Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 09:03

Λιμάνι Καλαμάτας: Εντυπωσιακά θα είναι τα ξενοδοχεία στους Μύλους

Γράφτηκε από την
Λιμάνι Καλαμάτας: Εντυπωσιακά θα είναι τα ξενοδοχεία στους Μύλους

 

Σε ένα μοντέρνο ξενοδοχειακό συγκρότημα με πλήρη όμως ενσωμάτωση και ανάδειξη των παλιών βιομηχανικών του στοιχείων πρόκειται να μετατραπεί το ιστορικό  κτήριο των Μύλων στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Τα φωτορεαλιστικά σχέδια μάλιστα που παρουσίασε η ιστοσελίδα archisearch.gr πραγματικά εντυπωσιάζουν, καθώς δείχνουν πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να μετατρέψει ένα εμβληματικό μεν, αλλά εγκαταλελειμμένο επί δεκαετίες κτήριο σε ένα πλήρως λειτουργικό πολυτελές συγκρότημα συνολικά 200 κλινών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του archisearch.gr: “Στο κτίριο έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού, καθαιρέσεων και αποτύπωσης, καθώς και διαδικασίες αδειοδότησης. Οι εταιρίες «Porto Milos Kalamata Μ.I.Κ.E» και «Porto Marina Kalamata ΜΙΚΕ» έχουν ήδη υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, βάσει απόφασης που εκδόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, και λάβει ενίσχυση της τάξεως των 3 εκ η πρώτη και 2.7 εκ η δεύτερη, συνεισφέροντας με πάνω από 20 ετήσιες  μόνιμες θέσεις εργασίας έκαστη, πέραν των εποχιακών”.

Κάθε μία ξενοδοχειακή μονάδα από τις παραπάνω θα έχει 100 κλίνες, ενώ αμφότερες θα περιλαμβάνουν και συνεδριακές εγκαταστάσεις.

Από αρχιτεκτονικής πλευράς τη μεταμόρφωση των Μύλων έχει αναλάβει το στούντιο SquareOne του Μεσσηνίου με σημαντική διεθνή εμπειρία αρχιτέκτονα Κώστα Πουλόπουλου, ο οποίος μάλιστα έχει κάνει και τη διπλωματική του εργασία γύρω από το συγκεκριμένο ιστορικό ακίνητο.

Ο ίδιος μιλώντας στο archsearch.gr ανέφερε:

“Όταν το γραφείο μας SquareOne, κλήθηκε να σκεφτεί το μέλλον των Μύλων-Σιλό  Ευαγγελίστριας, ξεκινήσαμε να αναρωτιόμαστε: Τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα βιομηχανικά κτίρια του 20ού αιώνα στην τρέχουσα οικονομία; Πως μπορεί να αξιοποιηθεί ένα αστικό κτίριο με εμβληματικό χαρακτήρα και να σχεδιαστεί με τρόπο που δεν θα πληγεί η μακρόχρονη ταυτότητα, τόσο του ίδιου του κτιρίου, όσο και της πόλης; Πως θα μπορούσε να γίνει η μετατροπή από ένα βιομηχανικό κτίριο σε μια σύγχρονη δομή τουρισμού και αναψυχής; Ποια θα ήταν η συσσωρευτική επίπτωση στην οικονομία της περιοχής αλλά και στον χαρακτήρα του λιμανιού στο μέλλον;

Για να το πετύχουμε αυτό σχεδιάσαμε νέα ανοίγματα πρόσβασης εντός των κυψελών των σιλό, καθώς και παράθυρα στις προσόψεις, που προσιδιάζουν σε αναλογίες και μεγέθη στα υπάρχοντα παράθυρα άλλων περιοχών της όψης . Με την δε προσθήκη νέων πλακών ανάμεσα στις κυψέλες, δημιουργούμε 4 ορόφους που θα φιλοξενούν δωμάτια και σουίτες με μεγέθη που κυμαίνονται από 28 έως και 45 τ.μ.

Και στα δυο ξενοδοχεία, το ισόγειο θα απαρτίζεται από τον χώρο της εισόδου, κουζίνες και χώρους εστίασης καθώς και γραφεία προσωπικού. Στον πέμπτο όροφο του πεντάστερου ξενοδοχείου δημιουργούμε εστιατόριο και μια πισίνα υπερχείλισης (infinity edge), όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο και τον Ταΰγετο.

Στην δε ισόγεια στάθμη με θέα στο λιμάνι, δημιουργούμε ένα εστιατόριο κάτω από τους μπετονένιους κώνους των σιλό, προσβάσιμο από όλη την πόλη. Στο σύνολο του κτιρίου θα συντηρηθούν παλιά βιομηχανικά στοιχεία (ξύλινα σιλό, μηχανήματα, κώδωνες έναρξης και λήξης εργασίας κ.α.) και θα εκτεθουν σε μουσειακό χώρο που σχεδιάζεται ειδικά”.


NEWSLETTER