Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 09:21

Καμία λέξη για τους δρόμους της Μεσσηνίας από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή στις προγραμματικές δηλώσεις

Γράφτηκε από τον
Καμία λέξη για τους δρόμους της Μεσσηνίας από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή στις προγραμματικές δηλώσεις

 

Προβληματισμό αν όχι ανησυχία προκαλεί η “απουσία” κάθε αναφοράς στα έργα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα από την ομιλία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές της Μεσσηνίας θα πρέπει να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση τα αναγκαία για την ανάπτυξη του νομού έργα, που ενώ έχουν δρομολογηθεί και έχουν μελετητική ωριμότητα δεν δημοπρατούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στην καθυστέρηση του Πάτρα - Πύργος, ενώ παράλληλα εξήγγειλε την αλλαγή του “μοντέλου” για τον Βόρειο Αξονα της Κρήτης που λειτούργησε ως “πρότυπο” για το Καλαμάτα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. 

Για το  Πάτρα - Πύργος ο κ. Καραμανλής είπε: “Ενα έργο που πριν 5 χρόνια ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση και σήμερα θα ήταν ολοκληρωμένο, το παραλάβαμε σπασμένο σε 8 κομμάτια. Στα 3 από τα 8 έργα δεν έχει υπογραφεί καν σύμβαση, ενώ στα υπόλοιπα 5 έργα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους και παράλληλα δόθηκε προκαταβολή μόνο σε ένα. Οι κατατμήσεις έργων σχεδόν πάντα οδηγούν σε «κουφάρια» ή σε τεράστιες καθυστερήσεις και το πληρώνουμε και 3 φορές παραπάνω. Οι υπερβολικές εκπτώσεις το θέτουν σε κίνδυνο. Και το αποκορύφωμα;

Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκαινίασε υποτίθεται εργοτάξιο κι εμείς ξέρετε τι παραλάβαμε; Μια χωματερή με 50.000 τόνους απορρίμματα! (στην 5η εργολαβία).

Οπως είναι σήμερα το έργο οδηγείται σε αδιέξοδο. Είναι εκτός πραγματικότητας να συζητάμε απλώς αν θα καθυστερήσει ή αν θα χαθούν χρήματα. Το έργο είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Χρειάζεται μια ριζική λύση. Μελετάμε διεξοδικά τις εναλλακτικές και είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε τελικά να προχωρήσουμε σε λύση όσο το δυνατόν ταχύτερη και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση. Εμείς αυτό το έργο έχουμε δεσμευτεί να το κάνουμε. Και θα το κάνουμε”.

Για τον ΒΟΑΚ ο κ. Καραμανλής δήλωσε: “Λένε ότι έχει δημοπρατηθεί ο ΒΟΑΚ. Η αλήθεια είναι ότι έχει δημοπρατηθεί μια «ιδέα» με κάτι «σκίτσα». Κι έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν πρόκειται να ξεκινήσει. Γιατί μιλάμε για 3 επιμέρους έργα με 3 διαφορετικούς τρόπους δημοπράτησης, χωρίς μελέτες και χωρίς περιβαλλοντική έγκριση. Τι σχεδιάζουμε να κάνουμε; Αρχικά να εξετάσουμε την αλλόκοτη αυτή «αρχιτεκτονική» του έργου. Να ξεκινήσουμε όσες μελέτες υπολείπονται και να ολοκληρώσουμε όσες εκκρεμούν. Να αδειοδοτήσουμε το έργο περιβαλλοντικά. Εμείς όχι απλώς θα ενεργοποιήσουμε ξανά τον ΟΑΚ, αλλά θα τον ενισχύσουμε ουσιαστικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουμε για να ολοκληρώσουμε τη δημοπράτησή του. Βέβαια έχουμε και άλλα μεγάλα ζητήματα μπροστά μας”.

Θ.Λ.


NEWSLETTER