Σάββατο, 04 Μαρτίου 2023 09:41

Δημοσιογραφικό Συνέδριο προβολής της Πελοποννήσου - Διεθνές τουριστικό μίτινγκ στην Καλαμάτα

Δημοσιογραφικό Συνέδριο προβολής της Πελοποννήσου - Διεθνές τουριστικό μίτινγκ στην Καλαμάτα

Περισσότεροι από 350 επαγγελματίες των online τουριστικών μέσων ενημέρωσης θα συναντηθούν από τις 8 έως τις 11 Μαΐου στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου TBEX Europe 2023.

Το TBEX είναι το μεγαλύτερο συνέδριο και εκδήλωση δικτύωσης για travel bloggers, δημοσιογράφους ταξιδιωτικού ρεπορτάζ, δημιουργούς περιεχομένου social media, τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες και επαγγελματίες του κλάδου. Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου μίλησε στην «Ε» για τη διοργάνωση του συνεδρίου και τους στόχους του. 

Τι ακριβώς είναι το TBEX;

Το TBEX είναι ένα διεθνές συνέδριο τουρισμού για τα best practices και τα trends της παγκόσμιας αγοράς δημιουργίας ταξιδιωτικού περιεχομένου προβολής. Το συνέδριο συνήθως πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο, μία φορά στις ΗΠΑ και μία στην Ευρώπη, ενίοτε και σε άλλους προορισμούς στην Ασία. Είναι ένα ιδιαίτερο συνέδριο γιατί αφενός είναι ένα από τα δύο (σε παγκόσμιο επίπεδο) απόλυτα στοχευμένα στην ψηφιακή προβολή. 

Πως ανάλαβε τη διοργάνωση η Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Η TBEX επιλέγει ποιος θα γίνει ο επόμενος προορισμός ο οποίος θα φιλοξενήσει το συνέδριο μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία με ανοικτή πρόσκληση. Οι ενδιαφερόμενοι προορισμοί σπεύδουν να υποβάλλουν αίτημα το οποίο να τεκμηριώνει την ικανότητα φιλοξενίας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποίησε τη διαδικασία αυτή το καλοκαίρι του 2022, επιλεχθήκαμε μεταξύ άλλων προορισμών, και έχουμε ήδη διεκπεραιώσει αρκετά βήματα προς την υλοποίηση. Μέχρι σήμερα, έχουμε ήδη τη συνεργασία αρκετών θεσμικών εταίρων όπως ο ΕΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αρκετοί Δήμοι κ.ά., αρκετών συλλογικών φορέων όπως οι σύλλογοι ξενοδόχων, και επιχειρήσεων μεγάλων και αρκετών μικρότερων, και όχι αποκλειστικά από τον κλάδο της φιλοξενίας. Στο παρελθόν το συνέδριο έχει φιλοξενηθεί σε προορισμούς όπως η Αθήνα, η Costa Brava, το Cancun, το Σικάγο, η Bangkok και η Στοκχόλμη, κατά κανόνα προορισμούς οι οποίοι κατέχουν πολλαπλάσια τουριστική δραστηριότητα από την Πελοπόννησο. 

Ποιοι συμμετέχουν στο συνέδριο;

Στο TBEX συμμετέχουν κατά 70% δημιουργοί ψηφιακού ταξιδιωτικού περιεχομένου προβολής (content creators, bloggers, Influencers, δημοσιογράφοι κ.ά.) και κατά 30% εκπρόσωποι κλάδων της τουριστικής βιομηχανίας όπως DMO’s, tour operators, travel agents κ.ά.. Τα ενδιαφέροντα των συνέδρων ποικίλουν καλύπτοντας απόλυτα το πλήρες φάσμα των τουριστικών προϊόντων τόσο με οικονομικό κριτήριο (από campings έως luxury resorts ή luxury boutique hotels), όσο και με θεματικό κριτήριο (όπως ήλιος & θάλασσα, πολιτισμός, γαστρονομία, υπαίθριες δραστηριότητες κλπ.) ή με κριτήριο το Travel Party (solo, couples, family κ.ά.). 

Μόνο στην Καλαμάτα θα περιηγηθούν οι σύνεδροι;

Η διοργάνωση δεν περιλαμβάνει μόνο το κυρίως συνέδριο αλλά και μονοήμερα και τριήμερα ταξίδια εξοικείωσης σε όλη την Πελοπόννησο, από τους Αγίους Θεοδώρους έως την Αρεόπολη και από το Πόρτο Χέλι έως την Πύλο. Δεν υπάρχει προορισμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο οποίος να μην έχει συμπεριληφθεί καθώς ο σχεδιασμός μας  εντάσσει όλες τις περιφερειακές ενότητες και περισσότερους από 20 Δήμους. Επίσης, θα υλοποιηθεί και festival γαστρονομίας Peloponnese Food Stories για την προβολή του γαστρονομικού πλούτου ολόκληρης της Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή πολλών τοπικών παραγόντων, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια. Προσπαθούμε να επωφεληθούμε από την παρουσία ενός τέτοιου συνόλου ανθρώπων στον προορισμό μας με κάθε δυνατό τρόπο. 

Ταιριάζει το συνέδριο στο τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας;

Η TBEX είναι κατάλληλη για κάθε τουριστικό προορισμό γιατί έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη πολύ υψηλής διαφημιστικής αξίας για τον προορισμό που την φιλοξενεί καθώς προβάλει τον προορισμό σε έναν ευρύτατο κύκλο επαγγελματιών, ασχέτως του εάν συμμετέχουν τελικά ή όχι, ενώ οι σύνεδροι επικοινωνούν τις τουριστικές τους εμπειρίες στο κοινό τους το οποίο συνολικά ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ανθρώπων.

Ειδικότερα για την Πελοπόννησο, είναι ακόμα πιο κατάλληλη καθώς ο τόπος μας αποτελεί έναν προορισμό ο οποίος φιλοξενεί ευρύτατο φάσμα τουριστικών εμπειριών με οικονομικό, θεματικό ή Travel Party κριτήριο.

Επίσης, έχουμε έναν προορισμό τον οποίο επισκέπτονται κατά 80% ανεξάρτητοι ταξιδιώτες (δηλαδή ταξιδιώτες οι οποίοι ΔΕΝ αγοράζουν τουριστικό πακέτο), ενώ η τουριστική προσφορά συγκροτείται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Η TBEX ακριβώς λόγω του ότι φιλοξενεί ένα ετερόκλητο πλήθος επαγγελματιών, είναι κατάλληλη επιλογή για έναν προορισμό όπως ο δικός μας.

Ποια είναι τα προσδοκόμενα οφέλη

Τα προσδοκόμενα οφέλη από τη διεξαγωγή του συνεδρίου στην Πελοπόννησο είναι:

  • Προβολή ολόκληρης της Πελοποννήσου συνολικής αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε στοχευμένα τουριστικά κοινά (έχει καταγραφεί επίδοση διαφημιστικής αξίας ακόμα και 22 εκατομμυρίων)
  • Εμπλουτισμός των εργαλείων και του υλικού προβολής ιδιοκτησίας της Περιφέρειας
  • Ανατροφοδότηση με έρευνα αγοράς για την εμπειρία των συνέδρων
  • Συμπληρωματικότητα με άλλες πολιτικές που εφαρμόζονται όπως το φεστιβάλ Γαστρονομίας (Food Stories) και η νέα ψηφιακή πλατφόρμα
  • Επιμόρφωση και δικτύωση των Δήμων της Περιφέρειας 

Πόσο θα κοστίσει η διοργάνωση του συνεδρίου;

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εν προκειμένω δεν έχει αναλάβει μόνο το ρόλο του διοργανωτή, αλλά έχουμε κάνει και μια μεγάλη προσπάθεια σύνθεσης δυνάμεων με εθνικούς και τοπικούς εταίρους του τουρισμού της Πελοποννήσου. Το περιεχόμενο της συνεργασίας ποικίλει και καταλαμβάνει οποιαδήποτε εκδοχή της υλοποίησης της διοργάνωσης.

Μόνον έτσι μπορεί να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία και μια συνέπεια στη φιλοξενία μεγάλων τουριστικών διοργανώσεων. Με τη συνεργασία και τη συνδρομή όλων των ωφελούμενων, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα.

Για την TBEX φιλοδοξούμε ότι περισσότερο από το 30% του κόστους θα καλυφθεί αμιγώς από φορείς του ιδιωτικού τομέα.


Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις από κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου, ενώ συμπληρώνεται από απολαυστικές βραδιές δικτύωσης για τους συμμετέχοντες καθώς και από ταξίδια εξοικείωσης σε όλη την Πελοπόννησο.

Η μέση διάρκεια διαμονής στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται μεταξύ 10 και 30 ημερών, κάτι που θα δώσει νέα δυναμική στην τουριστική κίνηση για την περίοδο από το τέλος Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου. Η εξερεύνηση της περιοχής προσφέρει έναν άνευ προηγουμένου πλούτο, με εμπειρίες που κινούνται πέρα από τα αναμενόμενα και προφανή, δίνοντας ευκαιρίες για τη δημιουργία υλικού που οι επισκέπτες θα μοιραστούν με τους περίπου 300 εκατομμύρια ακολούθους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φύση, πολιτισμός, γαστρονομία, ιστορία – όλα είναι βαθύτερα και πιο ουσιαστικά σε αυτό το μέρος της γης και η έμπνευση είναι εξασφαλισμένη.