ο μόνος που έχει επιλεγεί από την Πελοπόννησο.

Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική εφημερίδα καλεί τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν φέτος το καλοκαίρι έξι προορισμούς-«κρυφά διαμάντια» της Ελλάδας, για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα ή το βουνό μακριά από τις ορδές τουριστών.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΑΛΟΒΑ

Με την ξακουστή παραλία Βοϊδοκοιλιά σε απόσταση αναπνοής και τα δεκάδες μνημεία γύρω - γύρω, από τα Ανάκτορα του Νέστορα μέχρι το Παλαιόκαστρο και το Νιόκαστρο της Πύλου, αυτός ο παραθαλάσσιος οικισμός στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, λίγα χιλιόμετρα νότια της Costa Navarino, αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών που τον χρησιμοποιούν ως βάση για τις διακοπές και τις εξορμήσεις τους στη Μεσσηνία.

Οπως αναφέρει ο συντάκτης John Malathronas, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ένας εξαιρετικής ομορφιάς βιότοπος, που αποτελεί κύριο αποδημητικό σταθμό των πουλιών στο ταξίδι τους από και προς την Αφρική, με ειδικούς ξεναγούς να ανακοινώνουν κατά καιρούς ταξιδιωτικά πακέτα παρατήρησης πουλιών.

Πρόκειται επίσης για τη μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου ζει ο σπάνιος αφρικανικός χαμαιλέοντας, που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Παράλληλα, το αφιέρωμα εστιάζει στην αρχαία Πύλο, όπου οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει όπως υπογραμμίζει ένα μεγάλο παλάτι της μυκηναϊκής εποχής, που ονομάστηκε Ανάκτορο του Νέστορα από τον τοπικό βασιλιά στην Ιλιάδα. «Τα υπερυψωμένα μονοπάτια επιτρέπουν στους επισκέπτες μια διεξοδική εξερεύνηση στην περιοχή» εξηγεί ο «Guardian», τονίζοντας πως η Πύλος αξίζει μεταξύ άλλων για το Νιόκαστρο, ένα εντυπωσιακό εξαγωνικό φρούριο του 16ου αιώνα με εντυπωσιακή θέα.

Επιπρόσθετα, η βρετανική εφημερίδα γράφει πως η Βοϊδοκοιλιά είναι μία από τις καλύτερες παραλίες της χώρας, με τους αμμόλοφους να την κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή, με τη θέα από το Παλαιόκαστρο να ανταμείβει όσους φτάσουν σε αυτό, έστω και αν η διαδρομή μέχρι εκεί είναι δύσκολη.

Στο αφιέρωμα οι αναγνώστες μπορούν να βρουν προτάσεις για διαμονή και φαγητό, με τις σεφταλιές να έχουν την τιμητική τους.

Τέλος, δίνονται οδηγίες για το πώς μπορεί να φτάσει κανείς γρήγορα στη Γιάλοβα μέσω της Καλαμάτας, για την οποία γίνεται αναφορά για την κοντινή της απόσταση από την Αθήνα.

Τη σχετική λίστα συμπληρώνουν Αλόννησος, Κύθνος, Αστυπάλαια, Ιωάννινα και Άθως Χαλκιδικής.