Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 09:18

Νέο Place Brand δημιουργεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Νέο Place Brand δημιουργεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της και την προώθηση της ταυτότητάς της με τη δημιουργία ενός νέου Place Brand.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας στόχος είναι να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι  αξίες που καθιστούν την Πελοπόννησο έναν τόπο με βαθιά ιστορία, πλούσιο πολιτισμό και δυναμική ανάπτυξη.

Στόχος επίσης  σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας «είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Πελοποννήσου, η προσθήκη υπεραξίας στις παραγωγικές δραστηριότητές μας και η βελτίωση των αντιλήψεων όλων για τον τόπο μας, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες και επενδυτές.»

Σύμφωνα με το συνοδευτικό κείμενο της ανακοίνωσης «Το place branding είναι η κόκκινη κλωστή που ενώνει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και γύρω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δίνει απλές και πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι κάνει τους κατοίκους να νιώθουν περήφανοι, τι τους κάνει ευτυχισμένους στην καθημερινότητα, τι θέλουμε να νιώθει κάποιος που την επισκέπτεται πρώτη φόρα, για ποιο λόγο ένας νέος μένει και επενδύει στην Πελοπόννησο.

Είναι μια ιστορία που την καταλαβαίνουν όλοι γιατί εστιάζει σε ένα κοινό όραμα και μια κοινή υπόσχεση για το μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Είναι μια ταυτότητα με διακριτά χαρακτηριστικά που κάνουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ξεχωρίζει και να επικοινωνεί με σαφήνεια τα πλεονεκτήματά της σε πιθανούς επενδυτές, επισκέπτες και κατοίκους.

Πάνω από όλα είναι μια δήλωση ότι όσοι αποκαλούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου σπίτι τους είναι καλά, ευτυχισμένοι και σχεδιάζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Προϋποθέσεις κρίσιμες για  να προσελκύουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, προσοδοφόρες επενδύσεις και επισκέπτες. Αποτελεί ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων placemaking που αναδεικνύονται από  δράσεις επικοινωνίας και προβολής.

Μια επιτυχημένη στρατηγική place branding πλαισιώνει και τροφοδοτεί τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον σχεδιασμό μιας περιοχής, την προσέλκυση/διατήρηση κεφαλαίων, τις επενδύσεις σε υποδομές και την ανάπτυξη/μεταρρύθμιση δημοσίων πολιτικών.

Διαφορετικά κοινά έχουν διαφορετικές προτεραιότητες για ένα τόπο. Το placebranding βοηθά στην επίτευξη κοινών σημείων και στην εστίαση στα δυνατά σημεία του τόπου με στόχο τη βελτίωσή τους με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Όταν γίνεται δημιουργικά, το place branding μπορεί να δώσει νέα ώθηση αναζητώντας έμπνευση από τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική, την κληρονομιά, την τέχνη, το όραμα της κ.λπ.

Σε διεθνές επίπεδο την τελευταία δεκαετία όλοι και περισσότεροι τόποι αναπτύσσουν στρατηγικές place branding. Οι στρατηγικές αυτές αφορούν στο σύνολο του τόπου και όχι σε αποσπασματικές λειτουργίες του όπως πχ. ο τουρισμός και έχουν ως στόχο να πλαισιώσουν και να εκφράσουν ολοκληρωμένα την «ψυχή» του τόπου, τα δυνατά σημεία του και αυτά που τον διαφοροποιούν από άλλους. Μια επιτυχημένη στρατηγική placebrand δημιουργεί προσδοκίες σε κατοίκους αλλά και σε επισκέπτες, εργαζόμενους και επενδυτές και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι αυτές θα εκπληρωθούν σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής (εργασία, σπουδές, διακοπές, οικογένεια κλπ.).

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η εφαρμογή ενός placebrand είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα λογότυπο. Είναι κοινά αποδεκτές αξίες και ιστορίες που θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγούν την στρατηγική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για αυτό το λόγο η συναίνεση και η διαφάνεια είναι κομβικής σημασίας στην ανάπτυξη και εφαρμογή του.»

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PLACE BRAND

 Το PLACE BRAND (περιλαμβάνει το μάρκετινγκ και την προώθηση του τόπου ), σύμφωνα με την wikipedia.org «είναι ένας όρος που βασίζεται στην ιδέα ότι “οι πόλεις και οι περιφέρειες μπορούν να φέρουν επωνυμία”, όπου οι τεχνικές επωνυμίας και άλλες στρατηγικές μάρκετινγκ εφαρμόζονται στην “οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη πόλεων, περιοχών και περιφερειών και χώρες”. Σε αντίθεση με το branding προϊόντων και υπηρεσιών, το place branding είναι πιο πολυδιάστατο από τη φύση του, καθώς ένας τόπος είναι εγγενώς “αγκυροβολημένος σε μια ιστορία, έναν πολιτισμό, ένα οικοσύστημα το οποίο στη συνέχεια ενσωματώνεται σε ένα δίκτυο ενώσεων, συνδέοντας προϊόντα, χώρους, οργανισμούς και ανθρώπους”.  Ως εκ τούτου, οι έννοιες της επωνυμίας έθνους (nation branding) , της επωνυμίας περιφέρεια (region branding) , και της επωνυμίας πόλης (urban branding)  εμπίπτουν στον γενικό όρο της επωνυμίας τόπου.

Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που θα βρουν στη διεύθυνση https://shorturl.at/vvbxI

Εναλλακτικά μπορούν να σαρώσουν με το κινητό τους το ακόλουθο QR: