Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 07:45

Στα σκαριά πρόγραμμα μεγάλου τουριστικού γραφείου: Ηλικιωμένοι Σκανδιναβοί για διακοπές στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Να μετατρέψουν την Καλαμάτα σε περιοχή αναψυχής για συνταξιούχους από τη Σκανδιναβία προσπαθούν tour operators της Βόρειας Ευρώπης.

Εφόσον μάλιστα ευδοκιμήσουν τα πλάνα και ο σχεδιασμός του τουριστικού γραφείου “Escape” -που εδρεύει στο Οσλο και δραστηριοποιείται σε Νορβηγία, Σουηδία και Δανία-, τότε ακόμα και μέσα στο 2015 αναμένεται να βρεθούν στην Καλαμάτα, για διαμονή τουλάχιστον 4 εβδομάδων, δεκάδες συνταξιούχοι από τη σκανδιναβική χερσόνησο.
Στόχος της συγκεκριμένης εταιρείας είναι τους off-season μήνες (Μάρτιος - Απρίλιος και Οκτώβριος - Νοέμβριος), για διάστημα κάποιων εβδομάδων, γκρουπ από τη Βόρεια Ευρώπη αποτελούμενα από ανθρώπους που έχουν συνταξιοδοτηθεί, να διαμένουν σε ξενοδοχειακά καταλύματα της Καλαμάτας και να περιηγούνται σε ολόκληρη τη Μεσσηνία και τη Νότια Πελοπόννησο, με ορμητήριο τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Γιατί όμως στην Καλαμάτα;
Λίγο πριν αναχωρήσουν για την πατρίδα τους, η “Ε” συνάντησε τις εκπροσώπους του “Escape” Mona Meletis και Ann Kristin Andrersen Mougios, οι οποίες βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Μεσσηνία προσκεκλημένες του προέδρου της Διαδημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, Θανάση Ψαρουλη, ώστε να οργανώσουν αυτό το πρόγραμμα και να έρθουν σε επαφή με όλους τους κατάλληλους φορείς.
«Η Καλαμάτα θεωρούμε ότι είναι πολύ καλός προορισμός για επισκέπτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Είναι μια πόλη όμορφη, με δυνατότητες και υποδομές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων», τόνισαν - για να συνεχίσουν λέγοντας: «Το μέγεθος της Καλαμάτας είναι κατάλληλο για αυτό που θέλουμε, καθώς δεν είναι ούτε μικρή αλλά ούτε και τεράστια πόλη, και συνεπώς ταιριάζει στα πλάνα μας».
Οπως είπαν μάλιστα στην “Ε” οι δύο κυρίες, αυτό που θέλουν οι επισκέπτες από τη Σκανδιναβία -και ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας- ταξιδεύοντας για κάποιες εβδομάδες μακριά από τη χώρα τους, εκτός από τις ανέσεις και τα αξιοθέατα, είναι το φως της ημέρας κι ο ήλιος. Και αυτό γιατί τις περιόδους που προαναφέραμε, εκτός από τον συννεφιασμένο καιρό, σε πολλές περιοχές της Σκανδιναβίας υπάρχει σκοτάδι.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΗΔΗ
ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Ανάλογο πρόγραμμα βρίσκεται σε εφαρμογή από το “Escape” εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στην επονομαζόμενη “Ακτή του Ηλιου” στη Νότια Ισπανία. Βασικός τόπος εφαρμογής του προγράμματος αυτού είναι η περιοχή Μπεναλμάντενα στην επαρχία της Μάλαγας.
Εκεί, αν και αρχικά ο στόχος στα τέλη του 2013 (31 Οκτωβρίου - 21 Νοεμβρίου) ήταν να γίνει αρχή με 40-50 άτομα, τελικά οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 90, ενώ στις αρχές του 2014 (14 Φεβρουαρίου - 7 Μαρτίου) φιλοξενήθηκαν στην περιοχή ακόμα 186 άτομα. Την πρώτη περίοδο εφαρμογής του προγράμματος δηλαδή, με έναν μέσο όρο διαμονής 26 ημερών, πραγματοποιήθηκαν από το πρόγραμμα στην  Μπεναλμάντενα 8.016 διανυκτερεύσεις.
Τη δεύτερη σεζόν πήγαν συνολικά 351 επισκέπτες μέσω του προγράμματος, κάνοντας 9.126 διανυκτερεύσεις, ενώ στην ίδια περιοχή την επόμενη περίοδο υπολογίζεται ότι θα φτάσουν πάνω από 400 άτομα εκτός σεζόν, για 11.200 διανυκτερεύσεις με μέσο όρο διαμονής 28 ημέρες.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για την περίοδο 2015-2016, πέρα από την Καλαμάτα, το πρόγραμμα σχεδιάζεται να ξεκινήσει και στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ

Οσον αφορά την περίπτωση της Καλαμάτας -που το τουριστικό γραφείο "Escape" φιλοδοξεί να την εντάξει στο πρόγραμμα από τον ερχόμενο Οκτώβριο- οι πρώτοι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 45 άτομα. Ομως βάσει του παραδείγματος στην Ισπανία, σίγουρα αναμένεται οι επισκέπτες να είναι περισσότεροι.
«Σκοπός μας είναι να χτίσουμε μια συνεργασία με την περιοχή βήμα - βήμα, και κάθε χρόνο να αυξάνονται σταδιακά οι επισκέπτες» τόνισαν οι Νορβηγίδες εκπρόσωποι του “Escape”, οι οποίες μάλιστα τη Δευτέρα συναντήθηκαν με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, για να τον ενημερώσουν για το πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας όπως μάθαμε και τη στήριξή του για την υποδοχή των επισκεπτών.
Οι δύο κυρίες κατά την παραμονή τους στην Καλαμάτα έμαθαν και για την επικείμενη υποψηφιότητα της πόλης για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ετσι, μέσα από την “Ε” θέλησαν να ευχηθούν στην πόλη «καλή επιτυχία» σε αυτό το εγχείρημα - εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορέσει να ξεκινήσει το πρόγραμμα και στην Μεσσηνία: Εάν όλα πάνε καλά, από τα τέλη Μαρτίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για κρατήσεις, ώστε οι πρώτοι επισκέπτες να φτάσουν στην Καλαμάτα στα τέλη Οκτωβρίου.