Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 09:41

Μέσω Βρυξελλών η επέκταση συμβάσεων για Καλό Νερό - Τσακώνα

Γράφτηκε από την
Μέσω Βρυξελλών η επέκταση συμβάσεων για Καλό Νερό - Τσακώνα

 

 

Οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν αν το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα θα κατασκευαστεί με επέκταση της σύμβασης του "Μορέα" ή της "Ολυμπίας Οδού".

Οι ανεπίσημες συζητήσεις για το θέμα έχουν ξεκινήσει ήδη, με στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για την επίσημη πρόταση που θα καταθέσει ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής όταν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες μετά την ΔΕΘ. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, εκτός από το τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα, και τα τμήματα Ιωάννινα - Κακαβιά και Λάρισα -Τρίκαλα, από την "Ιόνια Οδό" και τους "Αυτοκινητόδρομους Αιγαίου" αντίστοιχα.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρονται σε ρεπορτάζ του ypodomes.com σύμφωνα με το οποίο "το Υπουργείο Υποδομών δεν θέλει να πάει με τετελεσμένα στις Βρυξέλλες, και υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου δείχνουν την περίπτωση του Πάτρα - Πύργος, όπου πρώτα άλλαξε η διαδικασία, έγιναν οι διαγωνισμοί, και στη συνέχεια ενημερώθηκε η Κομισιόν. Θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με τις διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ενημερώσουν πλήρως για τις προθέσεις του Υποδομών. «Θα πάμε προετοιμασμένοι και διαβασμένοι, και θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με τις Βρυξέλλες» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο κατά τους ίδιους -όπως αναφέρουν στο ypodomes.com- είναι να πάρουν τη θετική απάντηση της Κομισιόν και στη συνέχεια να καλέσουν τους παραχωρησιούχους και να ξεκινήσουν συζητήσεις για τυχόν επεκτάσεις οι οποίες θα έχουν ως βάση τη βιωσιμότητά τους. Κοινώς δεν θα γίνουν «έργα για τα έργα», αλλά εκείνα που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία και το ίδιο το έργο.

Η διαδικασία άλλωστε είναι σύνθετη και καθόλου εύκολη, και προς το παρόν είμαστε σε θεωρητικό επίπεδο. Θα πρέπει αρχικά να ξεκινήσει και να συμφωνηθεί το αντικείμενο των νέων έργων μεταξύ Υποδομών - παραχωρησιούχων. Για να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία χρειάζεται να γίνουν πολλά και εμπλέκονται πολλοί. Το υπουργείο, οι εταιρείες, οι τράπεζες, η Κομισιόν, άλλα υπουργεία (το ΥΠΕΝ, το Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.ά.). Θα πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν για να προχωρήσει η διαδικασία επιλογής των τμημάτων που θα προχωρήσουν προς κατασκευή.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης. Η κάθε παραχώρηση είναι και νόμος του κράτους και οι διαδικασίες δεν θα είναι τόσο απλές, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να κυρωθούν εκ νέου από τη Βουλή. Επίσης μπορεί να προηγηθεί κάποια παραχώρηση αν το προτεινόμενο έργο έχει μεγαλύτερη ωριμότητα (μελετητική και χρηματοδοτική).

Πάντως η υπόθεση των επεκτάσεων των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων, μόνο κέρδη μπορεί να φέρει για τη χώρα. Για τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, θα είναι ένα μήνυμα προς την αγορά για την εκκίνηση νέων έργων (πέρα από άλλα έργα που θα τρέξουν) που θα φέρουν νέες επενδύσεις. Το αντικείμενο των έργων θα δώσει και πάλι πνοή σε πολλά σημεία της περιφέρειας. Θα δώσει επίσης αντικείμενο στις εταιρείες που συμμετέχουν στις παραχωρήσεις. Θα συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και θα μεγαλώσει το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων που σήμερα φτάνει περίπου τα 2.200χλμ.

Από τη διαδικασία εξαιρείται η Αττική Οδός που όπως έχει δηλώσει ο κ. Καραμανλής με τη λήξη της παραχώρησης το 2024, θα προχωρήσει νέος διαγωνισμός".


NEWSLETTER