Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 08:44

Βρέθηκαν χρήματα για απαλλοτριώσεις για να τελειώσει το 2018 το Τζάνε - Καλαμάκι

Γράφτηκε από τον

 

 

Μέσα στο 2018 μπορεί να τελειώσει το έργο βελτίωσης στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι και αυτός είναι ο στόχος για τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τη συγκεκριμένη προοπτική για το πολύπαθο έργο επεσήμανε στην “Ε” ο διευθυντής της υπηρεσίας Γιώργος Κωστόγιαννης, ενημερώνοντας ότι βρέθηκαν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις και παρακατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή του, μέσα στο μήνα θα γίνει η ανακοίνωση προς τους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων ακινήτων, σχετικά με τις διαδικασίες είσπραξης των χρημάτων που δικαιούνται.

“Δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση θα μπορούμε να μπούμε ελεύθερα σε όλη την απαλλοτριωθείσα έκταση, ανεξάρτητα από το χρόνο είσπραξης των χρημάτων”, διευκρίνισε ο διευθυντής. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν ενημερωθεί για την παρακατάθεση των χρημάτων και πλέον επιτρέπουν την κατάληψη της απαλλοτριωθείσας ιδιοκτησίας τους από τον ανάδοχο. Ο κ. Κωστόγιαννης εκτίμησε ότι από την αρχή του 2018 το έργο μπορεί να δουλέψει σε φουλ ρυθμούς και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, παρότι μέχρι τώρα βρίσκεται στο 30% με 35% του φυσικού του αντικειμένου.

Να υπενθυμίσουμε ότι από το δικαστήριο πρωτόδικα έχουν οριστεί πολύ ικανοποιητικές τιμές απαλλοτρίωσης για τους ιδιοκτήτες, απρόσμενα υψηλές για το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα το κόστος των απαλλοτριώσεων να φθάσει τα 6 εκ. ευρώ, ενώ από τη Δ.Τ.Ε. της Περιφέρειας υπολογιζόταν μέχρι 1,5 εκ. ευρώ.

Στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας στις 18 Δεκεμβρίου εκδικάζεται η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης. Αφορά όλους, και τους 375 ιδιοκτήτες που εμπλέκονται στο έργο.

Το έργο βελτίωσης στο Τζάνε - Καλαμάκι δημοπρατήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, η σύμβαση με τον ανάδοχο (Γ. Πετρής ΑΤΕ) υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013 και η αρχική προθεσμία υλοποίησης ήταν μέχρι τις 15 Μαΐου 2015. 

Αρχικά το έργο προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, που υλοποιείται με έκπτωση 37,22%, χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Ομως, δεν ολοκληρώθηκε έως το τέλος του 2015, καθώς οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν συντελεστεί ακόμα.

Με απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, μήκους 7.320 μέτρων, με χρηματοδότηση 15.507.673,29 ευρώ, εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Η αρχική ημερομηνία λήξης της ένταξης και του έργου ήταν η 28η/10/2017.

Προβλέπονται 3,72 χιλιόμετρα νέων οδών και 2,84 χιλιόμετρα ανακατασκευασμένων ή αναβαθμισμένων οδών, καθώς περιλαμβάνει τις παρακάμψεις Τζάνε, Πεταλιδίου και Καλαμακίου. Ξεκινάει από τη γέφυρα του Τζάνε και καταλήγει μετά το Καλαμάκι.

Γ.Σ.