Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 08:30

Μεγάλα ερωτηματικά για το μέλλον των μικρών καταλυμάτων

Μεγάλα ερωτηματικά για το μέλλον των μικρών καταλυμάτων

Ενα μεγάλο ερωτηματικό για το μέλλον των ενοικιαζόμενων δωματίων στη Μεσσηνία βάζει μιλώντας στην "Ε" η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων Χριστίνα Μελεξοπούλου. Περιγράφει ζοφερό το μέλλον για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, που όπως λέει δεν μπορούν να προσελκύσουν ξένους τουρίστες οι οποίοι αποτελούν πλέον το κυρίαρχο τουριστικό κομμάτι στο νομό.

Ο εγχώριος τουρισμός έχει συρρικνωθεί και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που στήριζαν εκεί το πελατολόγιό τους έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Ειδικά αν αυξηθεί ο ΦΠΑ, τότε -όπως λέει- αρκετοί θα επιλέξουν να μην τα λειτουργήσουν.Οσο για την χρονιά που πέρασε, θεωρεί ότι ήταν η χειρότερη των τελευταίων χρόνων: «Τα ενοικιαζόμενα φέτος πήγανε πάρα πολύ χάλια, δεν ήταν καθόλου καλή χρονιά και η σεζόν περιορίστηκε δραματικά», αναφέρει. Αλλωστε απευθύνονται περισσότερο σε Ελληνες, που εξαιτίας της κρίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές. Κι έτσι η δουλειά τους περιορίστηκε στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο. Η κ. Μελεξοπούλου θεωρεί ότι χρειάζεται να προβληθεί προς τα έξω πως δεν υπάρχουν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και άλλα τουριστικά καταλύματα στην περιοχή μας. Επίσης, αναφέρει ότι τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε περιοχής συμβάλλουν στο να μειωθεί η δουλειά τους, όπως για παράδειγμα η έλλειψη συγκοινωνίας τόσο προς την πλευρά της Μαντίνειας, όσο και στην αντίθετη πλευρά, στην περιοχή των Χράνων.

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Αυτή την αντίφαση, δηλαδή ένα καλοκαίρι με καλή τουριστική κίνηση στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, που όμως δεν είχε αντίκρισμα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, την εξήγησε λέγοντας ότι οι περισσότεροι ήταν ξένοι τουρίστες. «Στην Καλαμάτα οι ξένοι πήγαν σε ξενοδοχεία ή δεν έμειναν στην πόλη - τα ξενοδοχεία διαφημίζονται και γι' αυτό τα προτιμούν», σημειώνει. Ενώ ένας άλλος παράγοντας είναι -όπως λέει- ότι λίγοι γνωρίζουν ότι τα τουριστικά καταλύματα έχουν αναβαθμιστεί και παρέχουν υπηρεσίες που μπορούν να τους προσφέρουν μια άνετη διαμονή, εφάμιλλη των ξενοδοχείων: «Πολλά από αυτά είναι ισάξια των ξενοδοχείων, με εξαίρεση το πρωινό γιατί μέσα έχουν κουζίνες. Μεγάλο μέρος των ενοικιαζόμενων δωματίων στη Μεσσηνία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα ξενοδοχείο». Ο σύλλογός τους από την άλλη κάνει προσπάθειες, τυπώνει έντυπα και τα στέλνει στις εκθέσεις αλλά «από την Περιφέρεια δεν τα προωθούν όπως θα έπρεπε. Οι προσπάθειες από ιδιώτες έχουν καλύτερα αποτελέσματα», λέει. Επίσης αναφέρει ότι ο σύλλογος «έχει πληρώσει για να παραμείνουν αεροπορικές γραμμές και κάνει προσπάθειες», αλλά η ίδια επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερη διαφήμιση στα ενοικιαζόμενα και όχι μόνο στα ξενοδοχεία και από τους επίσημους φορείς του τουρισμού. Οπότε ο καθένας τους, βάσει του δικού του πελατολογίου, από την ιστοσελίδα του ή το Facebook, κάνει τη δική του προσπάθεια για να διαφημίσει το κατάλυμά του.
Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος έχει γύρω στα 350 μέλη, αλλά όπως λέει η κ. Μελεξοπούλου υπάρχουν περισσότερα ενοικιαζόμενα και βγάζουν τιμοκαταλόγους μόνοι τους. Ενώ περισσότερο οργανωμένα είναι τα καταλύματα στη Μάνη «γιατί δουλεύουν με ξένους τουρίστες και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί δούλεψαν καλύτερα και ας μην είχαν ούτε εκεί Ελληνες».

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ
Η αντιπρόεδρος εξέφρασε επίσης τους φόβους της ότι η επόμενη καλοκαιρινή σεζόν θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τα τουριστικά καταλύματα της Μεσσηνίας, γιατί θίγονται και από την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ. Πιστεύει λοιπόν ότι οι ιδιοκτήτες τους επειδή δεν θα αυξήσουν τις τιμές τους γιατί θα χάσουν πελάτες, θα αναγκαστούν να συρρικνώσουν περαιτέρω τα έσοδά τους.
«Ηδη και τις τιμές που έχουμε αναγκαζόμαστε να τις κατεβάσουμε και πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα κάποιοι θα κλείσουν. Επίσης, κυκλοφορεί ότι ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία θα γίνουν μια κατηγορία και αυτό θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες τους», προσθέτει για να πει αμέσως μετά πως «υποψιάζομαι ότι τον κλάδο των ενοικιαζόμενων προσπαθούν να τον πετάξουν έξω από την αγορά, γιατί δεν νομίζω να μπορέσουμε να κρατηθούμε», λέει. Αν και ακόμα δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι επιπτώσεις θα έχει το να μπουν στην ίδια κατηγορία με τα ξενοδοχεία, αφού «κάτι έχει ακουστεί αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα τι αλλαγές θα φέρει στην πράξη και τι επιπλέον φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις για τα ενοικιαζόμενα».
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί κανείς να μιλά και για προοπτικές στο κλάδο τους. «Αν δεν κινηθείς σε ξένη αγορά... Με την ελληνική αγορά δεν πρόκειται να υπάρξει προοπτική, παρά μόνο αν αλλάξουν τα πράγματα. Ο Ελληνας ήταν από τους καλύτερους πελάτες», λέει και προσθέτει: «Ο Ελληνας καθόταν για μεγαλύτερα διαστήματα, ο ξένος έχει αρχίσει και γίνεται πολύ απαιτητικός και δεν προσέχει καθόλου τα καταλύματα». Εχει λοιπόν μια ελπίδα ότι οι αεροπορικές συνδέσεις με προορισμούς του εξωτερικού θα ήταν ένας τρόπος για να προσελκύσουν μεμονωμένους τουρίστες. Γιατί τα οργανωμένα γκρουπ που έρχονται μέσω των τουριστικών γραφείων του εξωτερικού κλείνουν σε ξενοδοχεία. 

ΛΙΓΑ ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΓΚΡΟΥΠ
Εξηγεί λοιπόν ότι δύσκολα μπορούν να γίνουν συνεργασίες με tour operators γιατί «εκτός από τη Μάνη σε άλλες περιοχές τα καταλύματα δεν είναι πολλά μαζεμένα για να υπάρχουν αρκετά δωμάτια ή να είναι της ίδιας κατηγορίας - οι ξένοι είναι πολλοί απαιτητικοί όπως είπαμε στις επιλογές τους». Ομως από την άλλη είναι δίκοπο μαχαίρι να πει κανείς ότι χρειάζονται καινούργια ενοικιαζόμενα. «Δεν μπορώ να καταλάβω την αγορά. Από τη μια λες ναι χρειάζονται περισσότερα δωμάτια για να μπορέσουν να έρθουν περισσότεροι ξένοι, αλλά αυτά που υπάρχουν δεν δουλεύουν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει πως τα έξοδα είναι πολλά για την συντήρησή τους και χρειάζεται πολύ προσωπική δουλειά και χρόνος, ενώ «αν αρχίσεις και βάζεις προσωπικό, έχεις τελειώσει», σημειώνει.
Από την άλλη όπως λέει «δεχόμαστε πολύ μεγάλο πόλεμο από τα ξενοδοχεία, κατεβάζουν τις τιμές σε τιμές ενοικιαζόμενων. Πώς θα δουλέψουν τα ενοικιαζόμενα, όταν το ξενοδοχείο επειδή δεν έχει δουλειά βάζει 50 ευρώ την διανυκτέρευση και εσύ το έχεις 35 ευρώ; Ο άλλος θα πάει στο ξενοδοχείο».
Επιπλέον, σημειώνει κλείνοντας η Χρ. Μελεξοπούλου «ο Αθηναίος δεν έρχεται πλέον ούτε τα Σαββατοκύριακα. Το σκέφτεται να διαθέσει τα 100 - 150 ευρώ μαζί με βενζίνες και διόδια και το χειμώνα η κίνηση είναι ελάχιστη. Η δουλειά μας ξεκινά δειλά - δειλά από το Μάρτιο. Εκεί γύρω στις Αποκριές ό,τι γίνεται και μετά περιμένουμε να έρθει το Πάσχα και του Αγ. Πνεύματος. Τα Χριστούγεννα δεν έχει δουλειά», καταλήγει.