Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 18:16

Αναζητούνται χρήματα για απαλλοτριώσεις για το Τζάνε - Καλαμάκι

Τρεις ενστάσεις του αναδόχου απέρριψε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για το πολύπαθο έργο βελτίωσης του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι. 

Μεταξύ αυτών ήταν και ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, στοιχείο που επιβεβαιώνει πως το σημαντικό αυτό έργο της Μεσσηνίας υλοποιείται μέσα από πολλά εμπόδια, λόγω της μη ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, μήκους 7.320 μέτρων, ξεκίνησε από το ΕΣΠΑ και η συνέχιση και ολοκλήρωσή του χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα της Περιφέρειας, με 15.507.673,29 ευρώ.

Οσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, στις 18 Δεκεμβρίου, στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας εκδικάζεται η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης, που αφορά και τους 375 ιδιοκτήτες που εμπλέκονται στο έργο.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας, το υψηλό κόστος της προσωρινής τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης που καθόρισε πρωτόδικα το δικαστήριο, φρενάρει ακόμα περισσότερο την υλοποίηση του έργου. Η υπηρεσία υπολόγιζε οι απαλλοτριώσεις του έργου να κοστίσουν μέχρι 1,5 εκ. ευρώ και με την πρωτόδικη απόφαση το κόστος έφθασε τα 6 εκ. ευρώ. Και πλέον τα χρήματα αναζητούνται από εθνικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις ενστάσεις η Διευθύνουσα Υπηρεσία: α) Απέρριψε την ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, “επειδή κατόπιν αίτησης του αναδόχου έχει εγκριθεί παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου έως την 30η-10-2017 και εφόσον ήταν γνωστές οι συνθήκες εκτέλεσης του έργου (μη απόδοση του συνόλου του εδάφους της εργολαβίας τη χρονική στιγμή της αίτησης)”. Ακόμα, “πέραν αυτού και επειδή με την τρέχουσα αλληλογραφία τίθενται ζητήματα σταλιών μηχανημάτων, η Διευθύνουσα Υπηρεσία κάλεσε τον ανάδοχο να διατηρεί στο έργο μόνο τα μηχανήματα και το προσωπικό που εξ αντικειμένου είναι απολύτως απαραίτητα για την εκτέλεση των εργασιών που είναι εφικτό να γίνονται και με την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης να αναπτυχθούν τα μηχανήματα για την υλοποίηση του υπόλοιπου έργου. Επισημαίνει ότι στην υπ αριθμ. 212/26-4-2017 υποβληθείσα ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, αναγράφεται ότι η αξία εκτελεσμένων εργασιών ανέρχεται σε ποσοστό 29,4% του συμβατικού αντικειμένου έως 26-4-2017. Παρόλα αυτά, κατά το μήνα Μάιο εξακολούθησαν και εκτελέστηκαν εργασίες, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στον 23ο λογαριασμό που υποβλήθηκε στις 19-5-2017 και εγκρίθηκε στις 30-5-2017. Αποτέλεσμα αυτού, είναι το ποσοστό εκτελεσμένου και εκκαθαρισμένου έργου να ανέλθει σε ποσοστό 34%”. 

β) Απέρριψε το αίτημα του αναδόχου για την επιστροφή της πρόσθετης εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης του έργου,  αναφέροντας: “Οι εργασίες έχουν εκκινήσει, αν και η ροή που κατασκευάζονται δεν είναι η δέουσα, λόγω μη απόδοσης ακόμη όλου του γηπέδου, εξαιτίας μη συντέλεσης των απαλλοτριώσεων (που όμως βρίσκεται σε τελικό στάδιο απόδοσης). Οι εργασίες που κατασκευάζονται στο έργο, έχουν ως αποτέλεσμα την πιστοποίηση λογαριασμών, μέσω αναλυτικών επιμετρήσεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μέτωπο εργασιών, παρόλο που υπολείπεται του αρχικού προγραμματισμού. Η υπηρεσία μας απέρριψε αίτημα του αναδόχου για μείωση των πρόσθετων εγγυήσεων σε ποσοστό 40%, δεδομένου ότι οι εκτελεσμένες και πιστοποιημένες εργασίες ανέρχονται σε ποσοστό 34%. Η διαφορά που προκύπτει, οφείλεται σε πιστοποιημένα υλικά επί τόπου του έργου και όχι και σε εκτελεσμένες εργασίες”.

γ) Για υπερημερία από ευθύνη της υπηρεσίας: “Σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.11 του Ν. 3669/2008 πράγματι αναφέρεται ότι “...για την υπερημερία του κυρίου του έργου (ΚτΕ) δεν απαιτείται να συντρέχει πταίσμα τούτου, αρκεί η παράλειψή του...”. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η υπηρεσία μας “παρέλειψε” κάποια ενέργεια στη διαδικασία απόκτησης γης, δεδομένου ότι έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος αυτού (διόρθωση κτηματολογίων, εξασφάλιση επιτάξεων, επίσπευση της δικαστικής διαδικασίας καθορισμού τιμής μονάδος) και σήμερα είμαστε πλέον πολύ κοντά στην οριστική επίλυση αυτού, με την παρακατάθεση του ποσού των απαλλοτριώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επιπλέον, μετά την υπογραφή της σύμβασης συντάχθηκε από τον ανάδοχο και εγκρίθηκε από την υπηρεσία μας χρονοδιάγραμμα του έργου, στο οποίο αποτυπώνονταν όλες οι δυνατότητες παρέμβασης στο έργο (κατασκευή τεχνικών και εργασίες στην αρτηρία κατά τμήματα), για τις οποίες διατέθηκαν τα απαραίτητα μέσα και μηχανολογικός εξοπλισμός, χωρίς φυσικά να βρίσκονται σε σταλία. Τούτο δε αποδεικνύεται και από τις μέχρι σήμερα πιστοποιήσεις. Συγκεκριμένα, για την περίοδο που αναφέρεται στο ανωτέρω σχετικό, έχουν υποβληθεί και εξοφληθεί οι λογαριασμοί 7ος έως 22ος, συνολικού κόστους 4,3 εκ. ευρώ, στους οποίους συνοδευόμενους και από τις αντίστοιχες αναλυτικές επιμετρήσεις, αναφέρονται και οι εργασίες που έχουν κατασκευαστεί κατά το χρονικό διάστημα από 16/5/2015 έως 12/4/2017”.

 

Γ.Σ.