Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 09:03

Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος: Κερδίζει έδαφος η λύση με σύμβαση παραχώρησης

Γράφτηκε από τον

 

Θετική εξέλιξη υπάρχει, επιτέλους, για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Εργων με Σύμβαση Παραχώρησης αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για τη διαδικασία σχεδιασμού και δημοπράτησης του έργου βελτίωσης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Σουληνάρι - Πύλος - παράκαμψη Πύλου - Μεθώνη, με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται, όπως είχε γράψει η “Ε” στις 29 Αυγούστου, η μεγάλη σημασία που έχει το συγκεκριμένο έργο για την κυβέρνηση και το υπουργείο, καθώς θεωρείται επέκταση του αυτοκινητόδρομου του “Μορέα” στη Μεσσηνία. Ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται αν το έργο θα υλοποιηθεί με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης ή ως δημόσιο έργο. Φαίνεται, όμως, ότι η προοπτική της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης, την οποία η “Ε” έχει προτείνει εδώ και χρόνια, εξετάζεται και απασχολεί σοβαρά το υπουργείο.

Για το σημαντικό αυτό έργο βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη βελτίωση–ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από το υπουργείο, η μελέτη αυτή θα υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για διαβούλευση, για να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να γίνει εκτενής ενημέρωση στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Η χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου φέρεται να έχει εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσημη ανακοίνωση, όμως, δεν μπορεί να γίνει όσο εκκρεμεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Στην απόφαση του υπουργού Χρ. Σπίρτζη ορίζεται “όπως, για τη διενέργεια της διαδικασίας σχεδιασμού, δημοπράτησης και ανάθεσης του έργου της ως άνω παραγράφου (περιλαμβανομένων και των αναγκαίων υποστηρικτικών δράσεων κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 128 του Ν. 4412/2016), τα καθήκοντα προϊσταμένης αρχής ασκούνται από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Εργων με Σύμβαση Παραχώρησης (ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τα καθήκοντα της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, από το Τμήμα Β’ της ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι:

“1. Το Ελληνικό Δημόσιο διά του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση/βελτίωση: του τμήματος Καλαμάτα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος - Πύλος της εθνικής οδού 82 (Σπάρτη – Καλαμάτα – Μεσσήνη – Βελίκα - Χατζή-Πύλος), του τμήματος Πύλος - Μεθώνη της εθνικής οδού 9 (Καλό Νερό – Πύλος - Μεθώνη) με την περαιτέρω παράκαμψη του οικισμού Πύλου, προκειμένου οι νοτιοδυτικά του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα οικισμοί της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας (Μεσσήνη, Βελίκα, Ριζόμυλος, Σουληνάρι, Χατζή, Πύλος, Μεθώνη κ.ο.κ.) αποκτήσουν ευχερή οδική σύνδεση με τον υπόψη αυτοκινητόδρομο επί της περιοχής Ασπροχώματος πόλεως Καλαμάτας και κατ’ επέκταση με την Αθήνα και το εν γένει οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου που θα επιφέρει την τουριστική, αγροτική και βιοτεχνική τους αξιοποίηση.

2. Εχουν ήδη εκπονηθεί και διενεργηθεί οι περισσότερες κατά περίπτωση αναγνωριστικές/προκαταρκτικές/οριστικές μελέτες και έρευνες στον οδικό άξονα Ριζόμυλος – Σουληνάρι – Πύλος - Μεθώνη, προκειμένου αυτός να αποκτήσει ωριμότητα δημοπράτησης.

3. Η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Εργων με Σύμβαση Παραχώρησης, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν οι αυτοκινητόδρομοι που κατασκευάστηκαν με σύμβαση παραχώρησης, διαθέτει την εμπειρία και τεχνογνωσία για να φέρει σε πέρας το παραπάνω έργο.

4. Ο αριθμός των εργολαβιών που θα συσταθούν, ο τρόπος επιλογής του αναδόχου και το σύστημα δημοπράτησής τους θα καθορισθούν με νεότερη απόφασή μας.

5. Για την υλοποίηση του έργου του θέματος θα υποβληθεί πρόταση στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για ένταξή του στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Π.Δ.Ε.”.

Στο σκεπτικό, επίσης, καταγράφεται ότι: “Την με αριθ. πρωτ. ΕΠΠ-ΒΕ/Δ/Φ1/6871/11-07-2016 (ΑΔΑ: ΩΔΙΦ4653ΟΞ-724) απόφαση υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. με την οποία εγκρίθηκε η εκπόνηση του συνόλου των οριστικών μελετών (περιλαμβανομένης και της διενέργειας όλων των ερευνών, καθώς και της εκπόνησης των κτηματολογίων για την κήρυξη των απαλλοτριώσεων) από την Κ/Ξ Μορέας προς το Ελληνικό Δημόσιο προς το σκοπό δωρεάς και χωρίς αντάλλαγμα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη δημοπράτηση ως δημόσιων έργων των τμημάτων: Καλό Νερό - Τσακώνα (σύνδεση με Α/Κ Κυπαρισσίας), Καλαμάτα - Ριζόμυλος (λύση αναβάθμισης εθνικής οδού με τις απαιτούμενες παρακάμψεις), Ριζόμυλος – Σουληνάρι – Πύλος - παράκαμψη Πύλου - Μεθώνη και συγκεκριμένα των υπολειπομένων μελετών, σύμφωνα με το με αριθ. πρωτ. ΔΟΥ/1421/17-03-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών.

Τη με αρ. πρωτ. οικ. 9930/25-05-2018 (ΑΔΑ: ΨΜΑΘ4653Π8-Σ6Ρ) απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υ.Π.ΕΝ. γνωμοδότησε θετικά για τη βελτίωση του υφιστάμενου τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος της εθνικής οδού 82 (Σπάρτη – Καλαμάτα – Μεσσήνη – Βελίκα – Χατζή - Πύλος), σύμφωνα με την προτεινόμενη στο φάκελο προκαταρκτικού προσδιορισμού περιβαλλοντικών απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) εναλλακτική λύση 2”.

Γ.Σ.