Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 09:21

Νέα εμπλοκή με τον αρχαιολογικό χώρο: Ούτε το 2021 έτοιμο το Τζάνε – Καλαμάκι

Γράφτηκε από τον

 

 

Ούτε το 2021, πιθανότατα, δεν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο βελτίωσης στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι.

Και αυτό γιατί υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με τον αρχαιολογικό χώρο στην παράκαμψη Πεταλιδίου, όπου προβλέπεται να φτιαχθεί “κατ εντ κάβερ” 170 μέτρων. Ενα σημαντικό έργο της Μεσσηνίας 7,3 χιλιομέτρων που δημοπρατήθηκε το 2012 και ξεκίνησε το 2013, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από 9 - 10 χρόνια!

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να ξεκινήσει η κατασκευή του “κατ εντ κάβερ” πρέπει να προηγηθεί έργο προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και χωρίς αυτό το έργο η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν θα δώσει άδεια για το τούνελ κάτω από τα αρχαία.

Για το έργο αυτό, όμως, δεν υπάρχει ούτε η μελέτη. Αυτή την περίοδο εκπονείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μελέτη. Αφορά, μεταξύ άλλων, 2 - 3 υπολείμματα τοίχων και 3 τάφους από τη μία πλευρά, που θα πρέπει να αποξηλωθούν και να ξαναμπούν στη θέση τους. Στην άλλη πλευρά, στην έξοδο του αρχαιολογικού χώρου, βασικό τείχος του χώρου θα πρέπει να σηκωθεί με γερανούς και να ξανατοποθετηθεί όπως ήταν παλιά. Με την εργολαβία αυτή προβλέπεται να φτιαχθούν διάδρομοι ανάδειξης και οδοί  πρόσβασης του αρχαιολογικού χώρου. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη και δημοπρατηθεί το έργο αυτό, η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα δώσει άδεια για το “κατ εντ κάβερ”.

Με βάση τους ρυθμούς δημοπράτησης και υλοποίησης των δημοσίων έργων, το πιο εφικτό είναι το τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι να παραδοθεί το 2022.

Φέτος Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, η Δ.Τ.Ε. της Περιφέρειας υπολογίζει να δοθούν το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι του έργου στο Τζάνε - Καλαμάκι, αυτά πριν το Πεταλίδι (έως το ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού) και μετά το χωριό (από το κάμπινγκ και ύστερα).

Το έργο βελτίωσης στο Τζάνε - Καλαμάκι μήκους 7.320 μέτρων δημοπρατήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, η σύμβαση με τον ανάδοχο (Γ. Πετρής ΑΤΕ) υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013 και η αρχική προθεσμία υλοποίησης ήταν μέχρι τις 15 Μαΐου 2015.

Αρχικά το έργο προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, που υλοποιείται με έκπτωση 37,22%, χρηματοδοτήθηκε από το πρώτο ΕΣΠΑ. Ομως δεν ολοκληρώθηκε έως το τέλος του 2015, που έληγε η προθεσμία του ΕΣΠΑ, καθώς οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν συντελεστεί ακόμα.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε και χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα της Περιφέρειας, με προϋπολογισμό 11.631.298,59 ευρώ. Προβλέπονται 3,72 χιλιόμετρα νέων οδών και 2,84 χιλιόμετρα ανακατασκευασμένων ή αναβαθμισμένων οδών, καθώς περιλαμβάνει τις παρακάμψεις Τζάνε, Πεταλιδίου και Καλαμακίου. Ξεκινάει από τη γέφυρα του Τζάνε και καταλήγει μετά το Καλαμάκι.

Γ.Σ.